Andai dia tak pandai guna toilet dengan betul, dia bakal jadi bahan ketawa kawan-kawannya nanti.

Mak ayah tolong buat toilet training seawal 2-3 tahun, sebelum anak ke sekolah. Nampak macam mudah dan senang anak ke tandas, namun tak semua anak berjaya buat pertama kalinya bila mereka ke tandas sekolah.

Sesugguhnya keadaan dan situasi tandas di rumah cukup berbeza dengan di sekolah. Mak, ayah seharusnya, biasakan atau ajar anak-anak tentang cara yang betul apabila mereka ke tandas.

Menurut perkongsian Mohd Fhais Salim, mengajar anak ke toilet adalah sangat penting bagi mengelakkan anak-anak dimalukan serta ditertawakan.

Mak Ayah Tolong Buat Toilet Training

Parent, tolong buat toilet training anak-anak.

Terutama sebelum dia ke sekolah.


Facebook : Mohd Fhais Salim.

Baru saja tadi masa ambil anak balik sekolah dia cerita pasal benda ini.
1 – Ada kawan kencing tak flush, nampak air warna kuning merata.
2 – Ada kawan terberak atas lantai, coklat warnanya. Nak mudahkan anak-anak gunakan tandas, mak ayah boleh belikan toilet potty ladder ni. Risau anak-anak kakinya tak sampai kan. Jadi lebih mudah kalau anak yang baru belajar buang air, gunakan toilet potty ladder ni.
3 – Dulu pun dia pernah cerita ada kawan lelaki buka seluar dekat luar toilet. Untuk permulaan mak, ayah mungkin boleh pakaikan anak potty train underwear ini agar dia lebih selesa setiap kali terbuang air kecil.

Anak saya bukan dekat tadika tahu tapi sudah di sekolah rendah.

Semua darjah 1, bulan 3 nanti masuk darjah 2. Sudah 8 tahun.

IKLAN

Seawal 2-3 Tahun

Toilet training boleh bermula seawal 2 hingga 3 tahun. Anak ready tak pakai pampers, sudah boleh mula.
– cara masuk tandas
– ajar cara buka seluar atau kain
– cara guna tandas
– dan ajar cara bersihkan diri

Artikel Berkaitan:

Ajar Anak Tak Terlalu Memilih Lauk Untuk Dimakan, Agar Bersyukur

Tolong Ajar Anak Supaya Tak Jadi Biadap Dengan Orang Tua

Ajar Anak Adab Di MEJA MAKAN, Elak Layan Mak Macam BIBIK, Jangan Biasakan!

IKLAN

Sebelum Anak Ke Sekolah

Kasihan dekat anak tu.

Andai dia tak pandai guna toilet dengan betul, dia bakal jadi bahan ketawa kawan-kawannya nanti.

Malu ni satu “pencetus” besar yang boleh efek seluruh kehidupan sekolah dia.

Mingguan Wanita : Untuk toilet training ini sememangnya memerlukan kesabaran yang tinggi. Oleh itu mak ayah kena luangkan sedikit waktu untuk pastikan anak betul-betul mahir.

Sumber : Mohd Fhais Salim

IKLAN

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar.  Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.   

Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura  

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita