cat sleeper

Mak ayah sebenarnya tak perlu susah hati sangat jika anak tak tidur berjam-jam macam anak orang lain.Ini kerana setiap anak atau bayi memiliki pola tidur yang berbeza.Paling penting ialah kualiti tidur anak selepas mereka terjaga.Perkongsian dari page Baby Language ini menjelaskan perkara tersebut.

Berikut antara perkongsiannya;

Anak Tidur Kucing

Bila saya sebut ‘cat sleeper’ , ramai ibu bapa tak faham. Bila saya sebut ‘tidur ayam’ baru masing-masing ber ‘Oooo’. Lain sikit terma Melayu dan English rupanya.

Orang yang jenis tidur sekejap-sekejap kita panggil cat sleeper ye tuan-puan. Nak tau kenapa? Ha, tengok fakta. Kucing boleh tidur 16-20 jam sehari!. Mesti ramai tak percaya kan?. Sebabnya payah benar kita nak tengok kucing tidur tergolek tak hingat apa macam kita,betul tak?.

IKLAN

Tentulah kerana tidur kucing tak sama macam tidur manusia. Namun hakikatnya , inilah sebabnya kita menggelar orang yang tidur sekejap-sekejap/sekejap-sekejap tapi kerap sebagai ‘cat sleeper’ atau tidur kucing.

Bayi pun ada yang cat sleeper ye. Maksudnya, bayi-bayi yang memang jenis tak tidur sekaligus 2-3 jam macam rakan-rakan lain. Mereka tidur maksimum 45 -90 minit setiap sesi tapi lebih kerap. Memang mereka semula jadi begitu!.

IKLAN

Ketahui Petanda Utama

Sebab itu saya SELALU sebut pada ibubapa, berapa jam atau berapa lama anak tidur itu soal kedua, kerana setiap individu berbeza. Petanda UTAMA yang ibubapa boleh guna untuk ukur samada anak anda cukup tidur (well rested) ialah: adakah anak kelihatan segar, gembira dan puas setiap kali selepas tidur?.

Jika Ya, maka anak anda memang telah dapat cukup rehat yang dia perlukan walau ia cuma 50-60 minit. Jika anak anda telah tidur hampir 2 jam sekalipun tetapi bangun masih merengek, nampak lesu dan cerewet, maksudnya jumlah itu masih tak mencukupi untuk dia.

IKLAN

Jadi, tak perlu susah hati sangat jika anak anda tak tidur berjam-jam macam anak orang lain. Ingat, berapa puas anak anda kelihatan selepas bangun tidur itu kayu ukur nombor satu. Jumlah jam keseluruhan anak tidur jatuh nombor dua.

Sumber: Baby Language