Tak ramai yang pandai goreng bihun yang sedang molek dan cantik. Bukan apa walaupun menu ni simple, nak goreng bihun pun ada caranya. Silap teknik dan kaedahnnya bihun yang digoreng akan jadi keras kejung ataupun lembik, putus-putus dan lembik.

Boleh cuba tip goreng bihun yang dikongsikan Puan Khairuzetti Zaini;

Kaedah memasak lain-lain. Tips ni saya share untuk situasi seperti ini.

Situasi Pertama :

Cik Aminah ni dah rendam bihun dengan air panas lebih setengah jam.(Biasa la kan.. mak-mak busy banyak kerja pastu dah lupo. Ini akan buat bihun hancur terus. Nak ditambahkan lagi sebab nya, awal-awal tu dia dah rendam bihun semalaman, ditambah juga lagi penyebabnya dia guna bihun yang tak berapa nak lasak kalau kena air panas. So ini lah antara penyebabnya bihun hancur. Kalau yang diputuskan untuk senang makan tu lain cerita. Ini yang kes bila goreng bihun dah bertukar lembek macam nasi. Tips ni khas untuk yang selalu goreng bihun tapi tak jadi-jadi, asyik benyek je.

Situasi Kedua:

Ini untuk yang dah expert menggoreng bihun. Rendam 2 -3 minit je dengan air panas dan tos cepat-cepat dan hasilnya cantek. Ini kaedah yang betul yang selalunya di kedai makan / restoren akan buat macam ni dan tak lupa juga yang expert goreng bihun bertahun-tahun.. berbelas tahun + yang dalam bidang kulinari + yang ambil order memasak setiap hari uols memang osem.. Syabas.

Ok dah faham kan apa yang saya cuba nak sampaikan. Boleh la baca tips ni dalam situasi yang tenang.Khas untuk beginner + yang nak belajar + yang selalu ada masalah bihun hancur.

Tips nak goreng bihun tak putus . Selerakkan macam ni bagi semua permukaan bihun kena kuali. Nanti tambah sikit-sikit air tapis keliling kuali.Bagi 2-3 minit, gaul balik slow-slow je. Bihun confirm masak sekata. Nak senang menggoreng guna sudip yang bentuknya macam garpu, dua-dua belah.

IKLAN

Saya suka goreng bihun kosong guna bahan tumisan asas sahaja. Kalau bihun putih macam ni, takde isi ayam atau udang. Nanti goreng isi ayam crunchy asing macam ni, nak lagi sedap buat sambal kicap pedas.

Tips PENTING :

  1. Jangan rendam bihun guna air panas TERLALU LAMA / LEBIH DARI 5 MINIT.

2. Jangan rebus atau masak bihun sebelum nak goreng konon-konon nak bagi lembut.. JANGAN !!!

IKLAN

3. Jangan letak air panas time goreng bihun.Semua di atas akan buat bihun putus-putus dan hancur. Yang no 3 ni jadi macam ni sebab dah rendam bihun-dah lama awal-awal tambah pulak air panas time nak menggoreng.

Sekian tips nak goreng bihun. Jangan lupa guna kuali besar..senang nak menggoreng.

IKLAN

Satu lagi..pilihan jenis bihun juga penting untuk dapatkan bihun yang best lepas goreng. mak-mak yang hebat-hebat goreng bihun.Boleh share jenama apa paling best dan paling cantek hasil masakan nye? Yang ni saya cuba guna brand Jasmine.

Baca Lagi Di Sini:
8 Kesalahan Goreng Bihun Yang Mak-mak Pernah Buat Dalam Tak Sedar, Sebab Tu Keras, Hancur Dan Tak Kenyal

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang tak pandai sangat nak goreng bihun tu, boleh ikut tip yang dikongsikan ini. Barulah bihunnya cantik, tak keras mahupun lembek. Sedang elok je.

Sumber: Khairuzetti Zaini Collections