ibu susuan

Ibu susuan ialah seorang seseorang wanita yang bukan ibunya menyusukan bayi yang berusia kurang dua tahun sebanyak lima kali penyusuan penuh atau sehingga bayi tersebut kenyang.

Dewasa ini, umat Islam semakin peka dan mengambil berat tentang isu mahram. Sebab itu, bagi pasangan yang mengambil anak angkat, mereka mengambil inisiatif untuk menyusu badan bayi tersebut kerana hendak menjaga soal mahram. Bayi itu akan menjadi anak susuan kepada pasangan yang mengambilnya sebagai anak angkat. Tiada masalah lagi dari segi aurat bersama ibu/bapa angkat dan adik beradik angkatnya kelak.

Ini Cerita Ibu Susuan

Bila bercakap tentang saudara susuan, saya sendiri mempunyai saudara susuan iaitu sepupu saya, anak kakak kepada emak saya, arwah mak teh. Kami sebaya dan abang susuan saya itu hanya tua sebulan daripada saya. Pada zaman dahulu, ibu bapa kami tinggal serumah di rumah kepunyaan datuk dan nenek di kampung. Bila emak saya perlu ke kebun, arwah mak teh yang akan jaga dan susukan saya dan abang susuan saya, Ahmad Borhan.

IKLAN

Begitu juga bila giliran mak teh ke kebun, mak yang akan jaga dan susuan kami berdua. Bila besar, kami sudah maklum tentang hubungan kami itu. Jadi, kami tak kisah nak bertepuk bertampar kerana kami mahram. Walau pun saya anak sulung, tapi saya anggap dia abang saya dunia akhirat. Selepas berkahwin, saya terangkan kepada suami tentang hubungan kami. Tak mahu dia terkejut kalau tengok saya salam dan cium tangan sepupu lelaki saya itu atau selamba tidak bertudung di depannya. Kang ada yang kena cubitan berbisa!

IKLAN

Adik ketiga saya juga turut menjadi adik beradik susuan dengan seorang lagi sepupu kami. Mereka juga sebaya dan ketika itu mereka umpama pasangan kembar. Hubungan mereka juga tetap mesra sehingga kini walau pun masing-masing sudah berkeluarga. Agaknya, pernah berkongsi susu yang sama membuatkan kemesraan itu tetap wujud di hati walau pun jauh terpisah dan jarang bersua.

IKLAN

Apa Yang Bagusnya…

Dalam kalangan adik beradik saya pula, sembilan anak saudara saya ( berusia 4-11tahun) ada pertalian saudara susuan di antara mereka. Ini kerana adik-adik perempuan saya akan saling menyusukan anak-anak mereka. Bagi saya, ia sangat bagus kerana kelak mereka tidak perlu lagi risau soal aurat jika sama-sama pulang ke kampung. Bahkan anak susuan akan panggil mak dan bapa susuan mereka mengikut gelaran yang anak kandung panggil. Kecuali anak saya yang tidak sempat hendak menjadi saudara susuan sesiapa kerana ketika dia lahir, dia anak saudara sulung dalam keluarga dan tidak ada makciknya yang berkahwin ketika itu.

Secara peribadi, bagi saya ia sesuatu yang bagus kerana boleh menjaga aurat sesama sepupu. Soal takut dan bimbang jika kelak mereka jatuh cinta tak timbul kalau dari kecil lagi mereka sudah diberitahu akan status mereka sebagai adik beradik susuan. Betul tak?