Bagi peminat menu kerabu, Kerabu Perut Muda Pucuk Paku Taugeh ini wajib dicuba. Memang sangat sedap nak mudah dibuat. Ratah begitu sahaja pun boleh habis sepinggan. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Kebanyakkan biasa ada di dapur.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Ctie Zubaidah ini sebagai panduan.
Menu meratah hari nie. Kerabu perut pucuk paku taugeh.
Bahan-Bahan:
Perut Muda (direbus)
Pucuk paku (dicelur)
Taugeh (dicelur)
Air limau
Bawang besar dihiris
Bahan Kisar:
10 biji cili padi
5 batang serai
2 biji bawang besar
1 inci halia
Lengkuas (saya tak letak)
Santan
Kerisik
Belacan
Garam
Perasa
Ads
Cara Membuat:
1. Kisar halus cili padi, serai, bawang besar, halia, lengkuas.
2. Masukkan santan, kerisik, belacan, garam dan perasa. Kacau sebati semuanya.
3. Kemudian, curahkan atas perut muda, pucuk paku, taugeh. Perahkan dengan air limau dan masukkan hirisan bawang merah.
Kesedapan Nasi Kak Wok memang cukup terkenal di Negeri Kelantan dipopularkan oleh Kak Wook atau nama sebenarnya Mek Wook Hassan. Ia merupakan Nasi berlauk yang cukup ringkas, iaitu nasi putih dicampur dengan gulai/kari dihidangkan bersama ayam goreng kunyit, sambal belacan dan ulaman timun serta dibungkus dalam kertas makanan. Nasi berlauk ini ternyata ada penggemarnya yang tersendiri dan kian mendapat tempat di luar negeri Cik Siti Wan Kembang.
Mak-mak yang nak cuba buat sendiri nasi berlauk ala Nasi Kak Wok ini untuk hidangan keluarga mahupun nak dibuat niaga, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Shafira Ismail ini sebagai rujukan.
Menu NASI KAK WOK hari ni. Kertas minyak tak dak, guna plastik burger bungkus pon boleh. Boleh ‘feeling-feeling’ makan kat kedai. Jemput makan semua.
1. KUAH KARI
Bahan-Bahan:
Halba Campur
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Bawang merah
bawang putih
halia
Daun kari
1 paket rempah Kari Ayam
Ayam dipotong kecil
Santan
Lobak Merah
Kacang Panjang
Cara Membuat:
1. Tumis empat sekawan (halba Campur, bunga lawang bunga cengkih, kulit kayu manis).
2. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan Daun kari.
3. Masukkan 1 paket rempah kari ayam dan tumis rempah sampai pecah minyak.
4. Masukkan santan dan Sedikit ayam yang potong kecil.
5. Kemudian masukkan carrot, kacang panjang.
6. Masukkan garam dan biarkan mendidih.
Siap!
2. AYAM GORENG KUNYIT
Bahan-Bahan:
Ayam Dipotong kecil
Garam
Kunyit
Lada Hitam
Gula
Cara Membuat:
1. Bersihkan ayam.
2. Masukkan garam, kunyit lada hitam yang dah dikisar dan gula. (Perap 30min) *Lagi lama perap lagi sedap.
3. Setelah diperap, goreng hingga garing.
4. Tabur carrot dan kacang panjang yang dah digoreng atas ayam.
Siap!
* Pastikan api kuat sikit dan minyak betul-betul panas baru masukkan ayam. Pastu minyak kena banyak. Saya goreng dalam periuk, baru ayam tu tenggelam penuh dan masak sekata.
3. SAMBAL NASI KAK WOK
Bahan-Bahan:
Cili padi merah
Cili besar
Cili padi hijau
Belacan
Limau kasturi
Cuka satu sudu kecil
Garam
sedikit Gula
sedikit air (Agak-agak boleh putar)
Cara Membuat:
Kisar semua bahan hingga hancur.
*Limau kasturi blend sekali dengan kulit, cuma belah buang biji untuk elak kan sambal rasa pahit.
*Aroma limau kasturi yang buat sambal lagi sedap.Bau wangi kulit limau.
Hidang semua, tambah timun yang dihiris nipis.
Resepi simple aje tapi rasa MARVELOUS.
Selamat Mencuba!
Mingguan Wanita : Nampak sedap dan menarik menu Nasi Kak Wok ni. Kombinasi Nasi putih dengan kuah kari, ayam goreng kunyit, sambal belacan dan ulaman timun. Boleh buat makan sendiri untuk keluarga mahupun untuk jualan meniaga pun sesuai.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Berapa lama biasanya kuih buah melaka yang kalian buat boleh bertahan sebelum basi dan tidak boleh dimakan?
Biasanya kuih yang ada bercampur dengan kelapa parut mudah sangat basi. Namun dengan cara ini kuih buah melaka mampu bertahan dari pagi hingga ke malam, dan kadangkala boleh tahan sehingga ke esok paginya.
Resipi Kuih Buah Melaka
Perkongsian resipi dan cara buat kuih buah melaka oleh Salbiah Bt Mustapar ini boleh dicuba. Lebih kurang 60 biji kuih buah melaka yang boleh kalian dapat dengan menggunakan resipi ini.
“Sedikit perkongsian dari saya. Cara saya buat kuih buah melaka agar tahan lama adalah dengan kukus dahulu kelapa parut dalam 5 hingga 7 minit. Insya Allah buah melaka akan tahan lama. Jika buat pagi, akan tahan sampai malam. Boleh juga tahan sampai esok pagi.”
BAHAN-BAHAN
1 Paket Tepung Pulut – dapat menghasilkan 60 biji buah Melaka
Air pandan secukupnya
1 ketul gula melaka (potong kecil-kecil)
Kelapa parut (ambil putih sahaja)
Garam secukupnya
Kuih peria antara kuih tradisional kesukaan ramai. Rasanya lembut, manis berlemak dengan inti kacang merah. Nak buat kuih ni tak susah mana. Bahan-bahannya pun sikit sahaja.Rupanya antara tip kuih peria cantik berkilat yang mak-mak perlu tahu, selepas ia masak kuih ini perlu disapukan dengan sedikit minyak.
Boleh cuba resipi kuih peria yang dikongsikan oleh Puan Afifi Pauzi ini sebagai rujukan;
“Alang-alang anak request nak kuih peria 3 bji je bekal sekolah esok.Hijau-hijau pun tak pahit peria ni…”
Bahan-Bahan:
1paket tepung pulut
1cawan tepung gandum
Air secukupnya
Pewarna merah/hijau
Inti kacang merah boleh beli yang siap
Daun pisang ikut besar kukusan masing-masing
Sedikit minyak
Pisau plastik (yang potong kek tu) untuk buat jalur peria
Cara Membuatnya:
1.Campur semua tepung tadi, bancuh dengan air, masuk pewarna sekali..(bancuh macam buah melaka@onde-onde)
2.Inti pula bentukkan memanjang.
3.Sapu minyak ditangan,ambik tepung tadi letak inti kat tengah tepung tadi, kemudian bentuk macam dalam gambar…saiz terpulang.
4.Ambik pisau plastik tu tekan sedikit buat jalur peria.
5.Susun atas kukusan yang dah dilapik daun pisang dan disapu minyak.Toreh sikit daun pisang supaya senang wap-wap tu masuk.
6.Kukus selama 5-6 minit saja.
Siap…Selamat mencuba!
Tip Ekstra!
*Lepas masak pun kena sapu minyak sedikit baru dia cantik berkilat.
* 1/2 kilogram tepung pulut boleh dapat dalam anggaran dalam 28-30 biji kuih. Namun ia bergantung juga pada saiz yang dibentuk.
MW: Buat mak-mak yang nak cuba buat kuih peria ini bolehlah cuba resipi yang dikongsikan. Sangat cantik, kemas dan elok kejadian kuih peria ini. Rasanya pun memang sedap dan anak-anak mesti suka.
Inkues Zara Qairina bermula 3 September 2025, seramai 195 saksi dirakam percakapan. Mahkamah Koroner Kota Kinabalu menetapkan prosiding inkues bagi menyiasat punca kematian pelajar...