Sekarang ini pokok keladi sangat trending dan menjadi kegilaan mak-mak untuk menanamnya. Dikatakan ada juga seetengah pokoknya boleh mencecah harga beribu ringgit. Begitulah.

Mungkin, dulu, pokok keladi tidak dipandang pun, maklumlah, hanya berdaun dan tidak berbunga. Senang pula nak dapatnya, banyak tumbuh dalam hutan.

Tapi, trend sekarang ini, mak-mak sangat suka dengan pokok keladi dan menjadi salah satu hobi dengan mengumpul plebagai jenis daun keladi. Memang cantik dengan warna dan bentuk yang pelbagai.

Tapi, tanpa kita sedar, ia sangat bahaya pada anak-anak kecil terutamanya getak pokok keladi. Tak salah untuk kumpul hobi menanam pokok keladi. Tapi, jauhi dari anak kecil terutamanya anak-anak yang baru nak membesar.

Inilah yang dikongsikan oleh Nur Nina tentang apa yang dialami sendiri oleh anak kecilnya. Moga ia memberi pengajaran dan ingatan untuk mak-mak yang lain.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ada Sebab Mak-Mak Suka Keladi, Tak Berbunga Tapi Cantik, Patutlah Jadi Rebutan!

Tiga Sekeluarga Nyaris Maut, Makan Gulai Keladi Beracun

Info Lebih Menarik DI SINI

Pokok Keladi, Bahaya Getah, Jauhi Dari Anak

Assalamualaikum..

Saya baru sempat nak update apa yang terjadi pada Noah.

“Semalam, saya bersembang bersama adik di ruang tamu rumah, lebih kurang jam 9.00 malam. Kebetulan, Noah pun ada bersama saya di situ. Tiba-tiba nampak Noah seperti tersedak.

IKLAN

“Memang cukup pantas dan tak sedar apa yang Noah masukkan dalam mulut. Saya lari ke dapur dan tepuk-tepuk belakang untuk bagi keluar apa yang ada dalam mulut. Tapi tak ada pula keluar apa-apa. Saya bagi Noah minum air tapi dia tak nak minum.

“Selepas itu, dia ‘reyau’ (menangis) dan nak muntah tapi tak keluar apa-apa seperti ada bnda yangtercekik. Malah, mulut dia pun tak boleh nak tutup dan air liur berjurai keluar. Terus saya bersiap dan bawa anak semua, ajak adik untuk terus ke hospital daerah yang ambil masa dua minit saja dari rumah.

“Dalam perjalanan, saya terfikir apalah yang Noah masukkan dalam mulut dan telefon mak ayah untuk terus ke hospital. Sampai hospital dan di kaunter pendaftaran pun saya masih tunggingkan Noah supaya keluar apa yang ditelan itu. Masa ini juga, Noah makin kuat ‘reyau’ (menangis).

“Terus masuk ke zon kuning untuk terus berjumpa doktor terus. Dari situ, doktor mula tanya dari A sampai Z macam mana boleh terjadi. Bawa Noah untuk x ray dan keputusan dari x ray pun tak ada apa-apa. Alhamdulillah.

“Tapi, masih lagi hairan sebab Noah tetap menangis tak henti dan mulutnya tak boleh tutup. Terus doktor minta rujuk pada pakar di hospital besar. Sebelum itu, kami kena ambil swab test dan Noah kena ambil darah.

“Masa menunggu itu, bagi Noah susu tapi air liurnya keluar banyak sampai basaj baju. Lebih kurang tiga jam juga menunggu keputusan keluar. Doktor beritahu saya kena bersiap untuk hantar ke hospital besar. Kali kedua nai ambulan dan sampai hospital lebih kurang jam 1 pagi. Selesai urusan dan masuk wad jam 2 pagi.

“Doktor ada tanya manam mana boleh terjadi dan apa yang anak telan. Apa yang boleh dikatakan saya tak nampak apa yang Noah telan tapi tipba-tiba nampak macam tercekik.

IKLAN

“Tapi saya perasan ada pokok keladi yang patah ada dalam rumah sya. Saya rasa dia makan pokok keladi itu sebab dalam mulut bahagia tepi bibir seperti melecur dan air liur nya berjurai.

“Doktor buat pemeriksaan dan memang ada lecur. Rujuk pakar bahagian mulut pula. Memang betul dalam mulut Noah bahagian kiri kanan melecur kesan dari getah pokok keladi.

Jadi, doktor beritahu ada 2 jenis pokok yang beracun.
1. Pokok keladi
2. Ini aku tak ingat pula.

Pakar kata lepas ini pokok-pokok keladi tu boleh letak di bahagin atas. Terus aku cakap ‘lepas ni terus nak buang pokok keladi yang beracun itu.

Buat mak-mak yang ‘gila pokok keladi seperti aku, kalau ada anak kecil baik jauhkan dari anak-anak sebab perkara ini terjadi pada diri sendiri.

IKLAN

Apa yang doktor bagitau, Noah tak sempat makan banyak sebab melecur tidaklah teruk sangat.

Mingguan Wanita : Apa yang diberitahu penulis, seharian juga Noha tidak dapat makan bubur dan sekarang Noah sudah keluar hospital. Dalam tempoh 2-3 hari akan ke hospital semula untuk dapatkan pemeriksaan lanjutan bagi melihat kesan melecur pada mulutnya. Moga cepat sembuh baby Noah!

Sumber: Nur Nina

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita