Kata Konsultan Penting Ada Perjanjian Sewa Rumah Yang Dimatikan Setem, Barulah Emosi Penyewa Dan Pemilik Rumah Tak Terseksa

Berapa ramai pemilik rumah sewa dan penyewa yang faham dengan Perjanjian Sewa Rumah (Tenancy Agreement). Dan kenapa Perjanjian Sewa Rumah ini perlu dimatikan setem. Kertas kontrak ini penting sangat sangat. Sebabnya perjanjian ini bukan saja melindungi tuan rumah, malah penyewa pun akan dapat manfaatnya.

Mingguan Wanita mendapatkan perkongsian info daripada Zeela Lamin, Propland Consultant sebagai panduan mengenai Perjanjian Sewa Rumah yang perlu dimatikan setem.

Sebenarnya Tenancy Agreement ini ada kebaikan kepada penyewa dan tuan rumah. Bukan hanya kebaikan pada tuan rumah, tapi dua-dua.”

Kenapa Perjanjian Sewa Rumah Perlu Dimatikan Setem

Berapa ramai daripada kita ada pengalaman ngeri dengan penyewa? Pasti ada bukan. Hanya mereka yang berhadapan dengan penyewa begini dapat rasa betapa terseksanya berurusan dengan mereka.

Baru-baru ini, Zeela menyelesaikan urusan perjanjian sewa rumah seorang pemilik rumah sewa. Katanya tuan rumah fobia sebab last tenant (penyewa) tak pulangkan kunci, pass card dan macam-macam barang tenant ambil. Tuan rumah pula tak tahu nak buat apa sebab tak ada perjanjian hitam putih.

Ada juga saya mendengar rintihan pemilik rumah yang menyewakan rumah kepada penyewa, ada yang berhadapan dengan penyewa yang tidak membayar duit sewa selama 6 bulan. Ada juga yang tidak menjaga premis yang disewa, habis rosak rumah dibuatnya, mangkuk tandas pecah, kipas tertanggal, kitchen kabinet rosak dan yang menyewakan rumah fully furnished pula, ada penyewa yang bawa keluar barang-barang rumah seperti mesin basuh, sofa, televisyen dan macam-macam lagi barang yang hilang. Perkara begini memberi kerugian yang besar kepada pemilik.

Macam Mana Boleh Jadi Gitu?

Salah satu sebabnya adalah Perjanjian Sewa Rumah yang tak dimatikan setem. Kebanyakan pemilik menganggap perkara ini kecil dan tidak penting tetapi ramai yang tidak tahu banyak kebaikan sekiranya kita matikan Perjanjian Sewa Rumah.

“Mungkin ada yang tidak tahu mengapa kita perlu matikan setem Perjanjian Sewa Rumah atau dikenali sebagai Tenancy Agreement. Sebenarnya Perjanjian Sewa Rumah yang telah dimatikan setem SAH digunapakai di Mahkamah sekiranya berlaku pertikaian pada masa akan datang.”

 

Kata Konsultan Penting Ada Perjanjian Sewa Rumah Yang Dimatikan Setem, Barulah Emosi Penyewa Dan Pemilik Rumah Tak Terseksa

IKLAN

Apa Itu Perjanjian Sewa Rumah

Perjanjian Sewa Rumah sebenarnya adalah satu perjanjian dan ikatan kontrak yang dipersetujui di antara pemilik dan penyewa. Ianya melindungi hak pemilik dan penyewa melalui undang-undang dengan terma-terma dan syarat-syarat yang telah dipersetujui.

Di dalam Perjanjian Sewa Rumah mengandungi maklumat :

√     Jumlah sewa bulanan.

√     Tarikh bayaran sewa.

√     Jumlah deposit.

√     Maklumat pemilik dan penyewa.

IKLAN

√     Alamat premis yang disewa.

√     Akaun pemilik dan senarai inventori rumah.

Ini adalah asas kepada Perjanjian Sewa Rumah. Pemilik juga boleh menambah terma dan syarat di dalam Perjanjian Sewa Rumah. Contoh seperti :

√     Apa akan berlaku sekiranya penyewa lewat membayar sewa (lewat 1 bulan) atau

√     Siapa yang akan bertanggungjawab membaik pulih tandas sekiranya tersumbat atau

√     Bagaimana sekiranya premis yang disewa oleh penyewa digunakan sebagai tempat menyalahi undang-undang. Melalui contoh-contoh ini, pemilik boleh menyatakan dengan jelas di dalam Perjanjian Sewa Rumah.

IKLAN

Jangan Tak Tahu

Perjanjian ini juga boleh beri kebaikan kepada pemilik rumah. Yang mana, Perjanjian Sewa Rumah yang telah dimatikan setem juga boleh digunakan sebagai dokumen yang sah bagi menyokong pendapatan sewa bagi tujuan untuk memohon pinjaman.

Ini Cara Nak Matikan Setem Perjanjian Sewa Rumah, Buat Sendiri Pun Boleh

1. Sebelum kita matikan setem, pastikan dahulu Perjanjian Sewa Rumah telah dibaca dan dipersetujui oleh pemilik dan penyewa.

2. Setelah itu, pastikan pemilik dan penyewa menandatangani Perjanjian Sewa Rumah.

3. Kemudian, pemilik boleh pergi ke mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Di LHDN, anda akan diminta untuk mengisi borang dan maklumat penyewaan premis. Cara lain pula anda boleh dapatkan khidmat mana-mana agen hartanah yang berdaftar. Dengan khidmat agen berdaftar, mereka boleh menyediakan Perjanjian Sewa Rumah serta matikan setem bagi pihak pemilik.

4. Kos mematikan setem biasanya ditanggung oleh penyewa. Kos mematikan setem tidak mahal seperti yang kita sangkakan. Bagi sewa rumah di bawah RM1000, kos adalah di bawah RM50 bagi perjanjian setahun.

Ini Jadi Bila Pemilik Rumah Sewakan Kediaman Tanpa Perjanjian Sewa Rumah

Apa akan berlaku sekiranya kita sewakan rumah tanpa Perjanjian Sewa Rumah atau Perjanjian Sewa Rumah yang tidak dimatikan setem? Sebenarnya kita boleh sewakan rumah kita tanpa ada Perjanjian Sewa Rumah atau tanpa matikan setem Perjanjian Sewa Rumah tersebut.

Tetapi macamana jika pemilik atau penyewa melanggar syarat-syarat Perjanjian Sewa Rumah? Saluran apa yang ada untuk kita membuat aduan? Sekiranya perkara ini berlaku, adalah sukar untuk kita membuat aduan atau sebarang tindakan lanjut.

Oleh itu, Perjanjian Sewa Rumah yang telah dimatikan setem amat penting kerana ianya SAH digunapakai di Mahkamah sekiranya berlaku pertikaian di masa hadapan.” ulasnya yang bersedia untuk berkongsi informasi kepada mana-mana penyewa atau pemilik rumah sewa berkenaan Perjanjian Sewa Rumah.

Sumber/Foto : Zeela Lamin

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI