
Isi Kandungan
ToggleRoti boleh dikatakan ‘benda’ wajib ada di rumah. Kadang kala tak perasan tarikh tamat tempoh dah dekat, mula lah kalut nak habiskan roti segera. Sayang kalau dibuang begitu sahaja, mak-mak boleh cuba resipi roti sardin celup tepung ini. Gerenti cepat je licin, anak-anak pun pun suka.
Berikut perkongsian resipi oleh Puan Masni Bahari sebagai rujukan;
“Hampa..roti kalau nak abih tarikh hampa jangan dok kalot nak buang na..mai akak ajaq hampa buat roti sardin celop tepung..”
Bahan-Bahan Diperlukan :
Sardin
Roti
(Bancuhan Tepung)
1 cawan Tepung beras
1 cawan Tepung jagung
1 sudu kecil Soda bikarbonat
1 sudu kecil Baking powder
sedikit Garam
Cara Membuat:
1.Bancuh kesemua bahan dengan air. Jangan pekat dan jangan terlalu cair sangat.
* Kalau buat roti celup tepung, bancuh tepung dahulu, sebab lagi lama biar lagi elok dia jadi.
2. Tumis sardin dengan cili, baru pedas sikit.
3. Sumbat dulu inti sardin baru kelim dengan kelim karipap. Sumbat isi penuh, jangan risau, kalau goreng takkan terkeluar intinya.
4.Lepas dah kelim, boleh lah celup dalam bancuhan tepung dan goreng hingga keperangan.

Siap! Selamat Mencuba!
MW: Menarik idea ni, sesuai untuk buat hidangan minum petang atau sarapan pagi. Jadi bila ada banyak roti lebih dekat rumah tu lebih-lebih dah nak tamat tempoh, boleh cuba resipi ini. Gerenti cepat habis licin, anak-anak makan.
Sumber: Masni Bahari
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat ‘Tepung Calcium’ Organik Guna Kulit Telur, Pokok Cantik Daun Subur!

Isi Kandungan
ToggleKulit telur mempunyai banyak khasiat yang tersendiri dalam menyuburkan tanaman. Daripada dibuang begitu sahaja,sebenarnya kita boleh hasilkan ‘Tepung Calcium’ daripada kulit telur ini. Ia dapat menguatkan akar, dahan, menyuburkan daun-daun dan mencantikkan lagi pokok-pokok di rumah. Namun ada caranya untuk menghasilkan’Tepung Calcium’ daripada kulit telur kisar ini.
Boleh cuba cara terbaik yang dikongsikan oleh Cikwan Redzuan Jelani ini sebagai panduan.
Cerita sini habis sini ye sedare!! Rahsia ní
Ni la sumber penting untuk tanaman, penguat akar, batang, dahan dan ranting. Bila akar kuat, dahan kuat baru lah pokok cantik, daun subur! Sebab pokok cukup makan.Sisa dapur je sedara. Lockdown, Pkp ni yang mana anak-anak ramai, seminggu sepapañ telur dah tentu habis.
Geng-geng organic sanggup beli/ mintak kulit telur ni kat kedai-kedai makan.Sekilo RM5 cengkerang yang belum diproses! Manakala yang dah siap proses kalau dapat harga bawah RM50 sekilo jangan mintak kurang. Beli je terus, sebab nak tunggu dia proses tu makan masa.
Sama macam benih durian belanda, kenapa mahal? Kena tunggu paling cepat 4 bulan baru dia tumbuh lepas disemai. 6 bulan baru dapat tinggi sekaki. Kebanyakkan orang yang tak sanggup tunggu, dia ingat benih durian belanda dia rosak, tak tumbuh-tumbuh katanya.
Tepung Calcium
12-14 papan kulit telur boleh menghasilkan sekilo tepung calcium. Bergantung pada gred/ ketebalan cengkerang tapi tak kisahlah sebab itu anggaran kasar je.
Ada yang pecahkan cengkerang tadi terus letak dalam pasu. Untuk pokok orkid, boleh je tak jadi masalah pun. Cuma penguraian semulajadi cengkerang tadi amik masa yang agak lama.
Saya pernah buat eksperiment cara macam tu. Tanam pokok lidah jin. Pecah-pecahkan cengkerang, letak dalam pasu, lapiskan dengan tanah, buat beberapa lapisan.
Selepas setahun pokok tumbuh dan penuh dalam pasu. Sewaktu keluarkan dari pasu, saya tengok majoriti akar membelit cengkerang tersebut. Seolah tak nak lepaskan cengkerang. “Ni aku punya” tak boleh share” gitulah keadaan akarnya.
Yang terbaik caranya;
1. Jemur cengkerang telur tadi sampai bebetul kering. Iaitu sehingga kulit telur berubah warna dari coklat keputihan.
2. Bila dah kering, kulit akan lebih rapuh dan senang untuk dipecahkan. Ramas-ramas je.krap krup krap.
3. Kalau kuantiti sikit, boleh tumbuk je dengan lesung batu. Kalau kuantiti banyak kena guna pengisar kering. Kalau ada yang heavy duty lagi baik.
4. Kisarlah sampai jadi tepung, halus mulus. Masukkan dalam bekas tulis nama dia “calcium pokok” simpan dalam stor kebun. Takut letak kat dapur orang ingat tu tepung gandum.Nayaaa.
Cara guna ada 2 kaedah:
1. Tabur terus ke tanah/ campurkan dengan tanah semaian.
2. Campur dengan air hujan/EM yang diperbuat dari buah buahan/sayuran dan peram sekurangnya 2 minggu dalam bekas yang bertutup. Sebelum guna, kacau sebatian dan tapis, ambil air baja ni tadi 10 ml dicampur dengan 1 liter air. Siram kat pokok.
Info Ekstra!
- 2 tahun diperlukan untuk cengkerang ni terhurai sepenuhnya.Tu kalau tak top up. Kalau selalu topup, tak kan habis la stok baja calcium ni sampai bila-bila selagi bertani.Dengan kenaikan kos input pertanian hampir 200% sekarang ni, kena ada alternatif lain untuk jimatkan kos!
Selamat Mencuba
Semoga bermanfaat!
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Telur Dadar ‘Crispy’ Kena Masukkan Cuka Dan Air, Barulah Macam Kedai Tomyam
Serbuk Kopi & Kulit Telur, Baja BERKESAN Kawalan Perosak Organik!
Mingguan Wanita:Begini rupanya cara terbaik nak buat ‘Tepung Calcium’ dari kulit telur. Daripada dibuang begitu sahaja, boleh digunakan untuk kuatkan akar, dahan dan suburkan pokok-pokok yang kita tanam.Boleh cuba nanti.

Sumber: Cikwan Redzuan Jelani
Mingguan Wanita boleh diikuti di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini: https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bancuhan Cempedak Goreng RANGUP, Guna Air Biasa Pun Jadi Kriuk Kriuknya!

Isi Kandungan
ToggleMusim Buah Cempedak ni, ramai yang suka goreng cempedak untuk minum petang. Bukan apa, kalau nak beli cempedak goreng ni, boleh tahan mahal harganya. Sebenarnya memang lebih jimat dan berbaloi bila goreng sendiri di rumah, puas hati makan.
Ada cara dan resipinya untuk buat tepung bancuhan cempedak goreng yang sedap ni. Berbanding guna air sejuk, guna air biasa pun boleh, serdak kriuk kriuk nya tetap jadi rangup, garing dan tahan lama jika ikut resipi ni.
Mak-mak bolehlah buat untuk makan sendiri di rumah atau pun di buat niaga juga nanti.
Ikut resipi yang digunakan oleh Puan Tiahsa Ariffin ini.
Berapa ramai penggemar cempedak goreng? Kriuk, kriuk kena lebih.
Bahan-Bahan:
5 cawan Tepung beras
3 sudu Tepung jagung
1 biji Telur
Garam sikit
Air + ais (air dalam peti ais pon boleh)
Pewarna kuning
Sedikit air kapur
Cara Membuat :
1. Campur kesemua bahan-bahan dan adun bagi sebati.
2. Jangan cair sangat, jangan pekat sangat.
3. Goreng dalam minyak yang cukup panas.
Tip Ekstra!
- Kalau tak nak guna ais atau air dalam peti ais, guna air biasa pun boleh, Insha allah jadi juga kriuk-kriuk tu.
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini :
Resipi Mudah Bancuhan Tepung Menggoreng, Tak Serap Minyak, Ranggup Sampai Ke Petang
Tepung PISANG GORENG Rangup, Resipi Niaga Hampir 15 Tahun!
Cendawan Celup Tepung Super RANGUP, Masuk Sikit Air Kapur, Goreng Garing!
Bancuhan Celup Tepung Halus Rangup Menjadi, Goreng Minyak Banyak Api Sederhana
Mingguan Wanita : Begini rupanya nak buat adunan untuk cempedak goreng, guna air biasa pun boleh rangup sampai ke petang dan menjadi serdak kriuk kriuk nya. Boleh cuba nanti.

Sumber : Tiahsa Ariffin
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Masak Ungkep Kuahnya Tak Terlalu Basah, Kering Sedikit Macam Rendang!

Isi Kandungan
ToggleAyam masak ungkep, merupakan masakan popular bagi orang Jawa! sangat sedap dan rugi siapa yang tak pernah makan. Kuahnya tak terlalu basah dan kering sedikit macam rendang. Mak-mak yang nak rasai sendiri kesedapan Ayam Masak Ungkep ni, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Amira Husin.
Berikut resipi dan langkah yang dikongsikan satu persatu;
“Siapa kat sini suka menu Ayam Masak Ungkep? Ini masakan popular orang Jawa. Kuahnya tak terlalu basah dan kering sedikit macam rendang.”
“Masakan Ungkep ni guna cili api. Kalau nak pedas, boleh tambah cili api lebih sedikit. Kalau mahu kurangkan pedas, boleh tambah santan. Makan dengan nasi panas-panas memang sedap. Kecur air liur dah ni. Jom kita cuba resepi Ayam Masak Ungkep ni. Senang sangat.”
Bahan-bahannya:
6 ketul ayam (dibasuh bersih)
1 biji bawang besar
2 inci halia
10 biji cili api hijau
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
2 batang serai
1 sudu besar gula melaka
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1.Basuh bersih ayam yang dipotong.
2.Masukkan sedikit serbuk kunyit dan garam. Gaul rata.
3.Gaul rata macam ini. Rehatkan di tepi.
4.Sementara itu, sediakan bawang besar, halia, cili api hijau, bawang putih, kunyit hidup, jintan manis dan ketumbar.
5.Masukkan bawang besar, halia, cili api hijau, bawang putih, kunyit hidup, jintan manis dan ketumbar ke dalam mesin pengisar. Kisar bahan-bahan dengan sedikit minyak masak.
6.Kisar sehingga halus macam ini.
7.Panaskan minyak didalam kuali.
8.Tumis bahan yang telah dikisar tadi sampai pecah minyak.
9.Masukkan ayam yang telah digaul dengan kunyit dan garam tadi. Gaul rata.

10.Masukkan serai dan gaul rata.
11.Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Gaul rata sehingga masak.
12.Dah siap. Inilah dia Ayam Masak Ungkep yang telah siap dimasak.
Senang kan? Selamat mencuba.
MW: Sedapnya Ayam masak ungkep ini. Masakan yang sangat popular bagi orang Jawa. Makan dengan nasi panas-panas, memang bertambah sedap!
Sumber: Amira Husin
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI