“Penat Belajar Universiti Kerja Gaji RM2,000, Lebih Baik Jadi Content Creator TikTok!” Memang risau dengan trend pendirian generasi muda kini yang memandang sambung belajar ke peringkat universiti tidak lagi dianggap penting.

Apa yang utama bagi mereka hanyalah menghasilkan content dan video serta ‘mengejar duit’ untuk jadi kaya dan ‘survive’ dalam kehidupan.Ia bakal mewujudkan anak muda yang tidak mahu maju ke depan dan budaya malas belajar.

Hakikatnya mencari duit dan mempunyai pendidikan tinggi adalah sama penting. Dengan mempunyai ilmu, ia membentuk pemikiran, menyusun strategi malah menghasilkan ‘content’ yang lebih berkualiti tanpa perlu menjual maruah diri.

Hadamkan teguran padu daripada Mohd Nizam ini.

“Apa guna belajar penat-penat sampai ke universiti? Lepas tu, kerja pun starting gaji RM2,000. Lebih baik jadi content creator kat Tik Tok!”

Dik, meh sini, Abang nasihat sikit:-

1. Masuk universiti atau mana-mana institut pengajian, bukan untuk dapatkan kertas sijil semata-mata. Apa yang penting adalah untuk dapatkan Ilmu dan bentuk pemikiran adik supaya jadi orang terpelajar.

Money and success? Both will follow you, dik, secara berperingkat.

2. Kalau tujuan adik untuk dapatkan kertas sijil tu sahaja, betul, usahkan masuk universiti, SPM pun, semoleknya adik jangan ambil. Lepas Darjah 6, lepas tahu menulis, membaca dan mengira, adik teruslah ceburkan diri buat jadi Bintang media sosial.

3. Tik Tok, bilangan pengguna dia, lebih 1 billion. Bilangan pengguna aktif, 500 juta. Di Malaysia, anggaran bilangan pengguna, 4 juta.

4. Dalam bilangan pengguna Tik Tok tu, berapa orang je yang betul-betul buat duit? Ada tak sampai 1,000 orang yang adik tahu?

5. Katakanlah 1,000 orang di Malaysia betul-betul buat duit dan lestari, kita bahagikan dengan 4 juta. Itu adalah 0.025% dari keseluruhan pengguna Tik Tok di Malaysia.

Itu baru statistic mudah berdasarkan Tik Tok, belum lagi yang lain.

IKLAN

6. Jangka hayat popular di media sosial, berapa kerat je yang bertahan lebih dari 3 tahun? Lepas tu, what’s next?

7. Jadinya, mulalah ramai yang buat content bangang. Tarik tudung lah, live marah orang kat 7-11 lah, semuanya sebab nak tarik traffic. Katanya, “Negative marketing is still a Marketing” – kata abang, simple je, “Dik, adik ingat Mak adik kandungkan adik 9 bulan, pastu perit jerih lahirkan kemudian besarkan adik, untuk adik hidup tanpa maruah?”

8. Kita ni, hidup perlu ada maruah. Once an act is posted on social media, it is permanent. Kalau adik delete di akaun adik sekalipun, orang lain dah download atau screenshot dah.
Sebab itulah, education itu penting.

9. Cuba tengok content creator yang educated. Contoh? Khairul Aming. Ijazah dia, dari US, dik. Dalam Engineering. Lepas tengok video-video dia, adik rasa tak macam jadi lebih cerdik dan semangat dalam sesuatu subjek iaitu “masakan”?

10. Contoh lain? Richard Ker. Dia punya Twit pasal business dan isu semasa, sangat on point. Dia dari corporate sector – sebelum dia buat full time content creator, dia adalah Chief Marketing Officer untuk Aerodyne Group (syarikat drone Malaysia yang antara top di Dunia), pernah kerja dengan a number of multinational corporations – graduate pun, dari Universiti Surrey, UK.

IKLAN

11. Mudah cerita, persamaan Khairul Aming dan Richard Ker, mereka educated.

Orang Berpendidikan Strategi Tersusun

12. Orang educated, strategi mereka tersusun. Khairul Aming dia guna social media untuk marketing sahaja, sumber kewangan lestari adalah dari dia jual sambal. Richard Ker pula, buat marketing agency sendiri, fokus kepada syarikat-syarikat Korporat sebagai klien.

13. Sekarang, cuba bandingkan depa berdua dengan Kak Long 7-Eleven. Dapat tengok tak beza dia dari segi kelestarian kewangan dan jaga maruah?

Kesimpulannya, Pendidikan itu penting. Duit pun, penting.
Untuk jana duit yang sustainable, adik perlukan strategi.
Untuk establish strategi, adik perlu ada kepintaran.
Untuk ada kepintaran, adik perlukan Pendidikan.

Bawak Grab pendapatan lebih tinggi dari gaji kerja pejabat? Dik, untuk dapat pendapatan sebanyak gaji kerja steady, berapa jam adik perlu bawak Grab? What about your quality of life?

Pastu, adik nak bawak Grab sampai ke tua? Katakanlah dah bawak Grab 5 tahun dan sangat bergantung kepada Grab, kemudian the company sebagai kapitalis naikkan dia punya fee. Pastu macam mana adik nak survive?

IKLAN

Jadinya, simple, jangan terpengaruh sangat dengan ceritera dongeng instant famous and rich di media sosial ni – banyak yang kelentong. Dapatkan Pendidikan – dalam masa itu, cubalah discover diri dan passion adik yang sebenarnya.

Gambar: ini gambar Khairul Aming terima Ijazah – menamatkan Pendidikan di peringkat universiti.

Cuba adik Google, ada tak jumpa gambar Setopa iKon permotoran terima Ijazah atau diploma atau mungkin slip keputusan SPM? Pastu cuba bandingkan antara depa berdua. Sekian.

Mesti Baca:“Pakai Ketat-Ketat, Menari Di TikTok.’ Suami Tanggung Dosa Sebab Tak Didik Isteri
Baca Lagi Di Sini:Hilang Malu, Trend ‘Unboxing Pengantin’ Di TikTok Jadi Ikutan
Artikel Menarik:Dapat Gaji Lebih RM4000, Anak Muda Masih Juga Pilih Berhenti Kerja

Mingguan Wanita:Memang ada benarnya apa yang dikongsikan ini. Nasihatkan pada anak-anak kita dan generasi muda kini bahawa, duit dan pendidikan sama-sama penting.Tak salah untuk menjadi ‘content creator’, namun dengan ada pendidikan membuatkan strategi lebih tersusun, video yang dihasilkan lebih nampak ‘cerdik’ dan berkualiti tanpa perlu menjual maruah diri.

Sumber:Mohd Nizam

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita