Ibu Bergegas Ke Lokasi LRT, Sebaik Anak Hubungi Tak Dapat ‘Rasa’ Kaki

Insiden perlanggaran membababitkan dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya malam tadi. Mengakibatkan 47 penumpang cedera parah, 166 cedera ringan.

Salah seorang mangsa, Adzleen Syzarenna yang berusia 24 tahun ini menghubungi ibunya, Syafiza Abd Hadhib, 45. Memaklumkan yang dia terlibat dalam insiden perlanggaran itu.

Dalam keadaan menangis, dia beritahu ibunya tidak dapat merasa kakinya yang cedera. Malah, dia juga tak dapat bangun.

Hati ibu mana yang tenteram bila anak beritahu dirinya sakit. Ibunya yang terkejut dengan panggilan yang menggunakan nombor tidak dikenalinya itu secepatnya ke tempat kejadian.

Syukurlah dia dapat bertemu seketika dengan anaknya itu. Namun, Adzleen masih dalam keadaan trauma.

Tidak lama kemudian, anaknya yang bekerja di sebuah bank di Ampang itu di bawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan selanjutnya.

IKLAN

Perlanggaran yang membabitkan 213 penumpang itu dipercayai berhenti selama 15 minit dan bergerak semula selama beberapa saat sebelum berlanggar.

Perlanggaran LRT : Penumpang Terpelanting Dan Jatuh

Impak kuat daripada tren yang berhenti mengejut itu mengakibatkan para penumpang terpelanting dan jatuh. Ada juga penumpang cedera akibat terkena serpihan cermin tingkap tren yang pecah.

Tidak lama selepas kejadian, pasukan keselamatan tiba dan berjaya mengeluarkan kesemua penumpang. Mangsa di bawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk rawatan lanjut.

IKLAN

Sekitar jam 6 pagi ini, perkhidmatan LRT laluan Kelana Jaya sudahpun beroperasi seperti biasa menggunakan satu landasan (single track).

Bagaimanapun, penumpang dijangka perlu menunggu dengan lebih lama berbanding biasa, dengan kekerapan tren setiap 10 minit pada waktu puncak.

Prasarana operasi LRT laluan Kelana Jaya itu disokong oleh perkhidmatan lima buah bas perantara dua tingkat secara percuma. Dengan kekerapan antara 15 hingga 20 minit pada waktu puncak untuk membawa penumpang ke mana-mana stesen di antara Stesen Pasar Seni dan Stesen Ampang Park.

IKLAN

Siasatan awal mendapati, tren tersebut bertembung dengan sebuah tren rosak yang sedang dipandu uji secara kawalan manual tanpa diselaras dengan pusat kawalan.

LRT bertembung, bapa dengar suara jeritan melalui telefon, syukur anak selamat.

Sumber/Foto : Astro Awani

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI