Bagaimana cara berkomunikasi dengan lelaki atau suami yang pendiam? Kadang-kadang buntu rasa fikiran bagaimana nak bagi topik agar suami yang berat mulut bercakap. Habiskan masa sehari dengan suami yang berat mulut ibarat dan pendiam, ibarat habiskan masa setahun, sukar untuk mereka luahkan kata-kata.

Ternyata ramai juga suami yang berat mulut atau pendiam ni, 20 patah perkataan isteri tanya soalan, sepatah jer jawapan dia. Runsing-runsing. Biar pun tak ramai lelaki seperti ini, tapi wujud tau golongan sebegini. Hanya bercakap bila perlu sahaja. Bersama Dr Ben Fadzil kita ketahui bagaimana cara berkomunikasi dengan pasangan pendiam.

Komunikasi adalah satu cara perhubungan yang sangat penting di dalam segala jenis perhubungan. Komunikasi adalah cara terbaik untuk memahami dan mengetahui apa yang sedang berlaku di dalam minda dan perasaan seseorang dan juga memahami emosi teman anda.

Tetapi bagi situasi suami yang pendiam, anda harus berkomunikasi dengan cara yang berlainan. Ini termasuk, si suami menunjukkan yang dia juga sensitif dan menyayangi isterinya dengan cara berbeza dan caranya yang tersendiri.

“Untuk berkomunikasi dengan suami pendiam ini, seorang isteri perlu mendampingi suami mereka bersama anak-anak dan hendaklah memberi seluruh perhatiannya kepada suami tersebut. Selain itu, isteri perlu berada di hadapan suami sentiasa seperti meminta di kasihi dan dibelai (supplicate) walaupun sering kali akan dikecewakan oleh suami tersebut,” tambahnya lagi.

Seorang isteri juga perlu memulakan perbualan, walaupun tidak penting, sekadar memulakan perbincangan. Jangan melanggar egonya dengan memarahi suami tersebut dengan mengatakan dia pendiam dan tak pandai berkomunikasi kerana ini akan menyebabkan dia terus berdiam malah dia hendak lah dilayan dengan perbualan yangbanyak bertanya. Berbual lah apa saja asalkan dia bercakap. Jangan bertanya kenapa dia diam, tetapi tanya bagaimana dia boleh mengambil bahagian dalam menyelesaikan masaalah.

Seringkali ajaklah dia berbual sebelum dia masuk tidur, menonton televisyen bersama, membiarkan dia membuat komen dan menyoal tentang apa yang berlaku. Selain itu, minta anak-anak banyak bertanya dengan bapanya dan jangan menjadi jurucakap bagi pihak suami. Biarkan suami banyak menyelesaikan masaalah dan buat lah diri suami itu seperti seorang yang amat penting.

Kaji sikap Suami Pendiam

IKLAN

Jelas Dr Ben lagi, memiliki suami yang pendiam ada lah pilihan sendiri dan tiada siapa yang memaksa. Ini adalah kesilapan setiap isteri yang telah mengetahui keadaan sebenar tabiat suami yang pendiam.

Sebelum berkahwin, isteri mungkin merasakan bahawa dia mampu menukar sikap suami dari seorang yang pendiam kepada seorang yang ceria selepas berkahwin. Angappan yang salah begini memang sering akan mengecewakan setiap isteri.

Sikap suami pendiam perlu dikaji dengan mendalam akan sebab-sebabnya sama ada daripada keluarga suami hingga kepada perkara apa yang sebenarnya telah berlaku pada suami.

“Sikap berdiam diri bukanlah satu sikap semula jadi pada setiap lelaki. Ia adalah sikap yang dibina sendiri oleh suami tersebut. Sama ada daripada tidak mahu melayan sehingga kepada situasi bosan nak layan.

“Adakala nya suami tidak mau layan sebab selalu dianggap tidak pandai dalam sesuatu perkara dan lebih baik dia mendiamkan diri sahaja dari bercakap banyak, kerana dengan cara begini, ianya adalah lebih selamat,”ujarnya lagi.

IKLAN

Di samping itu, menurut Dr Ben untuk membahagia atau menceriakan rumah tangga boleh dilakukan menerusi beberapa cara iaitu:

– Isteri hendaklah banyak memainkan peranan sebagai pendengar daripada banyak bercakap.

– Isteri hendaklah lebih mendengar daripada banyak membuat kesimpulan apabila suami mula bercakap. Tidak semua suami inginkan isteri bercakap bagi pihak suami. Perkara seperti ini akan membosankankan setiap suami.

– Lebih baik apabila setiap isteri bertanyakan pendapat atau meminta nasihat daripada suami dari isteri memberi pendapat dan nasihat tanpa diminta oleh suami.

Isteri Mulai Bosan Dengan Suami Pendiam

IKLAN

Biar pun masalah ini menjadi masalah yang ringan pada peringkat permulaan, namun jika suami masih tidak berubah sikap. Perkara ini akan memberi kesan buruk kepada hubungan suami, isteri. Antaranya kesannya ialah:

  1. Isteri Letakkan Kesalahan Pada Suami

Jika suami terlalu pendiam, isteri akan merasa bosan dan merana di dalam mengharapkan sesuatu kominikasi. Isteri akan menyalahkan setiap kesalahan pada suami sehingga tidak mahu mengambil berat terhadap keluaraga.

  1. Isteri Rasa Tertekan

Isteri juga akan rasa stres dan sering keseorangan disebabkan sunyi sepi di dalam perhubungan kekeluargaan. Setiap perbualan harus memberi tindak balas emosi dan tindakan emosi ini adalah amat penting.

  1. Timbul Perbalahan

Seorang suami mungkin merasakan tiada apa yang mahu dibualkan dan sebarang bualan adalah seperti membuang masanya. Tetapi perkara ini mungkin akan menimbulkan perbalahan. Setiap isteri harus memahami kenapa suami itu mendiamkan diri.

  1. Tidak Berlaku Perbalahan

Setiap isteri memerlukan sesuatu interaksi dan mungkin memerlukan sedikit perbalahan untuk menyemarakkan lagi kasih sayang pasangan tersebut. Setiap perhubungan memerlukan sedikit perbalahan yang selamat untuk mengetahui perasaan pasangan masing-masing. Perbalahan yang selamat sering kali akan membawa kepada keeratan kekeluargaan. Dengan suami yang pendiam, perbalahan tidak mungkin akan berlaku.

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI