Kasihn suri rumah, isteri teringin suami mencarum SKSSR bukti sayang walaupun sikit dan tak wajib. Lazimnya wanita yang bergelar suri rumah lebih sibuk menguruskan keluarga serta menyediakan keperluan harian suami dan anak.

Bukan semua wanita boleh bergelar suri rumah. Sememangnya sangat mencabar. Para suami hargailah isteri yang sentiasa berada di rumah.

KASIHAN SURI RUMAH, Isteri Teringin Suami MENCARUM SKSSR

Terbaru menerusi laporan dari BERNAMA, cadangan pelaksanaan Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR) dalam Rang Undang-Undang Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022 adalah secara sukarela kepada semua suri rumah di Malaysia dan para suami tidak wajib mencarum untuk isteri mereka.

Sememangnya golongan isteri akan berasa gembira jika suami sudi mencarum untuk hari tua isteri. Namun SKSSR adalah secara sukarela dan tidak wajib untuk suami mencarum kepada isteri. Tapi tak salahkan jika suami kasihani isteri dan hadiahkan SKSSR buat isteri.

Suami Hanya Wajib Mencarum Jika Memilih Untuk Buat SKSSR

KASIHAN SURI RUMAH, Isteri Teringin Suami MENCARUM SKSSR Bukti Sayang Walaupun Sikit & Tak Wajib

Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dalam kenyataan memaklumkan menerusi draf rang undang-undang yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan di Dewan Rakyat baru-baru ini, ia menyatakan bahawa suami hanya wajib membayar caruman untuk isterinya jika memilih untuk berbuat demikian dan perlu memaklumkan kepada Perkeso.

“Dalam situasi ini, ia boleh menjadi suatu kesalahan kepada suami jika gagal membayar caruman berkenaan. Sabit kesalahan, suami boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

“Bagaimanapun, jika pasangan tersebut telah bercerai atau suami terbabit tidak mampu membayar caruman isterinya akibat hilang punca pendapatan atau seumpamanya, maka komitmen beliau untuk membayar caruman adalah terbatal,” menurut kenyataan itu.

KASIHAN SURI RUMAH, Isteri Teringin Suami MENCARUM SKSSR Bukti Sayang Walaupun Sikit & Tak Wajib

IKLAN

Caruman Boleh Dibayar Isteri Atau Pihak Ketiga

Perkeso juga menjelaskan isteri atau suri rumah tersebut boleh membayar caruman SKSSR secara sukarela atau bayaran caruman tersebut juga boleh dibuat oleh mana-mana pihak ketiga.

Bagi suami yang tidak memilih untuk membayar caruman SKSSR buat isteri atau suri rumah yang tidak mempunyai suami, caruman berkenaan boleh dibayar sendiri oleh wanita tersebut atau pihak ketiga kepada Perkeso.

Sehubungan itu, kenyataan tersebut memaklumkan laporan berita yang diterbitkan oleh beberapa media tempatan termasuk menerusi platform dalam talian mengenai kegagalan suami membayar caruman Perkeso isteri yang juga suri rumah boleh dikenakan denda atau hukuman penjara adalah tidak tepat.

Memandangkan laporan berita tersebut tidak tepat dan boleh mengelirukan orang ramai, Perkeso menggesa media yang berkenaan untuk mengambil tindakan segera dengan menyiarkan ralat berhubung laporan yang telah diterbitkan.

IKLAN

Rang Undang-Undang Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022 yang bertujuan mengadakan peruntukan bagi keselamatan sosial kepada suri rumah berinsurans dalam bentuk faedah tertentu, meningkatkan kesihatan, keselamatan, kebajikan dan kesejahteraan suri rumah, dibentang untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.

Menurut rang undang-undang itu, satu skim akan diwujudkan bagi tujuan berkenaan yang dikenali sebagai SKSSR selain menyebut suri rumah yang mencarum dalam skim itu berhak mendapat faedah hilang upaya seperti faedah perubatan, faedah hilang upaya kekal elaun layanan sentiasa, pencen penakat dan faedah pengurusan mayat.

Baca Disini : Suami, Bila Balik Rumah Belilah Sesuatu Untuk Keluarga, Nilai Kasih Sayang, Cara Santuni Isteri

IKLAN

‘Bekas Isteri Tuntut Nafkah Anak, Suami Wajib Bagi.’ Isteri Baru Tak Berhak Larang

Mingguan Wanita: Wahai suami hargailah isteri anda. Walaupun bergelar suri rumah namun tanggungjawab isteri sangatlah berat.

Sumber : BERNAMA

Foto : CANVA

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI