Zaman sekarang ini, semuanya info di hujung jari. Tak terkecuali, anak-anak kecil pun dah pandai guna telefon. Bagi anak main gajet dengan pelbagai games, sampaikan penuhlah aplikasi dalm telefon mak ayah.

Tak salah pun nak bagi anak main gajet, tapi sebgai mak ayah kenalah kawal dan pantau. Bila anak terlalu fokus dengan gajet, inilah boleh menyebabkan perkembangan anak terganggu. Lagi teruk, mulalah anak mengamuk tak tentu pasal. Semuanya berpunca dari gajet.

Tak dinafikan, ada gajet yang boleh memberi perkembangan dan pendidikan pada anak-anak, bergantung kepada mak ayah untuk memantaunya.

Antara perkongsian daripada Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan yang berkaitan degnan anak main gajet ini boleh dijadikan panduan terutamanya buat anak yang baru berusia 2-5 tahun.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ayah Rajinlah TEGUR Anak-Anak, Dia Lebih Mudah Dengar Kata Ayah Berbanding Ibunya

Mak Ayah Tolong Buat Toilet Training Seawal 2-3 Tahun, Sebelum Anak Ke Sekolah

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Anak Main Gajet, Pantau Elak Risiko Perkembangan

“Doktor, saya baca kanak-kanak yang main telefon ni selalu akan ada masalah perkembangan. Tak boleh main tab/telefon langsung ke, doktor?”

Boleh saja. Anak-anak saya pun main tablet juga. Ada manfaatnya juga, namun ada beberapa syarat ketat yang perlu dipatuhi agar manfaatnya sentiasa melebihi keburukannya.

1. Anak berusia bawah 2 tahun tak dibenarkan untuk didedahkan kepada tablet dan telefon. Ini bagi menjamin perkembangan fizikal, kognitif dan sosial yang optimum buat mereka.
2. Anak tidak boleh ada tablet atau telefon milik mereka sendiri. Tablet dan telefon adalah milik mak ayah dan dipinjamkan kepada mereka. Jadi, jika mak ayah minta semula, mereka perlu pulangkan.
3. Dibenarkan main pada jangka masa yang sesuai. Kanak-kanak 2-5 tahun, WHO saran masa maksimum mengadap skrin adalah 1 jam sehari. Lebih singkat, lebih baik. Boleh guna apps untuk hadkan masa.
4. Selama 1 jam itu, anak perlu sentiasa dalam pemantauan dipantau oleh mak ayah. Mereka perlu pilih dan saring apa yang ditonton anak dan bersedia menjelaskan dan menjawab soalan mereka.
5. Jangan gunakan tablet dan telefon sebagai cara untuk mereka duduk diam dan tidak mengganggu mak ayah. Kanak-kanak perlu bergerak aktif, meneroka dan bertanya soalan untuk berkembang.
6. Anak dibenarkan main pada tempat yang sesuai. Mereka perlu duduk dengan postur yang elok, paras dan jarak pandangan pada skrin yang selamat. Tak main boleh sambil baring di atas katil atau sofa.
7. Pilih masa yang sesuai untuk bermain, seperti waktu pagi dan petang. Elakkan anak-anak main tablet hampir waktu tidur dan waktu makan. Ia boleh mengganggu jadual makan dan tidur mereka.
8. Pastikan anak tidak lupa minum air dan pergi ke tandas untuk kencing. Sediakan air minuman untuk anak-anak ketika mereka sedang bermain tablet. Ingatkan mereka jika mereka terlupa.
9. Jika anak kerap meminta menonton dan bermain tablet, itu bermakna mereka kurang diberi pendedahan kepada aktiviti seperti bersukan dan hobi. Mak ayah perlu bantu mereka cari minat lain.
10. Mak ayah adalah teladan kepada anak-anak. Mereka tiru cara kita gunakan telefon dan tablet. Tak usah main berjam-jam sambil baring di sofa. Nanti anak ikut. Tunjuklah contoh yang baik.

OK! Kuatkuasa peraturan ini serta merta! Hari ini juga mula! Boleh? Kalau tak boleh, maka ada risiko perkembangan anak-anak akan terganggu.

Semoga bermanfaat!

Mingguan Wanita : Bukan setakat anak kecil yang berusia 2-5 tahun tapi kena juga pantau untuk abang-abang dan kakaknya sekali.

IKLAN

Sumber: Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan

 

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

IKLAN

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.

Klik link ini untuk daftar
penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau
whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura

Mak Ayah PANTAU Anak 2-5 Tahun Main Gajet Sejam Sehari, Elak Perkembangan Terganggu!

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita