Ini aturan pelan pemakanan untuk ibu menyusu sepanjang bulan Ramadan. Lima panduan ini bantu ibu dapatkan jumlah susu badan dan pemakanan yang cukup untuk diri sendiri dan keperluan bayi.

Elakkan ikut nafsu makan ya mak-mak. Tak perlu pun sebenarnya nak makan berganda semata bimbang tak berdaya di siang hari.

Kongsi RuQayyah Muhd, Dietitian dari USM ini, sebenarnya, dengan panduan yang betul, mak menyusu boleh makan secara sederhana tapi cukup bertenaga keesokan hari sepanjang menunaikan ibadah berpuasa.

Tips Pemakanan Ibu Menyusu Di Bulan Ramadan

Puan, boleh buat menu plan untuk saya tak puasa ni? Saya nak turun berat sekurangnya dua kilo puasa ni.” Tanya pesakit saya.

Puasa, bulan apabila semua menu yang jarang-jarang ada, akan memunculkan diri dengan meriahnya. Bulan apabila syaitan diikat dan manusia akan diuji dan teruji dengan nafsunya, terutamanya nafsu makan.

Bulan puasa tidak seharusnya diet harian berbeza daripada bulan-bulan lain. Hanya ditambahbaik dan diperbaiki agar memudahkan proses penurunan berat badan.

Berikut adalah sedikit tips berpuasa dengan lebih baik agar mudah untuk beribadat di siang dan malam harinya.

 

Ibu Menyusu, Ikut Menu Berpuasa Bulan Ramadan Ini, Bukan Nafsu Makan

 

IKLAN
1. Bangun sahur awal dan usai tunaikan solat sunat, bersahur dengan makanan yang seimbang dan sihat.

Pilih makanan yang tinggi serat dengan memasukkan makanan seperti bijirin milpenuh ke dalam hidangan harian.
Sebagai contoh masukkan oats ke dalam susu, atau gunakan roti mil penuh atau beras perang. Lagi tinggi serat lagi bagus.

Oats juga bertindak sebagai galactogouge yang menggalakkan penghasilan air susu. Oh ya.. Jangan lupa masukkan sayur dan buah sekurangnya kurma di dalam hidangan sahur.

Makanan tinggi serat berfungsi untuk memberikan rasa kenyang yang lebih lama di waktu pagi. Aras gula juga akan lebih stabil dan tidak mencanak naik selepas makan. Tapi, awas. Kawal porsi hidangan. Makan banyak, gula pasti naik banyak, kalori apatah lagi.

2. Semasa berbuka puasa, buka dengan hidangan yang ringkas dahulu.

Ambil kurma dan segelas air beserta sedikit hidangan yang ringkas seperti seketul kuih atau bubur.

Semasa berbuka puasa, disarankan mengambil makanan yang mudah di hadam dan mempunyai kandungan gula ringkas agar makanan ini dapat memberikan tenaga segera selepas berpuasa melebihi 14 jam.

Sebagai contoh, kurma, jus buah asli, kuih manis. Tapi awas, elakkan makan dengan melampau.

IKLAN
3. Solat Maghrib dahulu. Kemudian baru makan hidangan utama.

Apabila makan, kunyah makanan perlahan-lahan. Badan mengambil masa 15-20 minit bagi menghantar isyarat kenyang ke otak.

Antara hikmah disarankan makan sedikit dan solat Maghrib adalah untuk memastikan isyarat separa kenyang sudah dihantar ke otak. Ini akan menghalang kita makan dengan gelojoh dan berlebihan.

Pastikan ambil makanan di dalam porsi yang berpadanan. Jangan berlebihan. Dan pastikan hidangan yang seimbang dan sihat.

4. Ambil makanan selepas solat terawikh.

Senggang antara solat Maghrib dan terawikh akan memberikan tempoh untuk perut menghadamkan makanan dengan baik. Pilih makanan yang rendah ke sederhana kalori.

Makanan yang tinggi kalori seperti murtabak, kuih dan air manis tidak disarankan kerana ia menggalakkan pengambilan kalori berlebihan. Ini tidak akan membantu menghilangkan berat yang dikumpul semasa mengandung.

IKLAN

 

Ibu Menyusu, Ikut Menu Berpuasa Bulan Ramadan Ini, Bukan Nafsu Makan

 

5. Bahagikan sekurangnya 8 gelas air sepanjang malam bagi memastikan badan cukup keperluan air.

Badan akan menghasilkan urin lebih banyak apabila air diambil di dalam jumlah yang banyak pada satu masa seperti semasa berbuka puasa.

Membahagikan pengambilan dengan sekata akan mengelakkan kerap ke bilik air terutama ketika solat terawikh dan mengganggu ibadah di malam hari.

Tidak mengambil air yang mencukupi juga akan menyebabkan urin menjadi pekat warnanya dan bahan buangan tubuh tidak dapat disingkirkan dengan baik. Ibu yang menyusu perlu minum air yang mencukupi bagi memastikan badan tidak mengalami dehidrasi kerana menyusukan anak.

Cukupkan keperluan air harian.

Puan Ruqayyah Muhd juga berkongsi info mengenai diet ibu menyusu di bulan Ramadan di dalam buku Diet Mak-Mak. 


Sumber/Foto : Kakak Diet, RUQAYYAH MUHD

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI