Bagi peminat telur dadar, boleh cuba kelainan dengan buat Telur Dadar Crispy pula. Sangat sedap, rangup dan garing, boleh dimakan begitu sahaja cicah dengan sos. Tapi nak buat telur dadar begini ada caranya yang tersendiri.Tak sama macam buat telur dadar biasa. Paling penting kena campur ais atau air sejuk dan pastikan bancuhan telur betul-betul sejuk.
Nak cuba buat telur dadar crispy sendiri boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Hafizul Hakim ini;
“Ini haa resepi telur dadar crispy!”
Telur dadar idaman ramai orang. Rasa yang rangup dan garing, sedap,lazat, krup.. bunyi masa kunyah. Rupanya ada rahsia terselit untuk buat telur dadar seperti itu. Bukan macam goreng telur dadar biasa.
Bahan-Bahan :
4 biji telur,
1 sudu besar tepung, boleh guna tepung gandum, beras atau jagung,
4 sudu air sejuk atau 2 ketul ais,
Garam/cukup rasa.
Cara Membuat:
1. Kacau telur dan semua bahan sampai sebati. Yang penting, pastikan telur ini sejuk, jangan lupa tuang 4 sudu air sejuk.
2. Panaskan minyak sampai betul-betul panas.
Ads
3. Tuang telur daripada jarak yang tinggi.
4. Satu bancuhan telur untuk 3-4 kali goreng sebab tidak boleh goreng sekaligus, nanti tidak jadi gebu macam dalam gambar.
Kalau saya, Thai Sos jadi pilihan untuk cicah. Perghhh!
Ads
#Nota : Kalau tak ada air sejuk dan ais, masukkan saja bancuhan telur dalam peti ais beku dalam 5 minit bagi dia betul-betul sejuk sebelum digoreng.
Sebahagian orang mesti ada yang rasa tak percaya dengan resepi ini. Tapi sebagai pencinta hidangan telur dadar maka anda patut cuba resepi ini. Itu aja, selamat mencuba!
MW: Ohh begini rupanya nak buat telur dadar crispy.Kena campur dengan air sejuk atau ais dulu. Jadi jika nak buat kelainan telur dadar, boleh ikut cara yang dikongsikan ni.
Semperit adalah antara biskut raya ‘evergreen’ yang sehingga sekarang menjadi pujaan ramai. Walau pun pelbagai biskut raya viral sekarang, namun ia antara biskut yang paling popular tiap kali tiba musim perayaan.
Semperit Susu Untuk Aidiladha
Semperit ada beberapa jenis termasuklah Semperit Susu. Aidilfitri diraikan dalam serba sederhana kerana kita masih dalam tempoh PKP, namun Aidiladha yang akan muncul tak lama lagi boleh diraikan dengan lebih meriah kerana sudah boleh merentas negeri dan sebagainya.
Mesti ramai yang nak balik kampung dan Semperit Susu ini boleh dijadikan buah tangan untuk keluarga tersayang di kampung. Mudah je nak buatnya.
Yang paling best..HANYA GUNA EMPAT BAHAN! Waduhhh! Senang sangat ni! Bajet pun tak tinggi. Maklumlah, sekarang semua kena bajet kan?
Jangan risau. Walau pun biskut ini hanya guna empat bahan, namun rasanya tetap sedap tau! Bahkan ia gebu dan cair di mulut! Memang mantap!
Satu adunan ini boleh dapat seratus biji lebih biskut. Selamat mencuba!
SEMPERIT SUSU
BAHAN BAHAN: 250 gram mentega- suhu bilik (buttercup)
230 gram susu pekat manis
400 gram tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
CARA MEMBUAT:
Satukan mentega dan susu pekat manis. Kacau sekadar bergaul sebati sahaja.
Masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Doh yang lembut, akan memudahkan ditekan dari acuan. Jika doh masih lembik, tambah sedikit tepung jagung sambil menguli perlahan. Kelembutan doh bergantung kepada butter yang digunakan.
Masukkan doh ke dalam acuan dan tekan. Susun dalam loyang pembakar saya guna baking paper. Hias dengan coklat cip atau ceri. Terpulang pada anda.
Biarkan seketika dalam 30 minit. Panaskan dulu oven dalam 10 minit dan bakar dalam suhu 180C dalam 20 minit, bergantung pada oven masing-masing. Dah masak, keluarkan dan sejukkan. Siap!!
Nota Tambahan: Cara nak tahu semperit sudah masak ataupun tidak, cuba tolak menggunakan garpu dan jika bergerak tak melekat pada loyang pembakar, maknanya ia telah masak.
Jika selalu bila teringin nak minum kopi ‘latte’ kita hanya beli je, sebenarnya kita boleh buat sendiri je di rumah. Memang sedap, jimat dan lebih puas hati bila buat sendiri kopi Latte Ala Kampung ni. Malah lagi lama simpan dalam peti sejuk lagi sedap. Jika nak minum panas-panas, boleh panaskan sekejap. Mudah je!
Bagi peminat kopi, boleh cuba resipi Kopi Latte Ala Kampung yang dikongsikan oleh Puan Madihah Hamid ini sebagai panduan.
Mengopi jom. Kopi Latte Ala Kampung ketagih. Air kopi ni jadi ketagihan seisi keluarga saya.
Bahan-Bahan :
2 sudu besar serbuk kopi (apa-apa jenama kopi kampung)
600ml Susu kotak @ susu segar apa-apa jenama. Paling sedap Meadow, Farm Fresh, Ducthlady
3 sudu Gula melaka/ gula kabung /gula apung /gula merah
400ml Air secukupnya
Cara Membuat:
1. Masukkan air dan kopi ke dalam periuk. Masak kopi sehingga berbuih (gelegak).
2. Biarkan dalam seminit dalam keadaan menggelegak dan tutup api.
3. Kemudian tuang dalam jug sambil tapis serbuk kopi dan masukkan gula.
4. Panaskan susu sehingga sedikit berbuih di tepi periuk dan tutup api.
5. Tuangkan air kopi dan susu dalam jug, pastikan tapis dahulu. Kemudian tuangkan secawan untuk di minum, selebihnya boleh di simpan dalam peti. Saya guna jug ni, anggaran dalam 1 liter.
6. Lagi lama dalam peti lagi sedap. Saya panggil peram kopi. Bila nak minum, hanya panaskan sebentar.
Mingguan Wanita: Bagi peminat kopi dan latte boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Memang lebih jimat buat sendiri, sedap, nak minum tinggal panaskan je.
Kesedapan Nasi Kak Wok memang cukup terkenal di Negeri Kelantan dipopularkan oleh Kak Wook atau nama sebenarnya Mek Wook Hassan. Ia merupakan Nasi berlauk yang cukup ringkas, iaitu nasi putih dicampur dengan gulai/kari dihidangkan bersama ayam goreng kunyit, sambal belacan dan ulaman timun serta dibungkus dalam kertas makanan. Nasi berlauk ini ternyata ada penggemarnya yang tersendiri dan kian mendapat tempat di luar negeri Cik Siti Wan Kembang.
Mak-mak yang nak cuba buat sendiri nasi berlauk ala Nasi Kak Wok ini untuk hidangan keluarga mahupun nak dibuat niaga, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Shafira Ismail ini sebagai rujukan.
Menu NASI KAK WOK hari ni. Kertas minyak tak dak, guna plastik burger bungkus pon boleh. Boleh ‘feeling-feeling’ makan kat kedai. Jemput makan semua.
1. KUAH KARI
Bahan-Bahan:
Halba Campur
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Bawang merah
bawang putih
halia
Daun kari
1 paket rempah Kari Ayam
Ayam dipotong kecil
Santan
Lobak Merah
Kacang Panjang
Cara Membuat:
1. Tumis empat sekawan (halba Campur, bunga lawang bunga cengkih, kulit kayu manis).
2. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan Daun kari.
3. Masukkan 1 paket rempah kari ayam dan tumis rempah sampai pecah minyak.
4. Masukkan santan dan Sedikit ayam yang potong kecil.
5. Kemudian masukkan carrot, kacang panjang.
6. Masukkan garam dan biarkan mendidih.
Siap!
2. AYAM GORENG KUNYIT
Bahan-Bahan:
Ayam Dipotong kecil
Garam
Kunyit
Lada Hitam
Gula
Cara Membuat:
1. Bersihkan ayam.
2. Masukkan garam, kunyit lada hitam yang dah dikisar dan gula. (Perap 30min) *Lagi lama perap lagi sedap.
3. Setelah diperap, goreng hingga garing.
4. Tabur carrot dan kacang panjang yang dah digoreng atas ayam.
Siap!
* Pastikan api kuat sikit dan minyak betul-betul panas baru masukkan ayam. Pastu minyak kena banyak. Saya goreng dalam periuk, baru ayam tu tenggelam penuh dan masak sekata.
3. SAMBAL NASI KAK WOK
Bahan-Bahan:
Cili padi merah
Cili besar
Cili padi hijau
Belacan
Limau kasturi
Cuka satu sudu kecil
Garam
sedikit Gula
sedikit air (Agak-agak boleh putar)
Cara Membuat:
Kisar semua bahan hingga hancur.
*Limau kasturi blend sekali dengan kulit, cuma belah buang biji untuk elak kan sambal rasa pahit.
*Aroma limau kasturi yang buat sambal lagi sedap.Bau wangi kulit limau.
Hidang semua, tambah timun yang dihiris nipis.
Resepi simple aje tapi rasa MARVELOUS.
Selamat Mencuba!
Mingguan Wanita : Nampak sedap dan menarik menu Nasi Kak Wok ni. Kombinasi Nasi putih dengan kuah kari, ayam goreng kunyit, sambal belacan dan ulaman timun. Boleh buat makan sendiri untuk keluarga mahupun untuk jualan meniaga pun sesuai.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...