Jujur dan setia adalah antara rahsia dalam rumah tangga yang wajib ada pada diri setiap pasangan. Ya, memang banyak faktor yang menyumbang kepada kebahagiaan sesebuah rumah tangga. Misalnya komunikasi, kewangan dan sebagainya. Namun, kenapa dua perkara ini sangat dipentingkan? Jom kita semak sama-sama.

Bila Jujur Pada Pasangan Tiada Prasangka

Dunia hari ini, ramai pasangan suami isteri yang sama-sama bekerja mencari rezeki. Jadi, sebahagian besar masa dihabiskan di luar rumah iaitu di tempat kerja. Bagaimana kalau tidak jujur pada pasangan? Ia boleh membawa pertengkaran besar.

Misalnya dalam situasi ini. Isteri perlu bekerja di lebih masa dan perlu bekerjasama dengan raskan sekerja lelaki. Demi tidak mahu suami curiga, isteri ‘tipu sunat’ kononnya rakan sekerjanya wanita sehinggakan nama yang di’set’ di telefon bimbitnya juga nama wanita kerana tidak mahu suami marah jika perlu berhubung hingga malam hari.

Jujur Dan Setia RAHSIA BAHAGIA Rumah Tangga, Tapi Ramai Ambil Mudah!

Tak Jujur Konon Nak Jaga Hati Pasangan

Aduh, isteri dah silap langkah. Tentu saja suami akan lagi marah kalau dia dapat tahu sendiri dan pasti akan dituduh kita tidak jujur padanya. Apa salahnya jujur dari awal. Tentu suami tak marah tanpa alasan. Kalau boleh, kenalkan suami dengan rakan-rakan sekerja. Bila dah kenal, tentu suami rasa lebih yakin dengan bahawa kita takkan ‘curang’ di belakangnya. Atau ada rakan sekerja lelaki yang nak ‘try’ kita ni. Kalau ada juga, senang dia nak pergi ‘serang’ nanti.

Begitu juga kalau suami hendak keluar minum-minum dengan rakan sekerja lepas waktu pejabat. Bila isteri tanya, dikatanya hanya dengan rakan-rakan lelaki. Tapi bila ambil gambar da nada pula rakan ‘up’ di FB, rupanya ada rakan wanita, tentu isteri akan curiga. Hai..macam ada sesuatu sebab tu tak nak terus terang.

IKLAN

Moralnya, jujur saja. Tak perlu ‘bohong sunat’ dengan alasan nak jaga hati pasangan dan takut pasangan cemburu dan sebagainya.

Tak Jujur Buat Pasangan Curiga

Sedar tak sebenarnya, sikap kita yang tak jujur dengan pasangan yang buat pasangan kita akan sentiasa ada rasa curiga terhadap kita. Hingga kadangkala jadi cemburu buta. Sebab itu, jujur penting dalam perhubungan. Sepahit mana pun, kena sentiasa jujur. Menipu hanya membawa kemudaratan dalam perhubungan.

Lagi artikel menarik di sini:

Komunikasi Tak Ada, Macam Mana Rumah Tangga Nak Bahagia?

IKLAN

Reunion Akibatkan Rumah Tangga 15 Tahun Musnah Sekelip Mata!

Ikuti Mingguan Wanita di instagram

Setia Tepis Godaan

Tak dinafikan, pada zaman sekarang, bukan saja suami orang, isteri orang pun tak lepas digoda lelaki berhidung belang. Betul tak?

Mungkin ada (tak kira suami atau isteri) yang sekadar nak ‘test market’ saja dan melayan bila ada yang cuba menggoda. Tapi sebenarnya bermula daripada situlah banyak kes kecurangan berlaku. Daripada tak serius, sekadar suka-suka, akhirnya bertukar menjadi skandal.

IKLAN

Apabila kita sudah memiliki pasangan, kena letakkan sepenuh kesetiaan pada diri pasangan kita. Tepis tiap godaan mendatang dengan tegas dan jangan ‘bagi muka’ pada godaan tersebut.

Kena ingat, sekali kita tak setia pada pasangan, seumur hidup ia akan menghantui diri kita walau pun pasangan tidak tahu. Lebih teruk lagi jika pasangan tahu. Mungkin ada yang memilih jalan berpisah dan mungkin ada yang masih lagi memilih untuk bersama dalam perkahwinan atas sebab-sebab tertentu.

Tapi yang pasti, pasangan kita tidak akan lagi percaya pada kita seperti dulu. Memaafkan tak semudah dilafazkan di mulut ye…

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI