Berita baik buat wanita dan isteri yang sering teraniaya akibat tindakan suami yang tidak bertanggungjawab dan gagal memberi nafkah pada anak-anak, kini boleh menarik nafas lega.Ini kerana kerajaan akan mewujudkan Mahkamah Khas bagi membela nasib wanita dan anak-anak selepas berlakunya perceraian.

Mahkamah Khas Perkahwinan, Hadhanah dan Nafkah

Mahkamah Khas Perkahwinan, Hadhanah dan Nafkah yang dijangka beroperasi pada Mei ini mempunyai kuasa menyita harta lelaki yang culas membayar nafkah kepada bekas isteri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof berkata, setakat ini pengoperasian mahkamah tersebut berada di peringkat penilaian terakhir dengan satu kertas Kabinet dijadual dibentangkan bulan depan.

Jelas Mujahid, pihaknya telah mendapatkan maklumat dan pandangan daripada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat; Pejabat Peguam Negara dan Kementerian Kewangan dalam melengkapkan kajian terhadap pengoperasian tersebut.

IKLAN

“Kertas Kabinet ini antara lain akan memberi kuasa undang-undang kepada mahkamah khas syariah ini menyita harta suami yang culas membayar nafkah kepada bekas isteri.

“Kita komited menubuhkan mahkamah ini kerana hampir semua lelaki tidak mematuhi perintah mahkamah membayar nafkah kepada bekas isteri,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Hari Wanita Antarabangsa 2019.

IKLAN
Mahkamah Khas Sita Harta Lelaki Liat Bayar Nafkah Bekas Isteri Mula Operasi Mei Ini!
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof
Kredit Foto:Mohd Yusni Ariffin

Mempercepatkan Masalah Perkahwinan & Perceraian

Menurut Mujahid, inisiatif penubuhan mahkamah khas itu dirancang bagi mempercepatkan penyelesaian masalah perkahwinan dan perceraian difailkan di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan, selain membantu mengurangkan kes isteri tergantung tidak bertali.

IKLAN

Sementara itu, Mujahid berkata, tiga teras utama gagasan pentadbiran Islam di bawah kerajaan baharu iaitu Rahmatan Lil Alamiin, Maqasid Syariah dan Model Malaysia akan diserahkan kepada Majlis Raja-Raja dalam masa terdekat.

MW: Alhamdulillah dengan pengumuman berita terbaru mengenai penubuhan mahkamah khas yang akan beroperasi Mei ini. Semoga penguatkuasaan ini dapat membela nasib anak-anak dan bekas isteri daripada lelaki yang tak peduli dengan tanggungjawab tersebut.

Sumber: Utusan