Perasan tak, kalau mak-mak mula rasa stres atau moody, cara untuk dia melepaskan perasan itu adalah dengan marah-marah, ekspresi muka pun dah nampak lain. Cakap dengan tak nak lebih kurang sahaja. Kadang-kadang kesian melihat anak-anak yang tidak tahu apa-apa.

Bukan sahaja anak yang menjadi mangsa, rasanya satu keluarga terasa dengan keadaan itu. Moody ini tidak boleh dibuat main-main terutamanya kalau mak-mak dalam pantang. Boleh jadi meroyan nanti.

Bukan itu sahaja, kalau mak-mak mula tunjukkan emosi tak stabil ini, secara tak langung boleh berjangkit dengan anak-anak. Jangan main-main. Boleh huru hara rumah nanti.

Perkongsian daripada Noor Afidah Abu Bakar, pakar kaunseling keluarga turut menjelaskan perkara ini.

Anak Meragam

Selalunya waktu kita tidak ada ‘mood’ ataupun stres masa itu jugalah anak kecil kita akan mula meragam dan banyak songehnya.

Pernahkah anda mengalaminya?

IKLAN

Tahukah anda kenapa berlaku demikian?

Beberapa kajian (Goleman 1991, Hatfield et.al 2014) mendapati bahawa bukan virus (seperti Covid-19) sahaja yang boleh berjangkit, ‘mood’ dan emosi juga boleh berjangkit sesama manusia.

Malah ‘virus’ mood ini mengambil masa beberapa milisaat sahaja untuk berjangkit dari seorang individu kepada individu yang lain.

IKLAN

Ia berlaku apabila seorang individu secara TIDAK SEDAR meniru mimik muka atau ekspresi wajah individu lain yang ‘tidak ada mood’ atau stres.

Baca Artikel Lain Di Sini: ‘Struggle’ Mak-Mak Yang Bekerja Nak Urus Rumah. Buatlah Ikut Kemampuan

Tak Bercakap, Lebih Rela Berdiam Tanda Isteri “PENAT” Dengan Perangai Suami

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Sembunyikan Ekspresi Wajah

Apabila kita merasa ‘down’ atau stres, ekspresi wajah kita tidak dapat disembunyikan. Anak yang melihat ekspresi wajah kita secara tidak sedar akan menirunya, maka berjangkitlah virus ‘mood’ kita kepada anak.

Begitu juga apabila kita tenang dan gembira, virus itu juga mudah berjangkit kepada anak.

Mungkin kuarantin diri seketika ketika kita tidak ada ‘mood’ atau stres dapat mengawal jangkitan virus ‘mood’ tersebut.

MW: Memang betul, kalau mood tak stabil, mulalah muka nampak kelat. Buat kerja rumah pun dalam keterpaksaan. Kadang-kadang anak boleh perasan dengan tengok wajah kita.

Sumber: Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI