boleh-memasak
Gambar sekadar hiasan / Kredit foto : Drama Promise Janji Anaqi

Bila mana lihat fizikal isteri boleh berjalan ke sana ke mari, sihat, malah boleh memasak dan mengemas seperti biasa.

Suami anggap, isteri itu sihat dan tidak apa-apa. Hakikatnya, tahap kesihatan isteri bukan semata dilihat pada fizikal. Tetapi, kesihatan emosi isteri juga satu hal yang perlu diambil kira.

Sebagaimana yang dikongsikan Firdaus Shakirin agar ramai terutama suami ambil tahu berkenaan depresi, anxiety dan stress seorang isteri. Kerana, tahap kesihatan sebegini tidak boleh dilihat dengan mata kasar.

Ada ujian yang perlu dijalani, dan sebaiknya dapatkan rawatan agar isteri dapat dibantu.

Depression Anxiety Dan Stress Seorang Isteri

Kebanyakan isteri bila ambik ujian DASS, keputusannya sama ada mild (ringan) atau moderate (sederhana)…ada segelintir yang dapat severe (teruk).

Jarang isteri dapat scoring NORMAL

Kenapa? Dan kenapa tak ramai isteri yg normal? Kenapa isteri ada kemurungan, ada kerisauan, ada kebimbangan dan ada tekanan…?

IKLAN

Kerana apa yang mereka lalui seharian…kerana apa yang mereka alami dengan pasangan… kerana apa yang mereka rasa dalam perasaan…kerana apa yang mereka selalu fikirkan.

Belum Tentu Suami Mampu Memahami

Banyak yang tak terluah dalam hati dan fikiran isteri.

Walaupun ada suami, belum tentu suami mampu memahami…belum tentu suami rasa nak dengar keluhan dan luahan hati si isteri…belum tentu suami terasa nak layan apa yang ingin isteri ceritakan.

Asyik-asyik dituduh ikut perasaan.

IKLAN

Menangis sendirian, ikut perasaan…merajuk sendirian, ikut perasaan…berleter, marah pun ikut perasaan…bila dah terlalu banyak yang di pendamkan, bila dah terlalu banyak yang disimpan, bila dah terlalu banyak perkara yang tak diselesaikan, masalah baru dan masalah lama bercampur aduk, perbuatan dan layanan pasangan lagi.

Baca sini : Wanita ini kongsi tentang ujian depresi, carilah bahagia untuk teruskan kehidupan

Isteri Boleh Memasak Dan Mengemas Bukan Bermakna Dia OK

Mana tak nya isteri tu jadi kemurungan dan tertekan.

Kita tak pernah letak diri sendiri di kedudukan orang perempuan, fikir dan rasa apa yang orang perempuan rasa…kalau kita alami dan lalui apa yang mereka lalui, kita pun tak tahan.

IKLAN

Depression bukan gila… anxiety bukan gila… stress juga bukan gila.

Isteri yang mengalaminya menderita dalam diam dengan apa yang ada di hadapan mereka, sekeliling mereka… mereka perlukan bantuan untuk menyihatkan semula, menstabilkan semula minda dan emosi mereka supaya mereka boleh terus positif dengan hidup mereka.

Ambik tahu tahap kesihatan mental isteri sama…dia sihat, dia boleh memasak dan mengemas bukan bermakna DIA OK.

Buat Ujian Dass

http://ujiandass.com/
Cer try buat, bawah tu ada scoring dia untuk setiap tahap depression, anxiety, dan stress.

Mingguan Wanita : Kadang kita rasa diri kita okay, tapi sebenarnya tidak. Jika ada rasa berbeza, segeralah dapatkan rawatan ya wahai isteri.

Sumber/Foto : Firdaus Shakirin

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI