poligami

Bagi sesetengah negara, mengamalkan poligami adalah merupakan satu kesalahan malah boleh dikenakan hukuman dan denda oleh mahkamah.Jika beristeri 2,3,4 mungkin dianggap antara perkara biasa ramai yang lakukan, tapi bagaimana sekiranya memilki 24 orang isteri dan bilangan anak hampir 150 orang?

Seorang lelaki yang memiliki 24 isteri dan 149 anak dikenakan tahanan rumah dan kerja khidmat masyarakat selepas didapati bersalah oleh sebuah mahkamah di Kanada kerana mengamalkan poligami.

Tahanan Rumah & Khidmat Masyarakat

Fox News melaporkan, Winston Blackmore, 61, didapati bersalah tahun lalu, kerana mempunyai 24 isteri dan dikenakan enam bulan tahanan rumah, 150 jam khidmat masyarakat dan tempoh percubaan selama setahun.Blackmore dilaporkan mempunyai 149 anak hasil perkahwinannya itu.

Lelaki Ini Amalkan Poligami 24 Orang Isteri & Punyai 149 Anak Hasil Perkahwinan!

IKLAN

Seorang lagi rakannya, James Oler, 53, yang mempunyai lima isteri diarahkan menjalani tahanan rumah selama tiga bulan, 75 jam khidmat masyarakat dan tempoh percubaan selama setahun.Hukuman terhadap kedua-dua tertuduh diumumkan Mahkamah Agung British Columbia pada Selasa lalu.Walaupun dikenakan tahanan rumah mereka dibenarkan untuk keluar bekerja dan perkara kecemasan berkaitan perubatan.

Kumpulan Fundamentalis

Kedua-dua lelaki itu adalah pemimpin kumpulan fundamentalis di Gereja Jesus Christ of Latter-day Saints yang percaya dengan perkahwinan berganda.

IKLAN

Hakim Sheri Ann Donegan berkata, kedua-dua tertuduh rakyat yang rajin bekerja dan patuh pada undang-undang tetapi untuk membebaskan mereka daripada tuduhan adalah tidak wajar.Katanya, sebahagian isteri lelaki berkenaan berusia semuda 15 tahun ketika dikahwini.

“Dia (Blackmore) dengan jelas memberitahu tiada hukuman boleh menghalangnya daripada mengamalkan apa yang dipercayainya. Konsep kesal tiada pada dirinya dalam konteks ini,” kata Sheri Ann.

Mengikut undang-undang Kanada, mereka yang mengamalkan poligami di negara itu boleh dikenakan hukuman penjara lima tahun.

IKLAN

“Saya bersalah kerana menghidupkan agama dan hanya itu yang mahu saya katakan kerana saya tidak pernah menafikannya,” kata Blackmore kepada pemberita selepas sabitannya pada tahun lalu.

Lelaki Ini Amalkan Poligami 24 Orang Isteri & Punyai 149 Anak Hasil Perkahwinan!

Ada satu isteri pun dah macam-macam ragam dan banyak perkara untuk diuruskan, inikan pula miliki 24 orang isteri!Fuhh memang hebat!

Sumber: Hmetro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI