Khas buat peminat colek, ini ada resipi serbuk colek kering. Hanya guna 4 bahan sahaja. Untuk mereka yang suka rasa pedas, ini serbuk colek pilihan kalian.
Setiap kali hendak makan buah-buahan seperti jambu, mempelam atau apa sahaja buah pilihan, gaul sahaja dengan serbuk colek ini.
Boleh cuba resipi serbuk colek kering oleh Mim Yusof via grup Masak Apa Hari Ini (MAHN).
“Awak suka makan colek dak?.
Mai kak mim ajar wat serbuk colek kering,
Bila rasa nak makan jambu, pelam ke, buh serbuk ni, gaul jer.
Senang jer buat dia, tengok cara kat gambar deh!”
BAHAN-BAHAN
Udang kering (1 cawan)
Belacan (2 inci)
Cili kering (10 biji, kalau nak pedas, lebihkan)
Gula (1½ cawan – tak de dalam gambar)
1-Potong cili kering, cuci bersih, toskan sampai kering airnya. Kemudian goreng semua bahan kecuali gula. Goreng tanpa minyak (sangai) sampai cili, belacan dan udang garing.
2-Ini yang sudah siap digoreng, sejukkan dulu sampai betul-betul sejuk. Selepas itu kisar kering. Kisar sekali dengan gula ye.
Ads
3-Jeng jeng, begini kejadiannya. Kalau hendak lagi masin tambah garam sikit, sebab udang dan belacan sudah masin. Simpan dalam balang.
Ads
4-Bila hendak makan, ceduk jer dan bubuh dalam pelam.
Cuti hujung minggu, anak-anak ada di rumah memang seronok buat aktiviti masak-memasak ni. Bagi mak-mak, dapur memang sentiasa berasap je untuk sediakan makanan buat anak-anak. Baik sarapan pagi, makan tengahari, minum petang mahupun makan malam. Belum campur kudapan sampingan.
Salah satu resipi yang mak-mak boleh buat dan jadikan aktiviti bersama anak-anak adalah buat pizza kuali dengan mereka. Tak perlu risau kalau rumah takde oven, sebab pizza ni hanya perlu masak atas api. Cukup mudah! Malah lebih jimat dan puas hati, boleh letak banyak-banyak ‘topping’ yang kita suka.
Berikut perkongsian resipi daripada PuanMurni Rahmatsebagai panduan;
“Pizza kuali lagi,kali ni untuk bekal anak gi sekolah.100% masak atas api,tak perlu oven.Yang dah masak, tabur oregano atas tu..memang sedap, kalah pizza hut & domino”.
Resepi untuk 5 keping pizza
Bahan-Bahan (Topping):
** Sos Pasta tradisional-jenama bebas.
Boleh letak macam-macam topping (Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood)
Cara Membuat:
1.Tumis bawang holland dan bawang putih, bila dah wangi masukkan bahan basah yang lain. Contoh, ayam,hotdog dan cendawan.
2.Tumis sampai masak ye, perasakan dengan garam dan lada hitam, nak letak bbq sos pun boleh..ketepikan.
Kalau nak mudah.. beli apa-apa sos pasta perisa original/ traditional. Kalau nak buat sendiri;
1.Potong halus bawang putih dan tumis sampai naik bau.
2.Masuk bawang dan tomato yang dikisar, masak sampai pecah minyak.
3.Masukkan tomato puree/sos tamato.Tambah mix herbs dan kiub ayam.
4.Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
Bahan-Bahan (Doh):
1kg Tepung gandum
2 cawan Air suam
1 peket Mauripan
2 sudu Minyak masak
1 sudu Gula
Secubit garam
Cara Membuat:
1.Gaul tepung dengan minyak.
2.Tambah air. Uli tepung sekurang-kurangnya 5 minit, bila dah tak melekat dekat tangan,tutup dengan tuala lembab, rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tapi 1cawan air tu,tuang mauripan dalam tu, masuk secubit gula..lepas 2-3 minit, dah muncul buih-buih baru campur dan uli tepung jadi doh.
3.Selepas 1 jam, doh tadi dah naik 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk doh tu biar angin dia keluar.
4.Bahagi doh pada 5 bahagian atau lebih.
5.Bentukkan doh, bila dah elok bulat dan leper, letak atas kuali.
6.Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yang anda buat. Tutup dengan tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik..masak je doh tu atas kuali.
7.Masa masak tu ikut tebal mana pizza tu..macam saya tebal dalam 1cm,api kecikkkk… dalam 10 mnit.
Info Ekstra!
* Kalau suka kerak pizza tu rangup, kena masak doh tu dulu sebelum isi topping.
*Susun siap-siap atas kuali ye..baru senang sebab tak perlu nak angkat-angkat doh tu..sebab topping tu berat..nanti berat dan susah nak letak atas kuali/pan pulak.
* Cheese tu ambil masa 3-4mnit untuk cair ye.Cheese kena pakai mozzarela untuk effect tarikkk.. kalau tak kisah boleh je guna cheese apa pun, sedap je tapi tak boleh nak main tarik-tarik la. Saya guna mozzarela dan cheddar.
Ikan bilis ini tak kisahlah dibuat sambal, sedap dimakan dengan nasi. Kalau digoreng dibuat kudapan pun jadi ketagih, tapi syaratnya kena gaul dengan tepung jagung. Serba-serbi berkait dengan ikan bilis memang sedaplah.
Tapi paling penting dalam menentukan sedap atau tidak ikan bilis adalah bila dimasak ia kekal rangup. Mungkin mak-mak boleh cuba petua ini.
Menurut perkongsian Noraslinda Md Radzhi, ikan bilis harus digaul tepung jagung dahulu sebelum digoreng. Barulah ikan bilis jadi rangup.
Ini resipi ikan bilis goreng tumis dengan cili kering gunting, bawang putih, sos cili dan sos tiram.. Anak-anak memang makan, mereka ratah macam itu saja sebab rangup digaul tepung jagung sebelum digoreng.
Ada ke yang nak cuba buat. Simple saja caranya, paling penting sedap .. ceewaahhh.. Hehehe..
Kalau makan dengan nasi panas-panas boleh menambah…
Bahan-bahan (termasuklah tepung jagung):
Segenggam ikan bilis
Tepung jagung secukupnya ( fungsinya bila dah masak ikan bilis lebih rangupnya )
5 ulas bawang putih ( ditumbuk kasar )
3/4 tangkai cili kering di gunting halus ( rebus dan toskan )
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil gula
Sedikit air
1. Ikan bilis di cuci bersih, toskan. Kemudian, tabur tepung jagung, gaul hingga tepung melekat pada ikan bilis.
2. Panaskan minyak, goreng hingga garing. Ketepikan.
3. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kering yang telah digunting, kacau hingga cili sedikit garing.
4. Masukkan sos tiram, sos cili, gula dan air. Kacau sebati. 5. Biarkan sedikit pekat, masukkan ikan bilis. Gaul rata, siap.
MW: Rasanya yang masam, manis bukan sahaja sesuai untuk makan bersama nasi panas. Makan macam tu saja pun layan.
Ramai yang dah cuba Kek Milo 3 bahan yang viral baru-baru ini. Namun ramai juga yang kurang berpuas hati dengan hasilnya sebab kek tak jadi gebu atau bantat. Sebenarnya bila guna teknik kukus, kena tahu cara yang betul iaitu bekas perlu ditutup dan jangan bagi air pada penutup pengukus menitik dalam adunan kek.
“Fuhhhhh..lega rasa kejadian memuaskan Kek Milo 3 bahan yang dok viral dalam FB. Macam tak percaya je tanpa tepung kek akan menjadi. Pertama kali cikza buat Alhamdulillah tak mengecewakan. Sangat sedap gebu dan lembut. Cik Kiahhh semua bila lagi nak mencuba?”
Bahan-Bahan:
2 cawan Milo
4 biji telur
2 Sudu besar susu pekat
Cara Membuat:
1. Blender semua bahan dan kukus selama 1jam.
InfoEkstra
Cikza tutup dengan penutup mangkuk kaca tak bagi air menitik atas adunan. Disebabkan air menitik la kek tak naik dan menjadi bantat. Kemudian tutup pengukus dengan penutup dia (tak perlu balut dengan kain dah).
Untuk topping,saya guna serbuk koko, sedikit Planta dan susu pekat.
Saya guna mangkuk kaca yang dah ada penutup siap-siap.Bekas kaca besar tapak tangan je. Adunan tu tak penuh sis separuh je.
Guna api sedang. Saya guna kuali je, lapik redai besi dekat bawah.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat bagi mak-mak yang nak mencuba Kek Milo Viral 3 bahan ni. Kena tahu tip dan cara yang betul nak buatnya barulah kek naik elok, tak bantat.
Bayi kembar tiga Mejar Mohd. Fikry dimasukkan semula ke NICU selepas didakwa berlaku kecuaian Hospital Melaka. Mejar Mohd. Fikry luah rasa kecewa namun tetap reda dan berharap kejadian sama tidak berulang.