kelar

Jaga anak-anak ini akan terasa lelah kalau banyak fikir. Padahal anak-anak itu satu anugerah dariNya yang tak semua wanita ada peluang nak jadi ibu.

Benar, perempuan yang penat tak mampu berfikir sebaiknya. Lagi tertekan kalau jiwa tengah kacau, pasti ada ‘sesuatu’ yang suka datang berbisik untuk melepaskan amarah pada anak-anak hingga memukul.

Jangan sampai ibu melayan sangat emosi sedih jadi murung yang akhirnya depress dan tak sedar diri kelar anak macam kes di Kota Belud.

Allah… rabak hati untuk membayangkan macam mana keadaan anak-anak itu bila tengok seorang ibu berlumuran darah selepas mengelar adik bongsunya yang baru berusia 8 bulan.

Sebab itu lah pentingnya komunikasi suami isteri. Andai tengok isteri macam penat, suami kena bertanya dan tolong handle mana yang patut. Nak jaga anak bini ini, tak semudah tengok drama dalam kaca TV. Banyak ujian yang tanpa disangka datang menyinggah. Kalau IMAM di hati rapuh, maka gagal lah kaum wanita untuk mengawal emosinya sendiri.

Jadi, pentingnya suami isteri saling menjaga. Dan hargailah masa bersama anak-anak. Bentuklah keluarga dengan suasana yang indah-indah bila di depan anak. Untuk renungan, jemput baca perkongsian Puan Intan Dzulkefli ini.

IKLAN

Anak-anak Bukan Beban

“Parenting is hard!”

Lalu dijawab teman, “since when it’s easy?”

Ada kala waktu kita mengeluh penat, mengantuk, tetapi anak-anak nak bermain walau dah menjengah pukul 2-3 pagi, tetap ceria berkejaran, menyepah mainan entah ke berapa puluh kali, bergaduh sesama sendiri, untuk ibu (terutamanya) yang menghadap 24 jam sehari, memang agak sukar untuk tetap senyum kan?

IKLAN

Sesekali akan terluah juga bebelan, keluhan.

Cuma kita selalu ingatkan diri, ingatkan pasangan, anak-anak bukanlah beban. Mereka adalah ujian, serta lubuk pahala.

Kalau kita anggap anak-anak beban, kita akan rasa terlalu lelah. Akan rasa tak puas hati bila pasangan enggan sama-sama take part menguruskan anak-anak.

IKLAN

Namun sekiranya kita anggap anak-anak ujian dan lubuk pahala, kita akan build up again selepas melepasi fasa-fasa stress, penat, letih semua itu.

Pahala Mudah Buat Mak Ayah

Peluk anak, sayang anak, ajar anak semuanya dapat pahala. Jangan sikit-sikit nak marah anak, tanpa sebab, apatah lagi puncanya sebab kita marah pasangan kita. Anak-anak pula jadi mangsa. Astaghfirullah.

Anak-anak tak selamanya ada dengan kita. Hargailah momen sementara mereka masih kecil. Lebih penting, kita tak tahu seberapa lama lagi Allah pinjamkan mereka kepada kita.

Peluk anak, dan ucaplah Alhamdulillah.

Robbana hab lana min azwajina wa dzuriyatina qurrotun a’yun, lil mutakina imama.