Menjaga kesihatan jantung sangat penting. Fungsi utama jantung adalah mengalirkan darah kaya oksigen ke seluruh bahagian tubuh. Jika organ ini tidak dijaga dengan baik boleh menyebabkan serangan jantung sekaligus menyebabkan kematian.

Salah satu petua kesihatan untuk menjaga jantung yang boleh diamalakan adalah dengan minum jus tomato selalu. Buah tomato sangat banyak khasiatnnya untuk kesihatan tubuh.

Jemput baca perkongsian daripada Puan SuzyHoney ini.

Sesiapa yang rasa jantung sudah nak tersumbat atau hendak jaga jantung rajin-rajinlah minum jus Tomato ya.

Tomato bukan sahaja bagus untuk kulit sahaja tetapi sebenarnya bagus untuk kesihatan jantung. Ianya di buktikan dengan kajian dan juga dengan “Doctrine of Signatures” iaitu bahagian dalam pada bentuk buah atau pokok menggambarkan sesuatu organ pada tubuh badan manusia.

Petua Jaga Jantung Sihat Amalkan Minum Jus Tomato Selalu

Kebanyakan cara orang lama dahulu mengenal pasti khasiat kegunaan jenis buah atau pokok dari tanda-tanda itu.Ya lah, pada zaman dahulu bukannya kajian-kajian secara saintifik.

IKLAN

Tomato mengandungi komponen seperti lycopene, fenolik, flavonoid, vitamin C, dan vitamin E yang berfungsi sebagai agen antioksida juga antikanser.

Saya tidak suka makan buah tomato begitu sahaja jadi saya lebih suka tomato dibuat jus. Mudah untuk saya minum.

Bahan-Bahan:

2 biji tomato
1 atau 2 gelas Susu Segar

Petua Jaga Jantung Sihat Amalkan Minum Jus Tomato Selalu

IKLAN

Caranya mudah sahaja.

1.Carilah tomato yang baik keadaannya dan pastikan rendam dengan air garam sekejap untuk buang racun- racun buah yang pasti di semburkan oleh penanamnya. Kecuali tomato yang di tanam sendiri.

2.Di ambil tomato 2 biji dan saya campurkan blend dengan 1 ke 2 gelas susu segar rendah lemak ( low fat) dan kali ini saya memilih susu lebih protein untuk tulang sekali. Blenderkan semua lepas itu terus diminum . Jangan dibiarkan lama.

Petua Jaga Jantung Sihat Amalkan Minum Jus Tomato Selalu

IKLAN

Sudah pasti minuman yang kita buat sendiri selamat dan seusia juga jika mahu diberikan kepada anak- anak seisi keluarga.Sesekali apa salahnya paksa mereka minum untuk jaga kesihatan.

Petua Jaga Jantung Sihat Amalkan Minum Jus Tomato Selalu

SuzyHoney
Jaga kesihatan itukan satu ibadah

MW: Buah tomato memang banyak khasiatnya. Jika mengalami masalah jantung bolehlah cuba amalkan minum jus tomato ini untuk kesihatan.Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!

Sumber: SuzyHoney

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI