Agak lali nak dengar cerita pasal mentua dan menantu yang tak sebulu, tapi itu lah realiti dan salah satu ujian bila berumah tangga.

Dapat suami yang memahami, mujur. Kalau dapat yang jenis dengar sebelah pihak? Tak ke kasihan. Macam yang saudara Firdaus Shakirin suarakan, sepatutnya mentua perlu tahu, bila masa yang sesuai untuk ‘masuk campur’.

Kalau tengok anak awak happy, menantu awak happy, diorang update pergi makan sedap-sedap, pergi melancong sana sini, bila diorang balik rumah awk pun nampak macam tak ada masalah apa-apa, maka jangan masuk campur.

Diorang tak memerlukan campur tangan mertua lagi dalam rumahtangga mereka. Semuanya masih terkawal, everything is fine.

IKLAN

But once awak nampak diorang dah start update bukan-bukan, dan bila balik umah awak pun masing-masing nampak senyap, tak nampak seperti kebiasaan perangai diorang, maka di situ mungkin mereka sedang menghadapi masalah.

Siapa yang perlu awak bercakap dahulu.

IKLAN

Menantu perempuan awak, panggil menantu perempuan, ajak dia bersembang. Tanya dia, ada apa-apa ke nak cerita, nak kongsi. Anak awak ada buat apa-apa ke kat dia. Tolong berlapang dada untuk dengar apa yang bakal diceritakan menantu perempuan awak tu tentang anak awak.

IKLAN

Jangan nak menangkan anak lelaki awak sangat.

Lepas dah dengar apa yang menantu cakap,  panggil anak lelaki awk, nasihat dia, perbetulkan dia, ubah cara dia melayani isterinya. Awak perempuan, awak isteri, awak tahu apa yang seorang isteri mahukan dan perlukan dari seorang suami. Ajar anak lelaki awak tentang semua tu, apa yang dia patut buat, apa yang dia tak patut buat.

Ini tanggungjawab mertua dan ini yang patut seorang mertua buat, bukan cari kesalahan menantu sehingga tak nampak kesalahan anak sendiri.