Majlis perkahwinan pastinya bertambah sempurna apabila dapat merakamkan detik-detik manis dengan dekorasi dewan yang dihias indah.Berita baik buat bakal pengantin apabila Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) membenarkan majlis akad nikah diadakan di premis yang disewa seperti hotel, dewan dan butik pengantin berkuat kuasa hari ini.

Ketetapan Baru Akad Nikah

Ketetapan baharu itu berdasarkan kemas kini Garis Panduan Pelaksanaan Majlis Akad Nikah Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Garis panduan itu berkuat kuasa hari ini sehingga ke suatu tarikh yang ditetapkan oleh kerajaan.

IKLAN

Berdasarkan ketetapan sebelum ini, majlis akad nikah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan boleh dilaksanakan di pejabat cawangan Jawi dan masjid-masjid kariah di tiga wilayah berkenaan.

Sanitasi Ruang Majlis & Tetamu Tak Melebihi 50 Peratus

Selain itu, Jawi turut menetapkan supaya proses sanitasi di ruang majlis dan kawasan sekitarnya hendaklah dilakukan termasuk di tandas sebelum dan selepas majlis dijalankan.

IKLAN

Selain itu, kehadiran ke majlis akad nikah di premis tersebut juga hendaklah tidak melebihi 50 peratus keluasan kapasiti premis dengan mematuhi penjarakan fizikal 1.5 meter dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) am pelaksanaan majlis sosial yang dibenarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Baca Lagi Di Sini:
Selamat Bernikah, Syanie Akui Bukan Senang Buka Hati Selepas Dua Kali Perkahwinan Terlerai

IKLAN

MW: Alhamdulillah, berita baik buat pengantin dan pengusaha butik-butik perkahwinan. Somoga bisnes dapat diteruskan dengan sama-sama berusaha mematuhi SOP yang ditetapkan.

Sumber: Kosmo

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI