Di Malaysia, rata-rata masakkan amat menitik beratkan “Pedas” dan cili merupakan salah satu bahan wajib yang banyak digunakan oleh masyarakat di negara kita. Tidak kiralah sama ada Melayu, Cina & India.

Tapi ramai yang tidak tahu bahawa, cili mempunyai pelbagai khasiat dan kaya dengan Vitamin C, B & C kompleks. Ramai dikalangan kita yang beranggapan bahawa dengan makan pedas seseorang itu mungkin boleh terkena gastrik dan barah usus.

Makan Pedas Boleh Cantik?

Tidak dinafikan cili mempunyai pelbagai khasiat seperti boleh menurunkan badan kerana cili boleh mempercepatkan metabolisme dan membantu tubuh untuk membakar kalori dengan lebih cepat.

Cili juga boleh menyihatkan jantung, kerana cili boleh mencegah terjadinya pembekuan darah dan sekaligus melancarkan peredaran darah. Cili juga dikatakan mampu menurukan tekanan darah.

Cantikkan kulit! cili juga boleh mencantikkan kulit anda. Bila anda kepedasan, badan anda akan mengeluarkan peluh dan ini membantu untuk mencantikkan lagi kulit si pemakannya.

IKLAN

Tip jaga kesihatan:

  1. Kenali tahap kepedasan anda (Bukan semua orang sama)
  2. Makan mengikut masa dan atur masa makan anda
  3. Bersihkan cili dengan membuang biji cili bagi mengurangkan kepedasan

Makan Pedas Boleh Jadi Cantik?

Saksikan kupasan tentang topik “Bahan Trend Makan Pedas” di Mingguan Wanita Talkshow di Astro Prima 105 & Astro Prima Hd 121, siaran ulangan, jam 5.00 petang hari ini. 

 

IKLAN

 

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI