percutian

Rupanya bila bawa anak-anak pergi bercuti ke destinasi tertentu ada kelebihannya tersendiri yang boleh mempengaruhi perkembangan serta pembesaran mereka. Tak kira percutian di mana sahaja, sebagai mak ayah, mohon peruntukan masa dan asingkan sedikit bajet yang ada untuk tujuan ini, demi anak-anak walaupun hanya setahun sekali.

 

Jemput baca perkongsian oleh Puan Zainurulazwa Zakaria ini.

Bawa anak dan keluarga pergi bercuti ni perlukan komitmen juga. Tambah anak kecil-kecil, renyah. Kalau bukan kaki jalan, memang konfem tak bawa anak berjalan.

Tapi sebolehnya, as parents perlu juga usaha bawa anak-anak bercuti at least SETAHUN SEKALI. Jangan tak tahu, disamping erat hubungan keluarga, ada sebab santifik tau mengapa perlu bawa anak-anak anda bercuti!

 

6 Sebab Saintifik Mengapa Perlu Bawa Anak Bercuti

1. Dapat Mencipta Memori Indah Zaman Kanak-Kanak

Ada kajian oleh Holiday Association di United Kingdom, majoriti respondent bersetuju memori terindah zaman kanak-kanak mereka adalah sewaktu pergi bercuti dengan ahli keluarga.

Alaa anak sekejap je dah besar, kalau tak bawa anak bercuti sekarang, sikit lagi depa dah besar, masuk asrama, kerja & berkahwin.Alangkah rugi jika anak-anak tiada kenangan indah zaman kanak-kanak.

IKLAN

2. Mengasah Kemahiran Berfikir Anak-Anak

Tahu tak, aktiviti ketika bercuti boleh aktifkan beberapa bahagian penting dalam otak anak.

Seperti contoh, aktiviti bina istana pasir, berenang di kolam, berlari-lari di pantai boleh rangsang pemikiran BERMAIN ‘ play system’. Ini sangat penting dalam memperkasakan kebolehan berfikir dan bermain secara bebas.

3. Melahirkan Anak Ber’IQ’ Tinggi

Kanak-kanak yang terdedah dengan pelbagai persikataran mempunyai IQ yang lebih tinggi berbanding yang hanya terperuk di rumah.Kepelbagaian persekitaran ini akan memberi sumber interaksi dari segi fizikal, sosial & pemikiran pada anak-anak.

Bercuti dikatakan dapat mengasah konsentrasi, menajamkan pemerhatian dan kemahiran untuk belajar.

4. Meningkatkan Kesihatan Fizikal Anak-Anak

Perasan tak apabila kita membawa orang yang sakit keluar berjalan atau bersiar, mood dan kesihatan nya bertambah baik.

IKLAN

Ini juga yang terjadi pada anak kecil. Keluar dari rutin yang sama, persekitaran yang sama sekali sekali buatkan mood anak lebih ceria, menenangkan minda seterusnya fizikal turut lebih sihat

5. Bantu Kurangkan Hyper Aktif

Kanak-kanak yang di diagnose ADHD seharusnya lebih kerap dibawa ke tempat semulajadi yang hijau.Kerana persekitaran hijau ni dapat bantu anak lebih fokus,buat anak lebih tenang dan dapat kurangkan tantrum.

Jadi boleh selalu lah plan ke Cameron Highlands ke, Janda Baik ke atau mana-mana tempat yang serba hijau okey.

6. Buat Anak Lebih Positif & Gembira

Selain buatkan family bonding lebih rapat dan akrab, anak-anak pasti lebih gembira. Emosi nya lebih terjaga buatkan anak jadi lebih positif kerana bila kita dalam mood gembira, pelbagai hormon gembira akan terembes.

Bercuti juga salah satu cara paling baik untuk kurangkan ketagihan gajet.

IKLAN

Sebab terakhir adalah kerana kita SEMEMANGNYA BOLEH!

Berhenti beralasan tak cukup duit, tak cukup masa dan sebagai nya. Kerana travel tak semestinya perlukan semua ini. Banyak je percutian bajet dan tips travel sekarang semua di hujung jari. Setiap hari asyik hadap je kerja pejabat, kerja rumah, ia memang tak kan pernah habis.

Bak kata bijak pandai:

“Waktu muda, kita banyak masa, banyak tenaga, tapi takde duit.Dah ade duit sikit, masa pulak takde.Dah tua, masa banyak dan duit pun banyak. Tapi tenaga pulak tiada”

Jadi jom kita hargai apa yang ada dan buat sebaiknya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!.

Buat mak ayah apa lagi, rancang percutian sebaikya dengan anak-anak.Waktu inilah saat meluangkan masa bersama-sama. Tak kira bercuti didalam negara mahupun luar negara, dekat mahupun jauh.Yang paling penting, anak-anak dapat kelebihan seperti yang dinyatakan ini.

Sumber:Zainurulazwa Zakaria