Jo- Anna Sue

Kehangatan Musim Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14) semakin terasa, dimana hari pengundian bakal berlangsung pada minggu depan. Calon wanita bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kiulu, Jo-Anna Sue Henley Rampas,28 yang bakal bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-14 berjaya mencuri tumpuan masyarakat dengan rupa parasnya yang menawan.

Merupakan wanita berdarah Pan Asian, ramai yang tidak percaya bahawa wanita cantik ini berasal dari Kiulu, sebuah pekan kecil yang terletak tidak jauh dari Kota Kinabalu, Sabah. Jo-Anna berdarah kacukan dimana ibunya berketurunan Kadazan dan bapanya warga British.

Namun bukan sekadar bersandarkan pada paras rupa untuk memancing undi, penglibatan wanita ini dalam bidang politik bermula apabila Parti Warisan Sabah mencari ikon belia untuk mewakili Gen Y dan Gen Z di Sabah. Sewaktu itu, Jo-Anna yang sedang berkhidmat sebagai wakil rakyat di pekannya, mengambil peluang itu untuk meneruskan khidmatnya untuk rakyat Sabah.

 Anak kelahiran Sabah ini digelar sebagai ‘beauty with brains’ dan miliki pakej lengkap sebagai pemimpin muda, berikut adalah lima fakta mengenai Jo-Anna:

1. Jo-Anna merupakan seorang graduan ijazah Sarjana dalam Undang-undang Antarabangsa dan Tanggungjawab Sosial Korporat dari University of West England.

Semasa di London, beliau bekerja dengan sebuah syarikat pengiklanan yang menguruskan perkhidmatan penstriman muzik Samsung, Milk Music, untuk Malaysia dan Indonesia. Beliau mengambil keputusan untuk pulang ke kampung dua tahun lalu.

IKLAN

Miliki Pakej Lengkap! 5 Fakta Menarik Wanita Cantik & Bijak Ini Bakal Gegar Arena Politik Sabah

2. Ikon Belia Parti Warisan Sabah itu aktif dalam bidang seni dan hiburan sebelum terlibat dalam politik. Beliau merupakan seorang penyanyi dan pernah menyertai pertandingan Bintang RTM 2009, sekaligus merangkul tempat kedua.

3. Jo-Anna juga merupakan bekas Ratu Cantik Unduk Ngadau pada tahun 2007. Unduk Ngadau merupakan pertandingan ratu cantik sempena Pesta Keaamatan di Sabah.

IKLAN

Miliki Pakej Lengkap! 5 Fakta Menarik Wanita Cantik & Bijak Ini Bakal Gegar Arena Politik Sabah

4. Keluarganya turut mempunyai latar belakang politik. Ibunya, Sullah Rampas adalah calon Angkatan Keadilan Rakyat (AKAR) pada tahun 1994 dan bapa saudaranya, Datuk Louis Rampas, pernah menjadi ADUN Kiulu selama tiga penggal.

IKLAN

Miliki Pakej Lengkap! 5 Fakta Menarik Wanita Cantik & Bijak Ini Bakal Gegar Arena Politik Sabah

5. Bukan itu sahaja, Jo-Anna juga merupakan seorang jurulatih kecergasan bertauliah. Beliau mengambil keputusan untuk memulakan kehidupan yang sihat apabila doktor mengesahkan tahap kolestrol badan agak tinggi untuk umurnya.

Cantik dan bijak.Semoga wanita ini, menjadi inspirasi buat wanita-wanita lain yang berminat menyertai bidang politik dan kemasyarakatan.Selamat Maju Jaya buat Jo-Anna!

Sumber: Astro Awani

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI