setia seorang isteri

Tak semua wanita bertuah dapat suami yang cukup baik selepas berumah tangga. Namun andai kata sesekali ‘diarah itu ini dan ditindas’ suami sendiri, golongan isteri tetap setia di sisi. Waras ke wanita ini? Gugurnya air mata kaum isteri ini, kadang tidak ditunjuk demi masa depan anak-anak.

Apa yang menyebabkan situasi ini berlaku, hanya tuan punya badan yang ada jawapan. Adakah jawapannya ada dalam perkongsian Puan Nurul Izzah Zainol kali ini? Jemput renungkan…

SETIA SEORANG ISTERI

Sebelum hari raya kali ini, saya menerima banyak luahan para isteri untuk saya berikan nasihat guaman. Ada yang melalui pm messenger, whatsApp, phone call, dan jumpa bersemuka. Jika kalian membaca dan mendengarnya, tidak mungkin akan ada raya bersama kali ini bersama suami!

Tetapi itulah yang namanya isteri. Remuk, pecah dan hancur hatinya isteri kau takkan dapat baca daripada riak wajahnya. Apabila tiba hari raya baru-baru ini, penuh di media sosial gambar mesra penuh muhibbah suami isteri ini.

IKLAN

Iya memang saya perhatikan setiap foto mereka penuh saksama. Apatah lagi wajah-wajah lelaki yang telah menghancurkan kehidupan wanita-wanita ini.

Apa yang aneh, kau akan lihat wajah isteri yang masih tersenyum tawa di samping suami yang telah beberapa kali berzina.

IKLAN

Isteri yang masih siap mengemas beg balik kampung dan siapkan persiapan raya di samping suami yang telah melesapkan segala duit ringgit isterinya yang penat bekerja tanpa tinggal sesen pun utuknya.

IKLAN

Isteri yang masih bersalaman, bermaafan dan berabang sayang di samping suami yg telah menipu, mengkhianati, berselingkuh ketika isteri mengandung dan berpantang.

Isteri yang masih teruja menyiapkan rendang, lontong, ketupat palas katanya feveret si suami yang kaki pukul, baran dan sering dimaki hamun bila meminta hak nafkahnya dan anak-anak.

Betapa perit untuk melakonkan watak isteri yang tetap setia. Betapa perit untuk menyelindungkan air mata di hari raya di hadapan sanak saudara. Yang lebih perit apabila terpaksa membohongi diri sendiri bahawa yang telah dan sedang terjadi adalah mimpi ngeri dan segalanya akan terpadam setelah lebaran ini.

Tulis wanita ini lagi, jika lebaran ini adalah peluang terakhir yang kalian berikan, pastikan ini adalah yang paling terakhir. Kerana orang yang bijak tidak akan terjun ke lubang najis berkali-kali.