anak makan

Tidak dinafikan waktu memberi anak-anak makan memang satu cabaran dan dipenuhi dengan 1001 kerenah. Ada anak-anak yang memilih makanan, ada yang tak mahu makan langsung dan ada yang makan merata satu rumah! Sebagai mak ayah, memang risau bila anak-anak makan sikit kerana bimbangkan perkembangan tumbesaran mereka terganggu.

Sebenarnya, melayan anak-anak makan pun ada caranya yang tersendiri. Berikut merupakan 4 tip yang dikongsikan oleh Dr Nurhaya sebagai panduan.

1. Hadkan Pemilihan Makanan Mereka. Jangan Lebih Dari 2 pilihan

“Ammar nak makan? mummy masak pasta cheese garlic dengan bubur nasi, Ammar pilih nak makanan yang mana ya”

“No mummy, I dont want pasta..”

“Its ok Ammar, mummy masak ini sahaja, kalau Ammar lapar nanti Ammar makan ya”

1 jam kemudian- licin pasta mummy masak, sebab dah lapar, dan tiada pilihan lain melainkan ini dua sahaja. I am your mother not your maid or mamak at shop boleh order order ya. Makan apa yang mummy masak.. sebab mummy masak sedap dan sihat.

Jangan tanya apa yang dia nak! again ni bukan kedai mamak, makan apa yang di hidang.Mendidik bukan sehari, berhari-hari dan berkali-kali.So sekali tak jalan, buat lagi.. bukan sekali tak jalan, anak jadi tuan!

2.Kalau Suka Apa Yang Mummy Masak, Makan Banyak, Tak Suka Makan Sikit

Jangan risau sangat anak makan 5 suap,lepas tu offer susu..nanti anak minum susu lebih, mak juga yang pening.Dia suka dia makan banyak, tak suka makan sikit. Nanti lapar dia ulang la makan.

IKLAN

Tak mati nya diorang kalau makan 5 suap ja.

3. Jangan Bagi Gajet Waktu Makan

Bila makan jangan sua gadjet hanya nak bagi dia makan banyak.Kreatif sikit, makan sambil bermain ala-ala helikopter datang nak landing dalam mulut ke, chicken hiding behind mee ke,bercerita..interaksi dengan anak! Ini adab makan.

Seronok ke mak-mak makan kat luar tengok anak and bapak main hp dekat meja makan and you are craving for their attention. Sebelum jadi macam tu, jangan ajar diorang macam tu.

IKLAN

4. Makan Setempat!

Makan setempat! Bukan bekejar satu rumah. Ini kenkonon nak bagi anak makan banyak bekejar lah mak satu rumah. Nak makan duduk elok-elok.. Ingat kita ni bukan maid atau pekerja kedai mamak boleh order-order atau ikut kehendaK TUAN dalam rumah.

Jenuh kejar satu rumah..bersepah satu rumah!

I COOK YOU EAT!

IKLAN

Selamat mencuba.

luv,
DR NURHAYA LACTATION CENTER

Semoga perkongsian ini bermanfaat, mak ayah bolehlah mencuba tip yang dikongsikan ini dalam melayan kerenah anak-anak makan dengan lebih bijak.

Sumber: Dr Nurhaya Lactation Center