Seorang pelajar perempuan Tingkatan Empat di sebuah sekolah menengah di Bandar Utama, Petaling Jaya, dilaporkan meninggal dunia selepas dipercayai ditikam oleh seorang pelajar lelaki pada pagi tadi.
Menurut sumber, insiden tersebut berlaku kira-kira jam 9.30 pagi apabila pelajar lelaki Tingkatan Dua itu didakwa membawa sebilah pisau ke sekolah sebelum bertindak menyerang mangsa.
Difahamkan, selain mangsa utama, suspek turut menikam seorang lagi pelajar dalam kejadian yang berlaku di kawasan sekolah berkenaan. Pihak polis kini masih menjalankan siasatan terperinci di lokasi kejadian.
Usaha sedang dibuat oleh pihak media untuk mendapatkan maklumat lanjut daripada polis, namun butiran penuh dipercayai akan diumumkan dalam sidang media khas di lokasi.
Ads
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Shamsudin Mamat bersama pasukan penyiasat dilaporkan berada di tempat kejadian bagi mengumpul maklumat awal.
Sementara itu, Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd Khalid Ismail mengesahkan insiden tikaman tersebut berlaku di luar kelas namun masih dalam kawasan sekolah.
Beliau menyifatkan kejadian tragik itu amat menyayat hati dan menegaskan bahawa siasatan sedang dijalankan bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian.
Ads
“Kita difahamkan mangsa berusia 16 tahun meninggal dunia akibat kejadian ini, manakala motif kejadian masih belum dapat dipastikan. Suspek sudah berjaya ditahan dan Ketua Polis Selangor akan mengumumkan perkembangan lanjut,” katanya ketika ditemui selepas majlis pelancaran Program Kempen Anti Buli, hari ini.
Mohd Khalid turut menjelaskan bahawa identiti suspek yang berumur 14 tahun tidak boleh didedahkan kepada umum kerana masih di bawah umur.
Ads
Terdahulu, laporan awal menyebut suspek membawa senjata tajam berbentuk pisau ke sekolah sebelum bertindak menikam pelajar terbabit sekitar jam 9.30 pagi.
Biasanya bukan hari-hari guna mak-mak guna daun sup dalam masakan tetapi kalau sekali beli tak boleh beli sedikit sangat. Nak tak nak memang ada lebih dan akhirnya simpan dalam peti.
Namun ada satu masalah yang selalu terjadi, daun sup itu tak tahan lama. Cepat sangat layu dan buruk, sudahnya terpaksa buang!
Satu masalah lagi, nak tanam pun kadang pokok sup ni cepat mati kalau salah gayanya. Tak cukup air pun tak boleh, apa lagi kalau terlebih siram. Habis, tak kan nak ulang alik ke kedai semata-mata beli daun sup?
Inilah masalah mak-mak kalau nak masak, tak tahu cara macam mana nak buat daun sup atau jenis sayur lain tahan lama. Untuk mudahkan kerja dapur mak-mak, anda boleh ikut cara Puan Rien Suriani simpan daun sup, yang mana boleh guna lama dan jimat!
Cara Simpan Daun Sup
Sangat senang, wanita ini cuma kongsi tip macam mana nak simpan daun bawang, daun sup, daun pisang, kari, supaya tak layu.
Segala daun pun boleh. Tak kisah janji uols semua simpan dalam bekas kedap udara atau pun plastik yang kedap.
1. Basuh dan toskan. Biar kering sedikit. Nak potong boleh tak potong pun boleh.
2. Kemudian simpan daun sup itu dalam peti sejuk beku. Mak-mak boleh masukkan dalam plastik atau bekas kedap udara.
3. Daun bawang still segar. Wakaupun dah di simpan lebih empat bulan. simpan di tempat beku. Tak perlu masuk kan air di dalam bekas.
Biasanya bila kita masak sup daun bawang tu kita guna sikit je kan. So selebihnya kita buang, sayang sangat. Walaupun seringit tapi bernilai okay. Dah lepas ni jangan membazir lagi.
Segala daun yang mak kirim dari kampung tu boleh disimpan dalam tempat sejuk beku.
Jangan tak percaya setahun pun masih elok lagi.Serius kakrien da simpan daun bawang ni hampir 4 bulan. Still fresh dan elok.
Jimat duit jimat masa.
4. Ok, sebenarnya daun sup itu dah cuci siap siap sebelum simpan. Waktu nak guna tak perlu tunggu cair masuk kan je dalam sup. Jadi daun tetap segar.
Jadikan Kiub Daun Sup
Atau satu lagi cara, mak-mak boleh buat macam ini, jimat sikit! Yang pasti tahan lama.
1. Potong daun ikut suka nak kasar atau halus.
2. Letakkan dalam bekas yang ada. Bekas ini saya beli di GIANT dulu. RM 4.99 untuk 2 bekas.
3. Tuang air. Lagi bagus tuang air sejuk. Saya akan tuang air sejuk dalam jag dulu kemudian campurkan setitik lemon untuk bagi segar daun-daun tu.
4. Simpan dalam freezer. Bila beku boleh keluarkan dan simpan dalam bekas lain atau ziplock. Bekas tu saya boleh guna untuk bekukan ais/ puri anak pula.
Moga bermanfaat buat mak-mak yang super duper busy!
Selamat mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Pelawak terkenal Shuib Sepahtu memaklumkan isterinya, Siti Sarah Raisuddin akan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan bayi dalam kandungan. Ini kerana, ketika ini paras oksigen Siti Sarah itu semakin baik.
Proses pembedahan mengeluarkan bayi tujuh bulan dalam kandungan itu akan dilakukan kira-kira 2 petang ini.
“Assalammualaikum semua. Terima kasih yang mendoakan isteri saya Siti Sarah Raisuddin. Sekejap lagi lebih kurang 2 lebih Sarah akan menjalani operation untuk mengeluarkan baby.
Saya mohon terus doakan Sarah. Semoga operation tersebut dapat dijalankan dnegan baik. Terima kasih semua.” Kongsi Shuib di instagramnya.
Selepas Bacaan Yaasin.. Paras Oksigen Siti Sarah Semakin Baik
Sebelum itu, Siti Sarah yang dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) sudahpun ditidurkan. Alternatif daripada berita sedih itu, pengurus Siti Sarah, Nana Mohamad Rom mengadakan majlis bacaan Yassin tengahari tadi. Dan bacaan tersebut dipimpin oleh Imam Muda Asyraf.
Bacaan Yaasin itu adalah untuk kesejahteraan Sarah. Maklum pihak pengurusan Sarah, sebaik tamat bacaan Yaasin doktor memaklumkan yang parah oksigen Sarah semakin baik.
“Terima kasih buat semua yang sudi meluangkan masa menyertai bacaan yassin untuk kesejahteraan @sitisarahraissuddin tengahari ini. Memang berat ujian yang perlu dihadapi oleh @shuibsepahtu sekeluarga.
Paling mengharukan, sebaik sahaja tamat bacaan Yassin doktor memaklumkan yang paras oksigen Sarah semakin baik dan akan melakukan pembedahan mengeluarkan bayi dalam kandungan pukul 2 petang nanti.
Insya-Allah dengan pembedahan tersebut dapat menyelamatkan mereka berdua. Terima kasih atas doa dan kata-kata semangat daripada semua. Semoga Allah memperkenankan doa hamba-Mu ini.” Kongsi pihak pengurusan Siti Sarah, Indigital Music.
Sebelumnya, Siti Sarah dikejarkan ke hospital disebabkan batuk dan sesak nafas. Siti Sarah, Shuib dan tiga orang anaknya positif Covid-19 selepas pembantu rumahnya disahkan positif Covid-19.
Mudahnya kerja anda di dapur kalau ada Mesin Pemproses Makanan (MK-F800SSL) Panasonic ini, bukan hanya boleh kisar bahan basah lebih lumat tetapi mampu buat minuman segar dengan cara kilat!
Haaa… mesin yang berharga RM848.10 ini ada 13 kelengkapan dan 33 fungsi penggunaan di rumah, aplikasi meliputi kepelbagaian fungsi iaitu dari memasak hidangan lengkap alami hingga satu bahan makanan yang mudah. Nah, jemput tengok kelebihan mesin pengisar ini dulu.
13 Aksesori Untuk 33 Fungsi
Ada pelbagai pisau yang boleh anda gunakan untuk memotong, adunkan sebati, melumatkan bahan kisar, menggiling, mencincang, memarut dan menghiris sayuran seperti timun dan kentang dengan skala ketebalan milimeter.
Mode Alirkan
Lebih cepat kisar sayuran untuk mengeringkannya. Jadi anda boleh buat salad yang enak dengan mudah.
Mode Cincang
Anda boleh buat hamburger atau bebola daging sendiri sebab mesin pengisar ini boleh potong daging sampai menjadi daging kisar.
Mode Kisar
Memotong bawang (dadu) dengan bersih tanpa air meleleh keluar dari mesin pengisar.
Mode Beku
Boleh memproses buah dan sayuran setengah beku untuk buat gelato dengan tekstur halus sempurna.
Mode Pes
Kalau biasa buat pes memasak untuk disimpan dalam peti, inilah alat yang membantu kerja anda di dapur. Mesin pengisar ini boleh kisar bahan makanan seperti kekacang jadi lumat. Sangat puas hati!
Lagi menarik, anda juga dapat memerah buat jus segar dan hasilkan adunan roti dengan menggunakan mesin ini. Nak kisar kopi sendiri dan buat salad kering pun boleh.
Setiap alatan pengisar ada dalam kotak simpanan, jadi ini membuatkan dapur anda tetap nampak kemas dan bersih.
Potongan Tahap Profesional Ada 4 jenis pisau yang tajam untuk memotong mengikut kesesuaian makanan iaitu pisau pemotong, pisau pemarut, pisau pengiris dan pisau untuk kentang goreng. Jadi kalau guna mesin ini, ianya akan lebih jimat masa dan mudah.
Sangat Mudah Nak Cuci
Kelebihan bekas Tritan BPA-Free memberikan penggunaan yang selamat, malah dengan adanya piring mesin pencuci ini anda tak akan pening kepala macam mana nak cuci bersih.
Senang Untuk DiangkatPad penyedut di bawah unit utama senang untuk diangkat untuk keselesaan pengguna. Tekan tuil di bahagian tepi dan pad penyedut akan terlepas yang memudahkan unit untuk diangkat.
Bekas Yang Boleh Dikunci Untuk KeselamatanMesin tidak akan hidup sehingga anda tutup bekas dikunci dengan betul. Ini bagi mencegah pisau dan makanan tercampak keluar dari mesin ketika anda menggunakan mesin pengisar.
Nak lagi semangat menggunakan mesin pengisar Panasonic, apa kata anda cuba dulu beberapa resepi ini. Bila dapat hasilnya, barulah rasa berbaloi!
Kuih Cara Berlauk
Bahan bahan:
Adunan Tepung1 cawan tepung gandum1 biji telur ( saiz A/B/C )1 sudu kecil minyak sapi1/2 sudu kecil garam2 cawan airSedikit pewarna kuning
Cara cara:
Adun semua bahan hingga sebati atau kisar dengan Pemproses Makanan (MK-F800SSL) Panasonic.
Inti
200gram daging/ayam – dikisar
2 biji bawang besar- racik halus
3 biji bawang kecil – potong mayang
1 ulas/biji bawang putih – dipotong mayang
1 1/2 sudu besar rempah rendang
1 sudu kecil serbuk kari
Garam gula dan perasa secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuat:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merahdan putih hingga kekuning-kuningan.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah rendang.
3. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging /ayam kisar, bawang besar, masukkan air secukupnya hingga daging /ayam masak.
4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.
Aksesori : Bawang goreng, daun sup dan cili besar yang diracik.
Proses masak cara berlauk:
1. Panaskan acuan cara dan oles dengan sedikit minyak.
2. Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan, kemudian masukkan lauk, diikuti bawang goreng, daun sup dan cili.
3. Tutup acuan dengan penutup periuk dan tunggu 1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil inta bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah Nampak sedikit garing maknanya kuih cara dah masak dan boleh diangkat.
Rendang Ayam
Bahan-bahan:
3 sudu besar ketumbar
1½ sudu besar jintan manis
1½ sudu besar jintan putih
125ml minyak masak
1 kg kepingan ayam
200ml santan (1 kelapa)
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit, dihiris halus
100g kerisik kelapa
2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
15-20 tangkai cili kering, direndam air panas
2 biji bawang besar
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5sm halia
5sm lengkuas
5sm kunyit
2 batang serai
5 biji buah keras
Cara Membuat:
1. Satukan ketumbar, jintan manis dan jintan putih di dalam mangkuk gelombang mikro.
2. Letak di dalam Ketuhar Gelombang Mikro (NN-CS894B) Panasonic dan tetapkan Micro Power – High (1000Watt).
3. Masak selama 1 minit atau sehingga rempah berbau harum. Letakkan ke dalam Pengisar dan Pengadun 4-dalam-1 (MX-AC400TSK) dan kisar menjadi serbuk.
4. Letak bahan kisar di dalam Pemproses Makanan (MK-1800SSL) dan kisar sehingga menjadi pes yang halus. Tambah sedikit minyak jika perlu.
5. Di dalam bekas kaserol, letak minyak, bahan kisar dan rempah kisar. Masak selama 6 minit dengan Micro Power – High mode, kacau setiap 3 minit.
6. Masukkan ayam dan kacau. Masak selama 5 minit.
7. Tuangkan santan, asam gelugur dan kacau. Masak selama 6 minit, kacau selepas 3 minit.
8. Masukkan kerisik, daun kunyit dan kacau. Teruskan memasak selama 4 minit.
9. Tambah gula merah dan garam. Kacau rata. Akhir sekali, masak 4 minit lagi kemudian hidangkan.
Cukup mudah, bukan? Sebab itulah untungnya andabeli mesin pengisar serba guna ini, nak masak apa pun cepat dan dapur tetap bersih.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Saksi mendedahkan detik cemas kes tikaman pelajar Bandar Utama apabila seorang pelajar perempuan maut ditikam di tandas sekolah. Polis meneruskan siasatan terhadap insiden tragis ini.