hormat suami

Setiap wanita dambakan suami yang baik sikapnya tetapi dia sendiri masih gagal nak hormat suami. Bukan berniat mencari kesalahan golongan wanita tetapi andai bermimpi mahukan lelaki yang baik, sebaiknya diri sendiri dulu kena betulkan sikap yang kurang manis.

Carilah keredhaan dalam rumahtangga melalui perkongsian saudara Mohammed Ramzie ini dan percayalah tak rugi sedikit pun jika suami isteri saling memaafkan.

Dambakan Suami Sempurna

Untung ada suami, yang ada mata dia jaga pandangan pada pempuan lain.

Ada masa habis 80% masa hariannya dengan majlis ilmu dan ibadah.
Ada tenaga guna untuk bangun solat malam untuk Allah.
Ada ilmu, dia sampaikan kat isteri.
Ada ilmu dia selalu usha memperbaiki diri dia dengan Allah.
Utamakan solat di awal waktu.(beejemaah di masjid)
Jaga makan minum anak isteri

Soalan wujud kah lelaki ni ?

Jawapan: Memang wujud. Kadang lelaki macam ni ada dengan kita, tetapi kita tak nampak. Sebab kita tak tahu bersyukur.

IKLAN

Orang tak tahu bersyukur ni, orang yang dah ada segalanya tapi dia masih merasa tak cukup.

Tak Hormat Suami

Bukan kah Rasulullah di perlihatkan oleh jibrail pada malam israk mikraj yang mana neraka itu paling ramai penghuninya adalah wanita?

Mereka bukan tak tutup aurat.. mereka bukan tak baca quran.. tapi mereka golongan yang paling ramai dalam neraka, kerana mereka tidak menghormati/mentaati suami mereka.

IKLAN

Kita tak rugi bila kita merendahkan diri di hadapan suami, kerana jika kita fahami point Allah suruh taat suami adalah kita hakikatnya tengah merendah diri untuk mentaati perintah Allah.

Kadang ramai wanita lain di luar sana damba kan suami macam kita dapat, tapi nasib mereka tak sebaik kita, kita yang bernasib baik ni pula tak bersyukur dengan nikmat yang Allah beri. ( Betapa butanya kita untuk menilai keberutungan ahkirat yang Allah sudah sediakan melalui suami yang beriman)

Dalam dunia ni ada 2 sahaja DERHAKA.

1 derhaka ibu bapa.
2 derhaka pada suami.

IKLAN

Lain tak di sebut derhaka.

Jadilah wanita yang berjaya dunia ahkirat. Kita tak rugi merendah diri dan memperbaiki kesilapan serta membetulkan keadaaan. Orang yang sombong orang yang jauh dari Allah. Dan mereka kata Allah bukan penghuni syurga.

Kita belum lambat untuk memperbaiki diri, untuk apa kita baiki? Untuk Allah. Mencari redhanya Allah, redha suami adalah redhanya Allah terhadap kita. Itu tanda-tanda nya.

Taubat Dan Betulkan Keadaan

Ayuh wanita yang beriman, tempat kalian di syurga, jangan kerana emosi ego nafsu anda mencampakkan diri anda ke tempat yang hina. Kita masih sempat bertaubat dan membetulkan keadaan. Sesunguhnya benar Allah menyukai orang yang bertaubat.

Minta lah maaf dengan suami anda setiap masa. Tanda anda merendah diri di hadapan Allah. Seorang lelaki akan lembut hati dan lemah bila isteri kerap memohon maaf walaupun dalam keadaan tiba-tiba.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI