Awal-awal perkahwinan, risau nak sediakan masakan sedap untuk suami sebab tak tahu macam mana rasanya. Mesti cuba rasa dua tiga empat kali kan. Nak pastikan rasa elok-elok.

Malah, bila makanan itu sempurna, rasanya tiap-tiap hari nak masak kan. Siapa lagi nak puji masakan kita kalau bukan suami dan anak-anak.

Kadang-kadang, mereka siap minta untuk jual. Tapi rasanya, jual kat suami dan anak sajalah. Kita tak tahu selera orang macam mana pula kan.

Bila bercerita pasal masakan sedap, sebenarnya memasak untuk keluarga juga adalah dianggap satu ibadah. Sebolehnya kita mahu masakan kita sempurna, begitu jugalah dalam kita melakukan ibadah, kena sempurna.

Walau bagaimanapun, memasak tidak hanya letakkan garam dan gula untuk bagi sesedap rasa. Mak-mak terutamanya kena baca doa ini, bukan untuk masakan lebih sempurna, tapi anak-anak mampu mendengar kata dan memberi kebaikan pada keluarga.

Ini antara perkongsian daripada Mudahnya Menjemput Rezeki tentang menyempurnakan masakan. Moga ini memberi manfaat kepada keluarga di luar sana.

IKLAN

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Himpunan Segala DOA, Banyak Kelebihan Amalkan Al-Ma’thurat SELEPAS Subuh Asar

Nak Mudah Bangun Pagi, DOALAH Pada Allah. Bukan Sibuk Baca Gosip Sebelum Tidur

Info Lebih Menarik DI SINI

Masakan Sedap, Baca Doa ini

Mohon Allah Sempurnakan Masakan

IKLAN

Bila kita memasak, kita pun harap masakan itu sempurna dan cukup rasa. Pun begitu, masakan kita ini belum tentu sedap pada orang lain.

Jadi, kita doalah agar Allah sempurnakan masakan itu.

Tujuan makan orang beriman berbeza dengan orang bukan Islam. Orang beriman makan dengan maksud untuk dapatkan kekuatan beribadat kepada Allah. Sebab itu, perlu sangat dijaga bab-bab makan ini.

IKLAN

Bila rasa semangat untuk beribadat cuba ingat-ingat kembali apakah agaknya yang kita makan. Begitulah bila terasa malas dan lemah sahaja untuk beribadat; ingatlah kembali di mana kita makan dan apa yang kita makan.

Berbalik kepada tajuk di atas, bila masak

1) Baca Selawat 3 kali
2) Istighfar 3 kali
3) Berdoalah ketika memasuki dapur dengan doa ini:

“Ya Tuhan kami, berilah kami rahmat yang besar di sisi-Mu dan persiapkanlah petunjuk untuk kami, terhadap urusan kami.

4) Masuk dapur tutuplah aurat dan moleknya ada air wuduk.

5) Bukankah memasak itu juga ibadat, bila kita niatkan begitu. Adab memasak yang begini akan mendatangkan natijah baik terhadap orang yang memakan makan tersebut. Mudah sahaja bangun untuk bertahajud.

MW: Jadikan amalan setiap kali kita memasak.

Sumber: Mudahnya Menjemput Rezeki

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI