Bila berada di rumah, mesti rasa nak makan memanjang. Apa lagi yang tak dibuat, semua dicuba. Kali ini, apa kata cuba resipi bebola kentang berkeju. Anak-anak pun mesti suka.
Perkongsian daripada Siti Nur Hanim ini, boleh dicuba oleh mak-mak. Bahan untuk membuat bebola kentang berkeju pun agak mudah dan senang di dapati. Paling penting, letak keju di tengahnya dan bila nak makan boleh tarik panjang-panjang.
Bila boring di rumah, dan tak tahu nak buat apa, mulalah fikir nak masak. Kaali ini saya kongsi respi buat bebola kentang berkeju.
Daripada tuan punya resipi asal, dia hanya guna 4 biji kentang tapi saya guna 5 biji kentang. Memang berlambak banyak. Makan panas-panas memang best. Cheese boleh ditarik tinggi.
Cara-caranya:
1. Ini adalah bebola yang siap digoreng.
2. Rebus 5 biji ubi kentang.
3. Kemudian, lecekkan ubi kentang tadi bersama sedikit serbuk lada hitam dan sedikit garam halus untuk tambah rasa.
Ads
4. Selepas itu, masukkan sedikit tepung jagung.
5. Manakala keju dipotong kiub kecil. Nak pakai jenama apa pun tak kisah. BOLEH BELI DI SINI
6. Bulat-bulatkan bebola kentang itu dan masukkan keju ditengahnya.
7. Salutkan dengan telur dan breadcrumb. Kena buat dua kali saluran. Dapatlah 2 tray untuk bebola ini.
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Ads
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Resipi Kuih Koci Leleh Pulut Hitam, Terasa-rasa Lemak Masin Santan
Kuih koci terdiri daripada pelbagai jenis variasi antaranya koci labu, koci pandan dan koci pulut hitam. Lebih sedap lagi, kuih koci yang dibungkus dan dikukus sekali bersama santan atau dipanggil koci leleh.
Kuih koci leleh rasanya lebih sedap, terasa lemak masin santannya dengan setiap gigitan kuih koci yang berintikan kelapa tersebut. Makan sebiji memang tak puas! Percayalah bila anda sudah mula makan sebiji, anda akan makan lagi dan lagi.
Ikuti sahaja resipi perkongsian daripada Manda Syuhada ini. Memang berbaloi-baloi apabila dapat hasilkan daripada air tangan sendiri.
RESIPI KOCI PULUT HITAM LELEH
BAHAN-BAHAN:
250g tepung pulut
1 ½ cawan air (agak-agak)
½ cawan pulut hitam (kisar dan tapis)
1 sudu besar minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan menjadi doh yang lembut.
2. Bulatkan adunan dan masukkan inti.
3. Kemudian, rebuskan di dalam air yang mendidih sehingga timbul, dah boleh diangkat.
4. Setelah itu, masukkan pula ke dalam santan leleh yang telah dibuat terlebih dahulu.
5. Bolehlah dibungkus dan kemudiannya dikukus selama 3-5 minit.
BAHAN INTI:
1 biji kelapa
1 cawan gula melaka
1 cawan air
2 sudu makan gula pasir
CARA MEMASAK:
Kacau semua sekali hingga agak kering. Bila sudah nak kering, boleh masukkan tepung jagung sesudu dan kacau sampai inti itu kering.
UNTUK LELEH:
2 cawan santan (anggaran)
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
Senang je rupanya nak buat kuih tradisi Cakar Ayam ni, hanya perlukan tiga bahan iaitu keledek, gula dan minyak untuk menggoreng. Cakar Ayam ni sangat rangup dan manis rasanya, biasanya dijadikan kudapan snek untuk minum petang.Jika selalu mak-mak beli, apa kata kali ini cuba buat sendiri.Malah boleh juga dijadikan pendapatan sampingan. Sebab ramai juga yang memilih kuih ini untuk dijadikan oleh-oleh istimewa ketika kenduri kahwin mahupun majlis-majlis tertentu.
Berikut merupakan perkongsian resipi oleh Are Peace sebagai rujukan.
Bahan-Bahan:
2 Cawan Ubi Keledek Putih (parut/sagat kasar)
4 Sudu Besar Gula Pasir
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
2.Masukan gula pasir ke dalam minyak panas tersebut dan kacau sehingga gula cair dan menjadi keperangan.
3.Masukan ubi keledek yang telah di parut tadi, goreng sampai keperangan (kacau jangan berhenti ye masa ni).
4.Angkat dan tos kan mnyak.Masa panas-panas tu terus bentukkan supaya menjadi bulat.Masuk dalam acuan dan tekan dengan sudu,(saya guna botol yang di potong menjadi bentuk gelang, boleh rujuk gambar).
Info Ekstra!
Masukkan Gula Pasir, BUKAN air gula kedalam minyak panas.
Jangan tunggu sampai keledek tu keras ye.. sebab dia memang tak akan keras masa goreng tu.Bila dah sejuk nanti dia akan jadi rangup sendiri.
Nampak rolled Out ini macam menu orang nak diet tetapi khasiatnya bagus sangat, terutama buat mak-mak menyusu dan hamil jadikan menu sahur.
Kata Kaunselor Laktasi, Puan Nad Masrom, dia sendiri sudah cuba dan kesannya sangat membantu hilangkan rasa lapar. Kurang yakin? Rujuk gambar di bawah ini ya…
Rolled Out Boleh Dicampur Dengan Buah
Ini resepi simple overnight rolled oat saya. Tak berapa rajin sangat ni. Biasa rolled oat tu saya rendam dengan fresh milk je.
Saya suka letak butter sikit. Buah-buahan tu bolehlah diolah. Nak letak anggur ke, strawberry ke, pisang ke, raspberry ke. Semalam saya sempat capai 2 jenis buah je.
Saya pilih rolled oat berbanding instant oat sebab struktur dia kasar dan tebal sikit. Kalau buat overnight, tak muak sangat. Nak guna instant oat tu pun boleh, tapi macam bubur baby sikit teksturnya bila buat overnight.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...