Bagi mak-mak yang suka makan dan buat kek, resipi Kek Batik Indulgence ini antara yang wajib di cuba.Rasanya cukup sedap, lembut dan tak keras malah ada tip untuk jadikan kek ini cantik kejadiannya ketika dipotong.Mempunyai 3 lapisan, gabungan rasa biskut marie, coklat dan cheese cukup sempurna!
Selain buat untuk makan sendiri, yang lebih jimat, mak-mak juga boleh ambil tempahan untuk pendapatan sampingan.Mesti laku keras nanti kerana Kek Batik Indulgence ini semakin viral dan ada peminatnya yang tersendiri.
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml)-dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
Bahan-Bahan: (Lapisan Coklat)
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double Boil ada 3 cara:
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara Membuat:
1. Mula-mula kena patahkan biskut marie. 1 keping biskut patahkan 4. Buat yang ni dulu sebab nanti bila coklat dah masak, boleh masukkan terus.
2.Dalam kuali, cairkan butter. Guna api perlahan supaya butter tak hangit.
3.Butter dah cair, terus masukkan susu pekat manis. Kacau sebati.
4.Dah sebati masukkan milo, serbuk koko dan esen vanila. Kacau laju supaya tak berketul.
5.Dah sebati masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6.Masukkan biskut marie dan kacau sebati.
Ads
7.Pastikan semua tersalut.
8.Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah, senang nak tolak nanti. Ratakan kek ke dalam loyang. Tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras boleh letak kat freezer.
9.Sebelum buat lapisan cheese. Buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin dicampur dengan air panas. Kacau sebati dan ketepikan. Beli yang halal. Ada jual di kedai bahan bakery.
10.Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula, susu pekat manis dan esen vanila. Mix sehingga sebati dan licin. Pastikan tidak berketul.
11.Masukkan air gelatin dan mix sehingga sebati.
12.Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau. Gelatin fungsinya untuk memejalkan cheese.
Ads
13.Tuang cheese ke tengah-tengah kek supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais 2-3 jam. Nak cheese cepat pejal, letak dalam freezer.
15.Tuang whipping cream yang panas ke dalam bekas yang ada milk compound dan butter. Kacau sehingga coklat cair.
16.Cair macam ni.
17.Tuang coklat ke tengah-tengah loyang supaya coklat rata ke tepi. Kalau tak rata, sengetkan sedikit loyang supaya coklat rata. Untuk dapatkan coklat yang licin, jangan sesekali ratakan dengan sudu. Buih kecik atas coklat, cucuk dengan lidi. Masukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6 jam.
18.Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper keatas. Letak terus kek atas papan kek. Kertas baking paper boleh koyak terus bahagian tepi sementara kek masih keras.
Ads
19.Sebelum potong kek, rendam pisau panjang ke dalam air panas dalam 10 saat. Kesat dulu dengan kain@ tisu sebelum potong.
20.Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja. Kalau untuk makan sendiri, tak potong pun tak pe.
21.Ni cara potong. Lepas tu lap semula pisau dan rendam dalam air panas. Ulang langkah yang sama setiap kali potong.
Ni cara potong. Lepas tu lap semula pisau dan rendam dalam air panas. Ulang langkah yang sama setiap kali potong
22.Yang ni dah siap potong. Kotor bahagian tepi papan lap je guna tisu. Jangan tunggu kek sejuk@ coklat dah cair baru nak potong, nanti potongan tak cantik bila coklat dah cair.
23.Dah siap potong tepi. Boleh potong petak-petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek anggaran setiap jarak. Ariana potong 7 melintang, 7 memanjang.
24.Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau kek sehingga rapat kek bawah. Walaupun keras jangan stop, nanti biskut pecah. Lepas tu tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat comot.
25.Jika masa potong nampak coklat dah cair. Masukkan semula dalam peti ais. Nanti coklat akan keras semula. Atau masa potong tu buat cepat-cepat supaya coklat tak cair.
Selamat mencuba!
Info Ekstra!
Kek batik ni kalau dah nampak coklat dah cair, masukkan je semula dalam
peti ais. Nanti coklat akan keras.
MW: Sedapnya Kek Batik Indulgence ini. Kombinasi sempurna rasa coklat dan cheese. Kena cuba sendiri, buat di rumah nanti. Ikut resipi yang dikongsikan ini.Nak buat jual pun boleh sangat.
Sedapnya air balang Ais Lemon Pudina Laici Asam Boi ini, memang ‘laku keras’ bila jual di bazar Ramadan, malah habis terjual setiap hari!
Setelah seharian berpuasa, saat menantikan waktu berbuka bila minum air sejuk yang sempurna rasa masam, manis dan segar cukup melegakan tekak. Malah boleh juga dijual di Bazar Ramadan, memang habis dan ramai yang suka.
Boleh ikut resipi daripada Puan Nur Hanisah Kamaluddin ini yang pernah menjual air balang di Bazar Ramadan sebagai panduan.
Saya nak share resepi Air Balang “Ais Lemon Pudina &Ais Lemon Pudina Laici Asam Boi” sebelum ni saya dah pernah share tahun lepas.
Saya halalkan resepi saya ni yg tak seberapa, sesuai untuk jual di bazar. Insyallah laku keras habis setiap hari. Yang pasti sedap fresh, boleh ketagih bila minum tak mau dah air lain.
1. Kisar 3 biji lemon dengan 2 liter air. Amik air sahaja hampas buang masuk dalam bekas air. Masukkan 1 liter Air gula.
2. Sunquick dan serbuk asam knor masukkan sekali 1 liter air panas. Kacau-kacau masukan dalam bekas air lemon tadi.
3. Masukkan air batu, pati air lemon, masuk air masak agak-agak je. Hiris 1 biji lemon, daun pudina, kacau-kacau siap untuk minum.
Nota!
Kalau nak buat banyak gandakan sahaja.
Kalau nak buat banyak pastikan kena tapis banyak 2@3 kali.
Boleh simpan dalam freezer pati air lemon ni.
Boleh pelbagaikan jenis buahan tin @ fresh ikut citarasa sendiri.
Salam Ramadhan kepada semua rakan-rakan dan keluarga yg mengenali saya.Maafkan segala khilaf dan salah sepanjang perkenalan kita.. Semoga segala amal dan ibadah kita sepanjang Ramadhan diberkati dan di redhai oleh Allah swt.
Mingguan Wanita: Wah menariknya, terasa kesegaran air Ais Lemon Pudina Laici Asam Boi ni. Sempurna rasa masam, manis melegakan tekak kehausan dan dahaga sewaktu berbuka.
Yatie Kitchen merupakan antara instafamous yang cukup dikenali dalam bidang masakan. Kerap memuat naik pelbagai jenis resipi, tip-tip serta hasil masakan didalam postingnya. Malah ramai selebriti pernah merasa air tangan Yatie Kitchen ini, seperti Anzalna Nasir, Shiela Rusly, Ozlyn, Dato’ Seri Siti Nurhaliza dan sebagainya.Tidak kurang juga ramai mak-mak menjadikan Instagram Yatie Kitchen ini sebagai sumber rujukan mencari resipi, idea memasak serta menceduk tip-tip dan petua masakan yang dikongsikan.
Jika mak-mak selalu masak sotong, jika salah caranya, sotong mudah kecut, lembik, liat dan sangat banyak mengeluarkan air/ kuah.Rupanya ada teknik dan cara tertentu untuk masak sotong ni.
Yatie ada kongsikan tip dan resipi cara dia masak Sotong Goreng Kunyit tanpa menggunakan minyak, seperti kebiasaannya. Menurut wanita ini,ia merupakan tip agar sotong yang dimasak tidak mengecut dan rahsia ia kekal pejal dan bulat.
Berikut perkongsian yang tersebut;
“Cara saya masak Sotong Goreng Kunyit.Panaskan kuali tanpa minyak tau! Ingat tanpa minyak…Kuali dah panas, masuk Sotong terus dan masuk kan serbuk kunyit @adabi_consumer 1 sudu kecik.”
“Kacau sebati serbuk kunyit dan sotong , sotong akan keluarkan air yang banyak dan akan kering sendiri tapi sotong tak akan kecut sebab masa mula-mula kita masak tak masuk minyak.”
“Agak air sotong dah kering baru masuk minyak sikit, hirisan bawang besar, bawang putih, halia & cili padi ketuk.”
“Masuk garam & secukup rasa & last taburkan daun sup”
“Api besar & kacau sebati tutup api cepat!! Supaya sotong kekal pejal & bulat.
Menurut Yatie lagi, cara ini bukan sahaja untuk memasak sotong, malah apa jua benda yang mengeluarkan air, seperti daging goreng kunyit juga boleh menggunakan teknik ini.
Setiap orang pasti ada cara memasak yang tersendiri mengikut citarasa masing-masing.Namun tak salah mencuba, tip memasak Sotong Goreng Kunyit yang dikongsikan oleh Yatie Kitchen ni.Sotong nya nampak gebu, pejal dan tak kecut.
Puding Biskut Marie Kurang Manis, Mewah Rasa Coklat, Begini Cara Nak Buat
Puding biskut Marie berlainan dengan kek batik. Lebih mewah dengan coklat, puding biskut Marie lebih lembut dan berkrim. Siapa yang suka coklat pasti puding biskut Marie ini membuatkan anda ‘jatuh cinta.’
Tak susah pun nak buat puding biskut marie ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak dan mahal. Pendek kata sesuai untuk mak-mak yang anak ramai. Kalau nak lagi rasa mewah, boleh buat topping coklat dengan mengikut resipi yang dikongsikan Muhammad Ali ini. Nampak kemas dan cantik.
PUDING BISKUT MARIE (EDISI KURANG MANIS)
LAPISAN PERTAMA: COKLAT
12gm agar-agar tali
4 cawan air (1 cawan air = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream (kalau tiada, gantikan dengan susu cair)
1 sudu makan mentega (tak kisah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh) – beli online di sini
7 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe
5 sudu makan milo (sudu makan tu yang sudu besar kita buat makan apa-apa tu tau)
Secubit garam
½ cawan dark chocolate
¾ cawan gula (190 gram gula)
LAPISAN KEDUA: PUTIH
6gm agar-agar tali
2 cawan air
1 cawan susu cair
¼ cawan gula (80gm gula)
1 sudu kecil essen vanilla
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PERTAMA: COKLAT
1. Masukkan 4 cawan air + 12gm agar-agar tali yang telah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi.
2. Kemudian baru masukkan ¾ cawan gula. Kacau sebati hingga gula larut.
4. Dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati.
5. Selepas itu, masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair. Kacau sampai separuh sebati.
6. Masukkan 1 sudu makan mentega. Gaaul sebati biar sampai jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila nampak dah sebati biarkan mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja.
7. Bila dah mendidih tadi, masukkan ½ cawan dark chocolate. Kacau atas api yang perlahan. Dah sebati, terus tutup api.
8. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit baru tuang atas loyang saiz 8 inci.
9. Tuang atas loyang dulu adunan tadi, sampai tak nampak base loyang, kemudian baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.
10. Setkan dalam peti 2 minit sahaja, kemudian sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.
11. Jadinya, ada 2 lapis je lapisan biskut marie tadi. Setkan dalam peti sementara buat lapisan putih.
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN KEDUA: PUTIH
1. Letakkan 2 cawan air + 6 gm agar-aagar tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi, baru masukkan ¼ gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.
2. Kacau sebati dan biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil esen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit baru tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.
3. Cucuk-cucuk dengan garpu dulu agar lapisan melekat dan tak terpisah bila potong.
4. Tuang rendah dan perlahan-lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.
Bulan Oktober diraikan di seluruh dunia sebagai bulan kesedaran kanser payudara, satu inisiatif global untuk meningkatkan pemahaman tentang kepentingan pengesanan awal dan rawatan segera.Di...