pokok beracun

Menjadi tanggungjawab mak ayah menyediakan persekitaran yang selamat buat keluarga dan anak-anak.Siapa sangka pokok hiasan yang nampak cantik ditanam di perkarangan rumah, mampu menjadi tumbuhan beracun yang boleh membahayakan anak-anak kecil.

Menerusi perkongsian Puan Nur Husnulkhotimah Fahmi, anaknya perempuannya yang berusia 4 tahun, mengalami kejang bibir dan lidah, air liur menitik tanpa henti, gara-gara gigit daun pokok beracun ini.

Berikut perkongsian oleh wanita ini;

TOLONG BUANG POKOK BERACUN INI! JANGAN TANAM!

Guys, just want to share with you all. Mungkin ada yg dah tahu mungkin yang belum.

Kalau ada kat rumah kita tanam pokok keladi seperti gambar ni dan ada anak kecik, eloklah dibuang saja pokok tu sebab BERACUN!

Kejadian petang kelmarin. Nashwa main kt luar rumah dia ambil pokok tu dan gigit sikit. Just a tiny bit. Masuk rumah menangis macam luka teruk but tak nampak luka atau apa-apa kesan sakit. Panik ibu pun tak tahu punca apa. This 4 years old girl tak nak bagitau takut ibu marah dia. Lepas diasak tanya Nashwa dia cakap dia gigit daun tu. Terus suruh adik google dan jumpa dekat website mynewshub about this plant.

Dieffebachia. Pokok hiasan yang sering di perkarangan rumah. Getah dan daun mengandungi calcium oxalate yang menyebabkan gatal-gatal, kekejangan bibir dan lidah. Yes betul pokok tu! Nashwa nangis sambil mulut ternganga tak boleh tutup mungkin sebab kejang bibir. Air liur pun menitik tak henti.

Terus start kereta bawak ke klinik. Doktor tanya ada telan tak. Ibu dah la tak tahu, nashwa pulak takleh cakap. Doc cek bibir bengkak sikit pernafasan semua ok. Doktor kata kalau dia telan, bengkak kat kerongkong, boleh menyebabkan saluran pernafasan tersekat. Doktor bagi ubat sapu bengkak, alergik dan charcoal untuk serap racun kalau ada yang masuk perut. Alhamdulillah hari ni dah okey.

Tanya Nashwa kakak makan ka daun tu. Then dia cerita dia amik satu tangkai dan koyakkan daun tu. Ada dia gigit sikit je. Lepas tu dia ludah balik dan lari masuk rumah minum air. Katanya pedih. Luckily sikit je. Kalau tertelan banyak? Nauzubillah moga dijauhkan.

Just nak pesan kat semua yang ada tanam pokok ni, eloklah dibuang je. Risau budak-budak yang tak reti apa lagi ni amik masuk mulut. Kids being kids kan.. Diorang curious. Semua menda nak explore. Kita yang kena sediakan safe environment untuk diorang..Sentiasa pantau apa budak-budak kecik ni buat. Lagi-lagi musim raya ni merata-merata kita ziarah saudara dan kawan-merata. If anything happen always go straight to doctors ok.

Silakan share supaya semua orang alert. Semoga posting ni bermanfaat.

-Husnulkhotimah-
14.06.2019

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak ayah mohon ambil berat tanam-tanam mahupun pokok-pokok hiasan yang berada di sekeliling rumah. Mungkin nampak cantik namun tanpa disangka boleh membahayakan anak-anak.

Sumber: Husnulkhotimah Fahmi