Siapa sangka, rumah yang berbelas tahun tidak pernah ditenggelami banjir, kini berlaku di depan mata. Segala barang rumah seperti peti ais, mesin basuh seolah tidak boleh diselamatkan lagi.

Sebabnya, semuanya telah tenggelam dan tak mungkin boleh digunakan lagi. Memang kita tak jangka air banjir akan naik dengan cepat. Sampaikan kita hanya memberi langkah berjaga-jaga dengan mengangkat sedikit dengan lapikkan dengan batu batan untuk tiggikan sedikit.

Siapa sangka, semua ini meleset dan peti ais, mesin basuh yang hanya paras pinggang kita pun habis tenggelam. Sudah tentu fikirkan untuk beli yang baru dan duit pasti banyak untuk membeli dan menggantikan yang baru.

Jangan terus buat keputusan yang terburu-buru. Tak perlu bazirkan duit sebab banyak lagi duit perlu digunakan pada keperluan lain, sementelah pasca banjir, macam-macam perkara diselesaikan.

Jadi, untuk jimatkan atau tidak bazirkan peralatan ini di buang begitu saja, ada cara untuk selamatnya. Ikut apa yang dikatakan oleh lelaki ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: PENTING! Panduan IBADAH Ketika Bencana Banjir Kena Ambil Tahu

JANGAN Hidupkan Enjin Kereta Selepas Ditenggelami Banjir, Elak Kerosakan Lebih Teruk!

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Peti Ais, Mesin Basuh Masih Boleh Diselamatkan

Musim sekarang banjir, peti ais dan mesin basuh kena jaga-jaga sebab ini boleh buat tenggelam.

Perkongsian daripada Halim ini adalah supaya mangsa yang terlibat dengan banjir besar, apabila pulang ke rumah, jangan terus hidupkan peti ais dan mesin basuh.

Lelaki Ini Kongsi Selamatkan Peti Ais, Mesin Basuh Ditenggelami Banjir Dari Terus ROSAK

Lelaki Ini Kongsi Selamatkan Peti Ais, Mesin Basuh Ditenggelami Banjir Dari Terus ROSAK

IKLAN

Sebaliknya, biarkan ia selama 5 hari hingga seminggu untuk pastikan ia betul-betul kering. Sebelum itu, cuba tengok peti ais di bahagian belakang. Di situ terdapat PCB Box yang sudah dimasuki air banjir.

Lelaki Ini Kongsi Selamatkan Peti Ais, Mesin Basuh Ditenggelami Banjir Dari Terus ROSAK

Lelaki Ini Kongsi Selamatkan Peti Ais, Mesin Basuh Ditenggelami Banjir Dari Terus ROSAK

Jadi, jangan sesekali usik atau hisupkan suis. Ini untuk mengelakkan ia terbakar dan terus rosak. Apa yang penting, kena pastikan ia betul-betul kering selama 5-7 hari. Barulah on kan suisnya.

IKLAN

Semoga ia membantu untuk pastikan peti ais kembali boleh digunakan seperti biasa.

Mingguan Wanita : Dalam keadaan sekarang, duit memang banyak diperlukan. Kalau dapat berjimat dan boleh digunakan, ikutlah cara yang sarankan ini. Moga ia memberi manfaat untuk mangsa-masang banjir.

Sumber: Halimrina8988 (tiktok)

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita