Sumber Foto: Azrul Rafie – Astro & Instagram Noraniza Idris

Sewaktu ditemubual akui penyanyi Noraniza Idris setelah beberapa kali menolak, akhirnya bersetuju menyertai program Gegar Vaganza musim ketujuh (GV7) sekali gus menyahut cabaran untuk memberikan sesuatu yang berbeza kepada peminatnya.

Lepas Dapat Restu Daripada Suami, Barulah Noraniza Idris Terbuka Hati Sertai GV7

Bila Suami Dan Isteri Mula ‘BERCAKAP’, Masing-Masing Kena Faham, Tiada Alasan!

Penyanyi yang mendapat jolokan Ratu Irama Malaysia dan cukup sinonim dengan perjuangannya memartabatkan lagu daripada genre berkenaan mengakui bukan mudah membuat keputusan menyertai GV7.

Lepas Dapat Restu Daripada Suami, Barulah Noraniza Idris Terbuka Hati Sertai GV7

Keputusan Saat-Saat Akhir

Menurut Noraniza, 52, setelah mendapat restu daripada suami dan sokongan padu pihak pengurusannya, Mind Order, dia mula terbuka hati.

IKLAN

Lepas Dapat Restu Daripada Suami, Barulah Noraniza Idris Terbuka Hati Sertai GV7

“Sebenarnya keputusan menyertai GV7 dibuat pada saat-saat akhir. Kalau ikutkan sebelum ini pun, Astro sudah beberapa kali menjemput saya untuk menyertai GV.

“Susah nak terima sebelum ini kerana saya merupakan penggerak tegar lagu Irama Malaysia dan tentunya saya hanya fokus pada irama itu setiap kali buat persembahan pentas. Sedangkan GV mempunyai konsep tersendiri dengan menampilkan seseorang penyanyi itu membuat persembahan dalam tugasan merentasi pelbagai genre. Bagaimanapun, setelah mempertimbangkan banyak perkara, saya akhirnya bersetuju untuk menyahut cabaran ini,” katanya.

Lepas Dapat Restu Daripada Suami, Barulah Noraniza Idris Terbuka Hati Sertai GV7

IKLAN

Kelas Vokal

Menurut penyanyi yang turut disapa Kak Ani lagi, dia kini gigih membuat persiapan termasuk bakal menghadiri kelas vokal.

“Sepanjang tempoh 33 tahun dalam industri seni, saya tidak pernah belajar vokal dan ini merupakan pengalaman pertama kali buat saya. Demi GV7 saya akan melalui proses ini dan saya juga percaya akan berdepan dengan banyak lagi benda-benda baharu yang mungkin selama ini tidak pernah dilakukan,” ujarnya.

‘Legend’

IKLAN

Mengulas tentang anggapan sesetengah pihak yang mengangap dirinya tidak sesuai menyertai GV7 kerana sudah bertaraf ‘legend’ dalam industri, Noraniza mempunyai pandangannya sendiri.

“Memang saya tak nafikan ramai peminat saya pada mulanya tidak menggalakkan saya menyertai GV. Bagaimanapun saya ada misi tersendiri menerusi penyertaan dalam GV7, di mana saya melihat ia sebagai platform terbaik menarik perhatian beberapa pihak membuka pintu lebih besar kepada perjuangan Irama Malaysia. Saya lebih melihat kepada impak selepas program ini nanti,” luahnya.

Bersedia Terima Kritikan Juri

Diaju adakah dia bersedia untuk menerima sebarang komen dan kritikan juri sepanjang program berkenaan berlangsung, jawab Noraniza;

“Saya tiada masalah dan boleh dengan terbuka kritikan juri profesional kerana pentas itu memang menjadi ruang mereka memberikan kritikan pada persembahan setiap peserta yang terlibat dan mendidik dalam masa sama. Bagaimanapun saya mungkin berdepan sedikit kesukaran untuk membiasakan diri dengan kritikan-kritikan daripada netizen di luar sana. Jadi awal-awal lagi saya motivasikan diri sendiri untuk tidak membaca atau melayan kritikan mereka kerana tidak mahu emosi terpengaruh dengan perkara negatif.”

Sumber Foto: Azrul Rafie – Astro & Instagram Noraniza Idris
Bagi mendapatkan lebih banyak kisah menarik sila ke Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita/

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI