Sebenarnya ruangan pejabat juga salah satu tempat yang akan naikkan seri rumah kalau pandai hias.

Jadi bagi mak-mak yang ada ruangan pejabat di rumah, boleh tiru idea Puan Hani Mynis ini, yang penting fokus barang yang perlu sahaja.

Hiasan Ruangan Pejabat Di Rumah

Welcome to my favorite month of the year! Hani suka awal bulan sebab masa nilah hani buat kebanyakan planning hani, seperti planning menu bulanan, projek kemas rumah, buat belanjawan bulanan, senaraikan to-do dan appointment setiap bulan. So this is where all the “magic” happens.

Dalam #cabarankrwh17minggu, tugasan minggu pertama dan kedua ialah untuk membersihkan ruangan pejabat rumah, buat pengurusan kertas dan buku.

Ada yang tanya hani kalau kat rumah tak ada home office macam mana nak adakan home office tu.

Post ni hani kongsi pengurusan home office (tapi boleh juga digunapakai untuk meja di tempat kerja dan meja belajar anak).

Hani rasa sepanjang 7 tahun hani duduk rumah sewa ni, home office hani dah berubah tempat sebanyak 3 kali.

Pertama letaknya di ruang tamu, kedua letaknya di bilik tidur utama dan Kali ni dah 3 tahun dia berada di bilik paling kecil di rumah berkongsi dengan almari pakaian dan craft station hani.

Pilihan Tempat, Dan Warna Dinding

Ini beberapa cadangan untuk mengadakan home office di rumah.

Pilih tempat atau ruang yang dekat dengan cahaya matahari seperti tingkap sebolehnya.

Ada pengudaraan yang bagus.
Warna dinding yang menenangkan.
Ada meja paling asas pun tak apa. Tak perlu mahal-mahal.

 

Kerusi yang selesa. Selesa itu bergantung kepada individu.
Ada ruang penstoran yang bagus. Maksudnya ada almari/laci/rak/para.
Akhir sekali, personalised ruang tersebut dengan dekor yang melambangkan diri kita.

Sebab kita nak duduk buat kerja disitu, so kena pastikan kita gembira dengan ruangan tersebut.

Kita tak nak rasa boringnya ruang tersebut sampai kita sendiri tak terinspirasi untuk buat kerja disitu.

Sebagai panduan, ini senarai semak barang yang “wajib” ada di pejabat rumah sebagai rujukan.

Jam (tak kisah lah jam meja atau jam dinding)

Inspiration board (ini kedua penting paling ada), letakkan kata-kata motivasi atau gambar “big why” kita.

White board/dry erase board
Pokok hijau (sama ada pokok hidup atau artificial, pokok hidup lagi ok)
Lampu meja

Kalendar (hani suka kalendar “kuda” haha, tapi yang hani punya ni takde ada kuda ada masa solat , even better!)

Set asas alat tulis. Diletakkan paling mudah dicapai.
Kalkulator

ruangan pejabat

Sistem inbox @ outbox untuk uruskan kertas “keluar masuk”

Segala planner (termasuk planner 2019, home dan business binder)
Sistem perfailan sistematik

Elektronik tambahan : laptop@komputer, printer, laminator, dll
Personalised decor items.

Boleh tengok gambar untuk idea penstoran dalam home office hani. Macam biasa kebanyakan barang penstoran datangnya dari Eco.

InsyaAllah nanti hani buat post khas barang penstoran home office dan study area Aqil yang datangnya dari Eco yang macam hani buat untuk dapur haritu.

Semoga bermanfaat.