Mak-mak, letih macam mana sekali pun, bila balik kerja mesti terus tuju ke dapur. Keluarkan lauk basah mana yang patut untuk di masak. Dalam perjalanan lagi, ligat kepala dok fikir nak masak apa untuk malam nie.

Walaupun lauk pauk agak ringkas tetapi suami dan anak-anak tetap berselera. Itu boleh dikategorikan sebagai mak-mak yang rajin. Ada juga mak-mak dan isteri yang sanggup bangun awal pagi untuk menyediakan sarapan dan mengemas rumah.

Katanya mengemas waktu pagi cukup menenangkan sebab anak-anak tidak kacau dan boleh lakukan kerja dengan senang dan lancar. Tak kisahlah mata mengantuk, yang penting rumah terjaga.

Bagaimana pula dengan mak-mak atau isteri yang malas. Balik rumah terus mengadap telefon. Anak-anak dibiarkan bermain di ruang tamu dan suami pula dibiarkan menonton televisyen sambil melihat karenah anak-anak.

IKLAN

Nak tahu isteri dan mak-mak pemalas, cuba perhatikan ini:

BERSELERAK

Rumah terlalu kemas, kadang-kadang tetamu datang pun risau nak sentuh itu dan ini. Anak-anak apatah lagi. Tetapi bagaimana kalau seitap kali balik rumah, suami lihat rumah tak bersapu sampah, pinggang mangkuk tak di basuh.. Ini belum lagi bilik tidur yang tidak dikemas.

ANAK TIDAK TERURUS

Anak yang aktif tidak bermakna mereka perlu dibersihkan setiap masa. Namun, jika aktif pun janganlah sampai tidak dibersihkan pula. Kadang-kadang, biarkan anak-anak mengambil sendiri pakaian mereka dalam almari hinggakan pakaian tidak tersusun. Ada juga yang isteri atau mak yang tidak kisah anak memakai pakaian apa sekalipun, walaupun ada yang sudah terkoyak.

IKLAN

MENGHADAP TELEFON DAN TENGOK TV

Bersantai sangat di depan televisyen sambil menonton rancangan kesukaan. Puas menonton televisyen, masuk bili sambung dengn telefon pula. Langsung tidak kisah dengan padangan mata pada penjuru bilik yang penuh dengan pakaian kotor tidak dicuci.

SUAMI TAK TERJAGA

Sesetengah isteri sangat cerewet dengan penampilan suami. Tetapi ada juga isteri yang langusng tidak ambil tahu tentang penampilan suami. Yang penting dia seorang sahaja nampak cantik. Kalau anda seorang yang cerewet dengan penampilan suami, beruntunglah suami kerana isteri dapat mengurusan suami dengan baik.

IKLAN

Namun, jangan terkejut, bila anda tidak ambil tahu tentang suami sehingga suami mula pasang lain. Jangan salahkan suami pula.

Percayalah, isteri yang rajin akan menjadi kebanggaan suami! Tapi suami pun kenalah bantu, jangan harapkan isteri sorang je! Betul tak para suami?

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI