Konon Anggap 'Spagheti', 27 Magnet Tersekat Di Kerongkong Budak 4 Tahun

27 magnet tersekat di kerongkong budak lelaki berusia 4 tahun. Ibu dari Indiana, Amerika Syarikat ini berkongsi kisah bahayanya bermain dengan magnet.

Melalui laporan yang dipetik daripada TODAY, Jessica Macnair berkata ketika kejadian itu berlaku suaminya Justin Macnair baru sahaja melangkah keluar dari bilik.

Namun sebaik sahaja Justin kembali semula ke dalam bilik, anaknya yang berusia 4 tahun, Peyton sedang menangis. Peyton mengatakan dia menelan sesuatu dan ia tersekat di kerongkongnya.

Ketika Jessica melihat ke mulut Peyton, dia menyedari apa yang dia telan dan betapa bahayanya.

“Saya melihat di belakang kerongkongnya dan melihat dua magnet tersekat, satu di setiap sisi uvula-nya,” kata guru sains berusia 30 tahun dari Greenwood, Indiana, kepada TODAY.

Seterusnya dia menyedari bola magnet bulat kecil selebihnya telah hilang. Apabila dia tidak dapat menemuinya, dia menyedari apa yang telah berlaku: Peyton menelannya. Mereka bergegas membawa Peyton ke bilik kecemasan hospital tempatan.

Jelas Jessica, “Dia sudah menelan dua magnet di tekaknya dan ada kemungkinan dia menelan lebih dari satu dan saya tahu bahawa itu masalah. Bola magnet itu dapat merobek tisu dan badan.”

Ibu ini berkongsi pengalaman Peyton untuk membantu ibu bapa lain memahami bagaimana magnet neodymium berbahaya.

Katanya lagi, “Kebanyakan orang tidak menyedari bahaya menelan magnet. Ini boleh berlaku pada siapa saja dan itu boleh berlaku dalam beberapa detik.”

Konon Anggap ‘Spagheti’, 27 Magnet Tersekat Di Kerongkong Budak 4 Tahun
Peyton, kini berusia 6 tahun dan ibunya mahu beri kesedaran kepada ibu bapa lain terhadap bahayanya magnet kecil

Sendirian Dalam Beberapa Minit

Peristiwa ini berlaku pada bulan September beberapa tahun lepas. Ketika itu Peyton bermain dengan magnet milik abangnya bersama ayah dan abangnya. Selalunya, dia membuat ular panjang dari magnet: Dia suka bagaimana ia saling melekat dan meluncur.

Jelas ibunya, Peyton, kini berusia 6 tahun, menghidap autisme dan kadang-kadang bertindak sedikit lebih muda dari usianya.

Semasa Peyton sedang bermain, Justin MacNair menerima panggilan dan melangkah keluar dari bilik. Abang Peyton, yang berusia 9 tahun ketika itu, berlari masuk ke bilik mandi. Ketika MacNair kembali setelah hanya beberapa minit, Peyton “merengek” dan “merengek” tentang sesuatu di kerongkongnya.

IKLAN

Peyton kemudian memberitahu ibunya bahawa kononnya dia berpura-pura makan spageti. Jessica menganggap ular magnet itu, berubah menjadi makanan ringan magnet, yang tergantung di mulut anaknya.

Sebaik sahaja mereka tiba di hospital tempatan, para doktor mengambil sinar-X dan mengesahkan bahawa 25 biji magnet berada di perutnya di samping dua biji yang menempel pada uvula. Doktor perlu bertindak pantas: Sekiranya magnet masuk ke usus, doktor mungkin perlu melakukan pembedahan untuk mengeluarkannya.

Peyton dipindahkan ke Riley Children’s Health di Indianapolis di mana doktor mengambil satu set sinar-X lain untuk mengesahkan bahawa magnet itu tidak bergerak.

Saling Tertarik Antara Satu Sama Lain

Dr. Michael Foreman, seorang ahli gastroenterologi yang merawat Peyton, bersetuju bahawa bahaya magnet berkuasa tinggi ini adalah ia masih saling tertarik satu sama lain di dalam badan.

Sekiranya ia terperangkap dalam lipatan mukosa (lipatan di mana-mana selaput lendir di dalam badan) ia boleh menarik tisu untuk menempel pada magnet lain dalam lipatan yang berbeza.

Ujar Dr Foreman kepada Today, “Magnet neodymium ini, walaupun kecil, ia boleh menjadi sangat kuat. Ukurannya tidak ada kaitan dengan seberapa kuatnya ia. Magnet mempunyai tarikan yang kuat.”

Sekiranya magnet menarik antara satu sama lain di perut atau usus, ia boleh membuat jurang.

IKLAN

“Ia akhirnya dapat membuat lubang pada usus anda dan itu adalah senario terburuk. Ia boleh membawa kepada perlunya pembedahan,” katanya.

Sebilangan besar ibu bapa tahu bila anak-anak mereka makan magnet dan Foreman mendesak mereka untuk membawa anak-anak mereka ke bilik kecemasan dengan segera.

Sekiranya seorang kanak-kanak mengalami sakit perut atau perut yang membesar, membengkak yang boleh menjadi tanda bahawa sesuatu telah berlubang secara dalaman dan ia memerlukan pembedahan.

Artikel Berkaitan:
Hebatnya! Ibu & Anak Perempuan Lakar Sejarah Terbangkan Pesawat Komersial Bersama-Sama
Kembar Lahirkan Anak Perempuan Selang 90 Minit Pada Hari Lahir Mereka

Dapat Mengambilnya

Dalam kes Peyton, doktor percaya mereka dapat memperoleh 25 magnet dari duodenumnya, bahagian atas usus kecil, dengan bakul di hujung skop. Mereka memasukkan tiub panjang dan nipis, dengan skop di hujungnya, ke bawah kerongkongnya dan mula-mula menarik magnet ke dalam perut.

Konon Anggap ‘Spagheti’, 27 Magnet Tersekat Di Kerongkong Budak 4 Tahun
Ada satu ketika, doktor tidak dapat melihat magnet di perut Peyton dan menyangka ia telah masuk ke usus kecilnya. Mereka menarik kembali kamera dan menyedari bahawa ia terperangkap pada skop tetapi masih dalam perut.

Dan kemudian doktor mengalami saat yang menakutkan ketika magnet hilang dan mereka bimbang magnet akan kembali ke usus kecil.

Jelas Dr Foreman “Magnet, semuanya (25) melekat pada sisi skop. Kami dapat mengambilnya.”

IKLAN

Walaupun Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna A.S. melarang magnet ini selama beberapa tahun, pada tahun 2016 pengeluar dibenarkan menggunakannya lagi. Sejak itu Foreman mengatakan bahawa doktor telah melihat peningkatan jumlah kanak-kanak yang menelan magnet.

“Kami telah melihat kes tiga kali ganda, sehingga hampir 3.000 (setahun),” katanya. “Terdapat beberapa keadaan kecemasan dalam gastroenterologi pediatrik dan ini adalah salah satunya.”

Telah Sembuh

Para Doktor juga mengeluarkan dua magnet di uvula, yang hanya meninggalkan beberapa lekukan di tisu. X-ray mendedahkan mereka mengeluarkan semua magnet dari badan Peyton.

Selain sakit tekak pada keesokan harinya akibat penggunaan skop dan dimasukkan tiub pada tekak, Peyton berasa hebat. “Dia baik-baik saja selepas itu,” kata Jessica. “Kami segera membuang semua magnet yang ada.”

Kini, mereka tidak mempunyai sebarang magnet atau mainan kecil, seperti guli, di dalam rumah. Jessica mengatakan bahawa dia tahu menelan magnet adalah keadaan kecemasan kerana dia melihatnya di “Grey’s Anatomy” dan dalam berita.

Konon Anggap ‘Spagheti’, 27 Magnet Tersekat Di Kerongkong Budak 4 Tahun

Dia berharap kisah Peyton membantu meningkatkan kesedaran sehingga orang lain memahami betapa bahayanya magnet itu.

“Saya masih lagi melihat ibu bapa membeli ini untuk anak-anak mereka dan ia diiklankan sebagai mainan. Seronok bermain dengannya. Saya sendiri pernah bermain dengan magnet,”katanya.

“Kebanyakan orang tidak menyedari bahaya menelan magnet. Walaupun hanya satu atau dua magnet … ia akan merobek anak anda.”

MW : Bahaya ya mak ayah biarkan anak-anak main magnet. Jika anak tertelan, magnet tersekat dalam badan bayangkan betapa bimbangnya. Syukurlah, magnet tersekat pada Peyton berjaya dikeluarkan.

Sumber/Foto: TODAY

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI