Pisang goreng antara menu minum petang kegemaran ramai. Nak buat pisang goreng yang rangup macam jual di tepi jalan, ada resipinya bancuhan tepungnya yang tersendiri. Mak-mak bolehlah buat untuk makan sendiri di rumah atau pun di buat niaga juga nanti. Bila buat sendiri, lebih jimat dan puas hati makan.
Ini perkongsian resipi bancuhan tepung Puan Azura Haron yang dibuat niaga sebagai panduan.
NI RESEPI SAYA NIAGA YE. Goreng Pisang Krispy MEK ZURA. Saya halalkan dunia akhirat.Doakan saya pun di murahkan rezeki.Sihat pon rezeki juga aamin.
1 pek tepung beras yang 1/2 kilo (tak kisah brand apa)
1/2 sudu makan tepung gandum
1 biji telur ayam
1/2 sudu besar marjerin
3 sudu kfc garam
1 sudu kfc kapur makan (dibancuh dengan setengah cawan air)
1 sudu teh serbuk kunyit (saya tak guna pewarna ye. Kalau nak letak pun boleh. Tapi saya lebih suka yang ori kunyit je)
1 cawan ais atau air sejuk
resepi ni saya tak letak gula, kalau nak letak terpulang
Cara Membuat:
1. Campur semua dan bancuh macam nak buat lempeng tu, tapi jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
2. Agak-agaklah rasa dah ok, goreng dalam minyak yang banyak ye. Tengok pada kuatiti banyak atau sikit yang nak goreng.
Mingguan Wanita: Terima kasih berkongsi resipi bancuhan tepung pisang goreng yang dibuat niaga. Mak-mak bolehlah buat untuk makan sendiri di rumah, atau pun di buat niaga juga nanti.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
#kelasjahitankreatif #sewingworldgallery
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Resipi Rendang AYAM PENCEN Cili Hijau Sedap, Sukatan Untuk 5 Ekor!Musim raya ni kalau boleh macam-macam jenis rendang yang nak dicuba. Lagi-lagi untuk jamu tetamu bila buat rumah terbuka. Masak rendang guna ayam pencen lebih sedap, tak mudah hancur apatah lagi bila dimasak lama.
Boleh cuba resipi rendang ayam pencen cili hijau yang dikongsikan oleh Nazri Mat Zain ini.
Resepi Rendang Ayam Cili Hijau. Ni untuk Ayam Pencen 5 ekor
Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam kuali.
Guna bahan-bahan dekat bawah ni:
(Bahan Kisar)
10 biji Bawang Besar
2 labu Bawang Putih
15 batang Serai
100g Lengkuas
150g Halia
6 biji Buah keras
2 Sudu Besar Jintan Manis
1 Sudu Besar Jintan putih
2 Sudu Besar Ketumbar
200g Kunyit hidup ( Nak lebihkan pun boleh)
300g Cili akar/Cili Padi
300g Cili Hijau
1 1/2kg Santan pekat
400g Kerisik
sebiji Gula Melaka
Garam, Aji dan gula secukup rasa
Cara Membuat:
1. Blend semua bahan-bahan diatas terus masukkan ke dalam kuali yang berisi ayam tadi.
2. Buka api perlahan masak hingga mereneh sambil-sambil kacau dalam sejam.
3. Lepas tu masukkan santan pekat, kerisik, Gula Melaka, Garam, Ajinomoto dan gula secukup rasa.
4. Kalau tak keluar minyak masukkan lah minyak masak supaya rendang tu nampak berminyak sikit.Papa guna santan kotak memang tak keluar minyak, jadi Papa tambah minyak kemudian.
5. Bila ayam dah lembut masukkan daun kunyit yang telah diracik halus. Kacau-kacau dan tutup api.
Dah siap..
Papa masak dengan api perlahan selama 4 jam baru lembut.
Bila tengok rancangan masakan, rasa nak tahu kenapa ada chef yang memasukkan buah keras sebagai salah satu rempah dalam masakan mereka. Apa sebenarnya rahsia buah keras dalam masakan ini?
Menurut Pakar Masakan Terkenal, Puan Noraini Adnan dalam soal jawab dengan majalah Rasa memaklumkan buah keras juga dikenali sebagai kemiri dalam bahasa Indonesia. Atau nama Inggerisnya ‘candlenuts’.
5 Rahsia Buah Keras Dalam Masakan Mak-mak
Pertama : Pemekat Kuah
Tambah Puan Noraini lagi, fungsinya dalam masakan adalah sebagai bahan pemekat kuah. Namun, buah ini tak boleh dimakan mentah. Kerana buah keras mengandungi toksik. Sebab itulah, ia perlu dimasak dahulu.
Kedua : Penyedap Rasa Dalam Makanan
Buah keras ini memang tak dinafikan jadi penyedap rasa dalam masakan. Antara jenis masakan yang boleh menggunakan buah keras adalah, sup, kari, masak merah, rendang, tumisan, sayuran dan sebagainya.
Ketiga : Masakan Jadi Lebih Lemak Berkrim
Seperti yang dikongsi oleh blogger masakan terkenal, Mat Gebu pula buah keras ini mengandungi minyak yang tinggi. Sebab itulah rempah hebat ini memberi rasa lemak, berkrim sekaligus memekatkan kuah dalam masakan.
Ia menggantikan kacang macadamia. Memandangkan harga kacang ini mahal di Malaysia, gunakan buah keras sebagai pengganti.
Keempat : Bau Harum Dalam Masakan
Ujar Mat Gebu lagi, buah keras ini jangan guna banyak-banyak dalam satu-satu resepi. Dalam 2 ke 3 biji dah memadai untuk jumlah cili kisar 11/2 cawan. Kalau nak buat gulai atau asam pedas, buah keras ini akan dikisah dengan rempah yang lain untuk naikkan bau harum.
Kelima : Rupanya Ini Rahsia Sedap Masakan Baba Nyonya
Antara rempah wajib yang ada dalam masakan tradisional Baba Nyonya dan Portugis ini tentulah buah keras. Yang mana, mereka lebih banyak menggunakan buah keras berbanding bawang putih. Ia memberikan rasa lemak dalam kuah masakan yang dihasilkan.
Sambal Buah Keras
Selain sambal belacan, sambal tempoyak mahupun budu, mak-mak boleh cuba buat sambal buah keras yang mudah ini. Resepi ini dikongsikan oleh nasamulia.
Bahan-bahan
5 biji Buah Keras (candle nuts / pelleng’ / kemiri)
1 biji Cili Hijau
1 biji Cili Merah
1 biji Bawang Merah
1 biji Bawang Putih
5 biji Cili Padi
1 biji Tomato
*Gorengkan semua bahan di atas sekejap atau sehingga agak layu.
Garam
Masukkan isi ikan goreng – ambil agak-agak dari 2 ekor ikan kembung.
Caranya :
*Tumbuk kesemua bahan yang telah digoreng dan masukkan isi ikan, perasakan.
Antara tip yang disarankan untuk jimat penggunaan minyak adalah guna air fryer semasa memasak. Rupanya boleh menggoreng dengan air fryer ni.
Bagi pemakan tegar, ada yang kurang menikmati makanan yang dimasak dengan air fryer. Lagi-lagi apabila mahu dapatkan hasil ikan, ayam mahu pun bilis macam gorengan di dalam kuali.
Apa kata cuba tip menggoreng dengan air fryer yang dikongsikan Lia Suriati ini. Hasilnya macam goreng ikan bilis dalam kuali.
Tip Menggoreng Dengan Air Fryer
Nak menggoreng tapi nak jimat minyak
Rahsia dia pakai air fryer jeeerr
Tapi ada yang kata tak suka nanti tekstur dia too dry
Jadi kerass kering tak best
Goreng dalam kuali jugak best
Okey lia share tips macam mana
Korang boleh menggoreng pakai air fryer
Boleh jimat minyak tapi hasil sama
Macam goreng dalam kuali
Lia masukkan dalam bekas stainless steel takut mencair pulak dalam air fryer tu, nak letak gitu aje ghisaauu basket dia ada lubang-lubang kang jatuh ke bawah.
Caranya korang letak sikit minyak
Lepas tu gaul-gaulkan pada bahan yang korang nak goreng tu
Haaa tuang sikit je minyak dalam 1-2 sudu, kalau dah pro tak payah pakai sudu tuang je agak-agak gituhhh
Semasa Menggoreng Bilis
Dalam post ni lia tunjuk goreng bilis
So gaul minyak tu dekat bilis
Pakai 1-2 sudu minyak pon dah cukup
Gaul rata-rata lepas tu on la air fryer macam biasa
Letak bekas tu dalam air fryer begini lepas tu on laaa agak-agak suhu 160 degree 10 minit, tapi korang jenguk-jenguk laa, sebab suhu dan masa bergantung pada kuantiti nya jugak.
Berapa minit bergantung pada kuantiti bilis tu
Nak pastikan bilis masak sekata
Korang bukak la air fryer tu check
Balik-balik kan la bilis tu pakai garpu pastu masuk balik
Goreng lagi sampai dapat tahap kegaringan yang korang nak.
Lepas tu siaaaapppp
Haaaa tips ni boleh digunapakai jugak
Kalau nak goreng ayam dan ikan
Musim sekarang ni minyak masak mahal
Boleh la berjimat.
Mingguan Wanita :Haa.. boleh sajakan gunakan minyak untuk menggoreng dengan air fryer ini. Hasilnya tetap mantop!
Mana yang belum ada air fryer, dan tengah usha mencari air fryer tu. Apa kata cuba cari air fryer, AF Khind ini. Kalau guna kod promo MWGSP5 boleh dapat diskaun sebanyak RM5.
Pelajar tingkatan tiga trauma dipercayai Dirogol dua pelajar senior di dalam kelas dan dirakam video. Seorang pelajar perempuan Tingkatan Tiga di sebuah sekolah menengah di Alor Gajah dilaporkan mengalami trauma teruk dan enggan ke sekolah selepas dipercayai menjadi mangsa rogol bergilir-gilir oleh dua pelajar lelaki senior.