Siapa sangka tanpa bersandarkan barisan pelakon popular, jalan cerita yang simple, namun sarat dengan pengajaran dalam tawa, filem pertama arahan YouTuber, Syahmi Sazli iaitu Mael Totey The Movie (MTTM)mencatat rekod tersendiri apabila berjaya meraih kutipan sebanyak RM4 juta dalam tempoh lapan hari ditayangkan.

Namun disebalik kejayaan tersebut pastinya ada pahit getir yang perlu dilalui pengarah ini dalam menghasilkan karya tersendiri. Pendirian “Kita Lain, Mereka Sama”  dan berani mempertaruhkan golongan istimewa sebagai antara barisan pelakon utama, sekaligus membuktikan karya mereka memang luarbiasa dan berbeza daripada yang lain.

#MaelToteyTheMovie Apa Yang Kami Buat Sekarang, Adalah Untuk “Kita Lain, Mereka Sama”

Berikut antara momen belakang tabir disebalik pembikinan filem ini yang dikongsikan oleh isteri Pengarah Mael Totey The Movie, Puan Anissa Faizul;

“KITA LAIN, MEREKA SAMA”

Ayat ni paling tepat dengan Mael Totey The Movie sekarang. First time dengar ayat ni, Nissa masih belum paham apa maksud sebenarnya sebab Nissa memang tak ganggu lansung bosMi buat skrip. Tanya pun tak, jeling-jeling skrip pun tak sebab Nissa paham bosMi bila dia berkarya memang sign “DO NOT DISTURB” akan menyala.

Tapi, semasa sesi penggambaran bermula kat situ barulah Nissa nampak apa yang jelas pada “Kita Lain, Mereka Sama”.

IKLAN

– Disaat orang mencari bintang (terkenal), kami pula mencipta bintang.

Ayat ni sesuai untuk semua pelakon under Syahmi Sazli Production terutama empat orang yang betul-betul istimewa (Nissa lebih suka panggil istimewa berbanding OKU) Empat tahun lepas kami bermula dari Youtube & mencari siapa yang sudi berlakon di bawah arahan seorang lelaki yang berjiwa besar.

Isu yang terjadi sekarang : isu kritik dari sahabat-sahabat 1 platform, isu tumpang populariti, isu berat sebelah, isu tak hargai, semua itu dah kami lalui empat tahun lepas. Dan sekarang, kami sudah melangkah teramat jauh dengan berbekalkan satu sahaja ; “Allah swt”

IKLAN

Tidak akan terjadi, andai Allah swt tidak izinkan. Semua terjadi disebabkan Allah swt yang izinkan

Buat sahabat semua, maaf andai kami tak pernah menyambut undangan sebelum ni. Maaf andai kami tak pernah memberi salam terlebih awal & maaf andai kami terlampau jauh meninggalkan kamu. Tapi ketahuilah, apa yang kami buat sekarang, adalah untuk “Kita Lain, Mereka Sama”

IKLAN

Doakan.

#MaelToteyTheMovie Apa Yang Kami Buat Sekarang, Adalah Untuk “Kita Lain, Mereka Sama”

Info Ekstra!

  • Mael Totey The Movie merupakan karya sulung Syahmi dalam bentuk filem. Selain Syahmi sebagai watak utama, MTTM masih mengekalkan bintang YouTube iaitu Asif dan Yoe Parey.
  • Mael Totey The Movie mengisahkan seorang pemuda lurus bendul, Mael yang berusaha pelajari Bahasa Inggeris demi memenuhi syarat gadis idamannya, Yaya. Tetapi Mael bertemu cinta sejatinya bersama cikgu Bahasa Inggeris yang mengajarnya. Konflik antara Mael, cikgu dan Yaya diselesaikan oleh empat budak istimewa, Asif, Yoe, Yatin dan Bedul.

Banyak kisah pengajaran yang dikongsikan namun dalam cara yang cukup santai dan lawak yang tersendiri.

Sumber: Anissa Faizul

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI