Bila anak makin membesar dan mula nak masuk alam persekolahan, perkara paling dirisaukan adalah minat belajar. Takutnya, awal-awal bersemangat tapi lepas itu mulalah ada alasan untuk tak nak belajar.

Bukan hanya tekankan pembelajaran dalam bidang akademik semata-mata. Ilmu-ilmu agama pun perlu diterapkan dan inilah yang paling penting. Senang cerita, kena seimbangkan ilmu dunia dan ilmu akhirat.

Minat belajar dengan malas belajar, dua perkara yang berbeza. Jangan ingan anak malas belajar sebab itu dia tak pandai sampaikan dia rasa bosan timbul dalam diri.

Berlainan dengan lambat pandai tapi anak ada minat belajar. Biarlah ia merangkak-rangkak sekalipun, asalkan ada keinginan. Tak perlu mak ayah bimbang, sebaliknya bantulah dia.

Inilah yang dikatakan oleh Mohd Yazid Ismail dalam perkongsiannya. Tak perlu nak marah atau beri hukumn kalau anak lambat pandai asalkan dia ada minat belajar.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bila Anak Lebih 2 Orang, Mak Tiada Lagi ‘Hidup Selesa’ Sebab Anak Keutamaan

Bila Tengok Orang  Struggle Besarkan Anak, Jangan Mengata! Tapi Ringankan Tulang Membantu

Info Lebih Menarik DI SINI

Minat Belajar, Bantulah Anak

Jangan terlalu risau kalau ada anak yang lambat pandai. Slow. Blur. Kurang pickup. Bantu dia untuk ada minat belajar je dulu. Slow tak apa. Jangan stres.

Saya dulu masa darjah 4 masih belum pandai baca Al-Quran. Huruf ظ ط ض masih tertukar. Banyak sangat main tak fokus mengaji. Padahal anak tok imam.

IKLAN

Turning point saya berubah jadi minat nak belajar bila dalam kelas di sekolah ada seorang ustaz suruh saya baca perkataan-perkataan arab di papan tulis tapi saya tak boleh baca. Malu sangat. Masa tu pertengahan tahun darjah 4.

Nasib baik ada kawan sekelas tolong bacakan, saya ikut bacaan dia.

Selepas balik dari dari sekolah hari tu terus bertekad akan belajar betul-betul. Adik saya Siti Sarah Ismail yang darjah 3 tolong ajar saya baca Al-Quran. Ayah mengajar juga tapi ayah lumpuh separuh badan sebab strok jadi tak mampu mengajar dengan sempurna. Tak malu walaupun belajar dengan adik. Sepatutnya abang ajar adik. Kena marah dengan adik no hal lah. Dah bertekad nak pandai mengaji.

Bila fokus dan istiqamah, Allah bagi terang hati alhamdulillah. Ketika darjah 5 saya terpilih untuk jadi wakil sekolah dalam pertandingan hafazan Al-Quran. Alhamdulillah UPSR dapat straight A.

Moral of the story, lambat tak apa yang penting pastikan anak-anak ada minat belajar. Biasanya slow dan tak pickup tu sebab tak minat belajar. Kalau dah minat semua jadi senang insyaa Allah. Setiap orang ada timeline masing-masing.

Sekarang saya mengajar anak-anak istiqamah tak perlu nak laju sangat. Stres kalau terkejar-kejar boleh menyebabkan burnout terus hilang minat belajar.

IKLAN

Mingguan Wanita : Betul sangat, jangan dipaksa. Lagi dipaksa, lagilah dia ‘liat’ nak buat. Biarlah perlahan-lahan, asalkan dia belajar.

Sumber: Mohd Yazid Ismail

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

IKLAN

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita 
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita