Ada resipi dan stail orang dulu-dulu goreng ikan. Walaupun hanya ikan goreng namun boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya. Jika selalu kita hanya menggunakan serbuk kunyit dan garam, boleh cuba resipi mudah yang dikongsikan ini. Memang nikmat!
Boleh cuba kelainan ikut resipi ikan goreng yang dikongsikan oleh Ummi Hanaini.
Ikan goreng akak stail nasi panas-panas ade sambal belacan, budu, ulam-ulam petai sikit pun dah cukup nikmat.Alhamdulillah.
Bahan-Bahan:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
5 sudu besar cili kisar
3 sudu besar garam halus
Belacan sikit ( optional )
Cara Membuat:
1. Tumbuk kunyit hidup, belacan dengan garam sampai hancur lepas tu tumbuk bawang merah, bawang putih tak lumat sangat pun tak pe
2. Masukkn cili kisar gaul-gaul rata masukkan dalam bekas bertutup simpan dalam peti nak guna ambik sikit.
3. Lumur ikan dan perap sekejap lepas tu goreng.
4. Minyak goreng ikan sedap buat goreng sayur @ buat nasi goreng ikan.
Info Ekstra!
Guna sudu besar, banyak tapi bukan guna sekligus tu. Buat stok simpan dalam peti. Senang tak payah tumbuk banyak kali.
Kalau simpan bekas bertutup elok seminggu pun tahan takde hal.
Resepi pizza paratha ini semudah ABC nak membuatnya. Pejam mata main, campak-campak pun boleh jadi. Sebab tak perlu buat sendiri doh tu. Boleh guna roti paratha yang jual di pasaraya.
Kali ini MW kongsikan beberapa resepi pizza paratha dengan pelbagai variasi topping. Boleh pilih nak cuba teknik masakan mana, yang penting kejunya kena banjir.
Barulah pizza tu rasa ‘terangkat’. Kalahlah resepi kedai.
Beef pepperoni pizza. Doh roti paratha Tisha’s.
So yummy they want more ( hantu pizza kuasa 2 yang cakap – Rysha Ryhana)
Prep time – 10 mins Bake – 15 mins at 220 degree
Done
Pizza roti paratha dengan topping ayam hancur, sosej, bawang holland dan tomato. Tabur chili flakes sedikit, parmesan cheese melimpah ruah (yang khas untuk topping pizza).
Yang penting cepat dan mudah untuk disediakan.
Cara buat :
√ Sapu dulu sos spageti atas roti. Letak cheese (parmesan. mozarella untuk efek boleh tarik). Topping ayam/daging hancur (masak separuh dulu).
√ Sosej, bawang holland dan tomato letak atasnya. Tabur chili flakes sikit. Lepas itu letakkan lagi parmesan cheese melimpah ruah.
√ Kemudian, sapukan marjerin/butter pada dulang pembakar dan letak pizza dalam oven terus bakar. Suhu 170 api atas bawah selama 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing ya.
Dan alhamdulillah selamat masuk perut ummi & anak 4 orang tu. Kenyang alhamdulillah.
Malam ni takya makan dah ek.. Korang kenyang dah kan.
Bahan simple je. Kecuali nak pelbagaikan toping dia.
Roti paratha
Sos spaghetti
Sosej
Bawang holland
Mozarella
Sapu sos spaghetti atas roti.
Tabur mozarella.
Tabur bawang.
Susun sosej.
Tabur lagi mozarella.
Bakor api atas bawah. Suhu 160-170 darjah celsius. 15-20 minit.
Guna mozarella cheese.
Ada efek tarik tu yang buat lagi best.
Paling syok+best bila anak kata sedap macam piza kat kedai.
Biasanya kalau nak makan pizza terpaksalah uli doh dulu kan. Leceh. Memandangkan hari ni super busy day pulak so Kak ekin sempat buat breaksfast homemade pizza segera je. Kak ekin guna pemanggang ajaib. Mudah dan cepat.
Bahan-bahan:
Roti Paratha (frozen)
Sos spaghetti prego
3 batang sosej ayam dihiris nipis
Isi ayam cincang (telah digoreng)
Nenas dalam tin
Cendawan butang dalam tin
Keju Mozarella
Lada benggala (dihiris)
Cara-cara:
1. Sapukan minyak pada pemanggang ajaib. Buka api dapur paling kecil.
2. Agak pemanggang ajaib dah panas, letak roti paratha dan sapu permukaan roti dengan sos spaghetti prego.
3. Kemudian taburkan keju Mozarella supaya topping dan base boleh melekat.
4. Susun hirisan sosej ayam sebagai topping.
5. Letakkan pula isi ayam cincang, nenas, cendawan dan lada benggala.
6. Taburkan Keju Mozarella sekali lagi dan biar masak selama 15-20 minit. Pastikan api kecil.
7. Boleh dihidangkan.
Seronok tengok anak-anak licin makan. Kalau korang suka, boleh share. Selamat mencuba.
Base – roti paratha kawan Topping – sapu butter pada tudung periuk, letak roti paratha, sapu sos spageti, tabur cendawan butang, crab stick, bawang holland dan sosej.
√ Tabur chese dan bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 25 minit.
Resepi sos
Boleh gunakan pes tomato dalam tin. Saya kurang minat. Jadi buat sendiri. Caranya : Lada kering 15 tangkai dan tomato 2 biji dikisar. Tumis gunakan minyak zaiton. Tambah oregano, parsli, basil dan rosemary. Tambahkan sedikit air limau nipis atau limau kasturi. Tambah garam dan lada hitam.
Cara buat pizza
1. Panaskan oven pada suhu 170 c.
2. Saya gunakan paratha jenama tisha sebagai base. Sapukan sos yang telah dibuat tadi. 3. Taburkan cheese. Boleh gunakan cheddar atau mozarella.
4. Susun sosej. Boleh juga gunakan ayam atau daging yang telah dimasak. Lebih elok sebenarnya. Taburkan bawang holland yang dihiris nipis. Boleh taburkan juga nenas dan cili benggala. Saya takde .
5. Saya taburkan dengan lada hijau dan cili api untuk rasa pedas. Kalau tak suka pedas tak perlu. Taburkan lagi cheese bahagian atas.
6. Bakar pada suhu 170 c selama 20 minit.
Selamat mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Kalau makan mee kari, mee rebus, atau masakan sup, penyedapnya mestilah bawang goreng. Memang ‘ngam’ lah, boleh bertambah-tambah nasinya. Sebenarnya tak susah pun buat sendiri bawang goreng. Sebab sestengah bawang goreng yang dijual kat kedai, agak hancur, tidak tahan lama dan kurang rasanya.
Jadi, dengan modal RM5, mak-mak boleh buat sendiri bawang goreng. Siap boleh buat stok lagi untuk makan esok-esok. Tak perlu risau, bwang goreng ‘masuk angin’. Perkongsian daripada Ameera untuk buat bawang goreng sendiri dengan guna dua bahan sahaja.
“Saya kongsi buat bawang goreng nie dengan bahannya hanta bawang dan sedikit garam.
Hasilnya sangat sedap dan ranggup. Semudah ABC.
“Masa penyediaannya pun tak adalah lama, ambil masa 15 minit sahaja. Sedap terangkat daripada beli. Yang penting ranggup.
Cara membuat berdasarkan kepada gambar di bawah.
Kupas kulit bawang.
Selamat mencuba!
MW: Baru tahu nak bagi bawang goreng ranggup. Kalau tak sekeja paje dah masuk angin. Boleh buat stok kat rumah dan tak payah nak beli dah lepas nie.
Mudah je rupanya mak-mak nak buat Kek Sarang Semut atau Gula hangus yang menjadi. Jika tiada oven dirumah boleh juga gunakan periuk nasi atau bakar je atas dapur gas. Kek Sarang Semut yang menjadi, bila ada tekstur lubang-lubang ‘sarang semut’ pada kek tersebut.
Ini resipi dan cara buat Kek Sarang Semut yang mudah, dikongsikan oleh Raja Amanina sebagai rujukan mak-mak. Bolehlah buat untuk hidangan minum petang ni.
Berikut perkongsian beliau;
“Excited tengok kemenjadian lubang-lubang sarang semut tu. Buat 2 biji terus sambil nak bagi jiran sebelah rumah..Semalam dah buat kek coklat moist..ni try bakar guna rice cooker..ikut resepi asal guna butter ni kita pakai marjerin je..tak perlu perap terus bakar je..nak guna oven pun boleh.
Bahan-Bahan:
1cawan gula
1cawan air panas
1cawan tepung gandum
Setengah cawan marjerin
Setengah tin susu pekat
4 biji telur
1camca besar baking soda@soda bikarbonat
beberapa titik esen vanila
Cara Membuat:
1.Panaskan gula api sederhana hingga perang jangan hangus.
2.Bila keperangan tuang air panas sikit-sikit (masa ni hati hati iya)perlahankan api dan kacau hingga gula betul-betul larut dan sebati.
3.Masukkan pula marjerin, kacau sebati dan tutup api.
4.Dalam mangkuk pecahkan telur kacau pakai sudu je bersama susu pekat.
5.Masukkan tepung,baking soda dan esen vanila.
6.Tuangkan air gula hangus ketika masih panas,kacau sebati.
7.Tuang ke dalam loyang yang disapu marjerin, bakar guna rice cooker
masak macam biasa.Kalau nak bakar guna oven suhu 160°40minit.
Info Ekstra!
**Adunan tu saya masukkan dalam Loyang yang disapu marjerin. Tapi jika nak masukkan adunan dalam periuk rice cooker terus pun boleh.Rice cooker saya agak besar tak nak kek jadi nipis tu yang saya masukkan adunan dalam loyang masak macam biasa.
**Nak guna periuk rice cooker bakar atas dapur gas pun boleh guna api
kecik je.
**Saya dah cuba dua-dua kaedah alhamdullilah menjadi.
Bella & Caprice akhirnya berdamai. Menerusi ruangan komen, majoriti netizen menyambut baik perkara tersebut dan berharap tiada lagi perbalahan antara Bella Astillah dan Caprice.Malah...