
Isi Kandungan
Toggle‘Honey Chicken Wings’ atau Kepak Ayam Madu memang ada penggemarnya yang tersendiri. Mudah je buat resipi ni sendiri di rumah. Lebih jimat malah rasanya lebih padu dan sedap apatah lagi jika diperap lama ramuannya. Boleh dibakar dalam oven mahupun gunakan air fryer je.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Aliah Yahaya Alia ini
Honey Chicken Wings. Resepi campak-campak.Bukan campak piewwwwww gitu. Takde sukatan makna nye.
Bahan-Bahan:
Bawang putih & halia – tumbuk pakai lesung
Brown sugar
Sos tiram
Sedikit kicap manis
Serbuk cili -taruk sebab nak bagi naik warna dan suka pedas
Honey
Garam
Cara Membuat:
1. Cuci bersih kepak ayam.
2. Campur semua bahan-bahan, gaul sebati dan perap dengan kepak ayam.Perap lagi lama lagi sedap.
3. Bakar dalam oven pun boleh. Yang ni pakai air fryer je.
Suhu : 170c /15 minit pertama
Tambah masa & suhu : 180c/ 5-6 minit
Ikut masing-masing punya air fryer ye.
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Goreng Tapi Tak Guna Minyak, Ini 7 Sebab Kenapa Mak-Mak Kena Ada Air Fryer Di Rumah!
‘Korean Garlic Cheese Bread’ MUDAH, Guna Roti Burger Bakar Dalam Air Fryer
MW: Kalau suka makan kepak ayam, wajib cuba resipi ni. Memang sedap dan rasanya padu apabila bakar dalam air fryer. Malah nak lebih sedap, ramuannya kena perap lama.
Sumber: Aliah Yahaya Alia
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip Simpan Ayam Dalam Peti Sejuk Beku, Ayam Seketul-Seketul Tak Melekat

Isi Kandungan
ToggleMenyimpan barang-barang basah seperti ayam, daging dan makanan laut dengan betul dalam peti sejuk dan ruang sejuk beku adalah penting untuk memastikan keselamatan makanan dan menjaga kualiti. Hujung minggu memang waktu biasa mak-mak menambah stok barang basah.
Salah satu bahan wajib ada tentunya ayam mentah segar. Ayam biasanya kita beli sama ada seekor atau pun dua ekor untuk kegunaan masak memasak sepanjang minggu. Bila sudah simpan ayam di bahagian sejuk beku, tentulah ayam akan kerus kejung.
Berikut dikongsikan petua yang boleh memudahkan kerja mak-mak di dapur. Cara ini memudahkan mak-mak untuk menyimpan ketulan ayam supaya tidak melekat dan mudah dikeluarkan bila hendak dimasak.
Tip Simpan Ayam Dalam Peti Sejuk Beku
Ayam bila sudah beku, faham-faham sajalah kerasnya macam mana. Ada kala perlu masak 2-3 ketul sahaja, tapi kena rendam hampir semua. Cuba petua perkongsian Suzana Zainal ini. Nampak sangat praktikal, lebih mudah dan cepat. Jom lihat cara-caranya.
Berikut dikongsikan cara untuk menyimpan ayam, daging dan juga ikan.
Ayam Seketul-Seketul Tak Melekat
Cara-caranya:
1. Basuh ikan atau ayam atau daging bersih-bersih.
2. Selepas itu, letak dalam dulang. Pastikan tidak melekat antara satu sama lain.
3. Masukkan ke dalam peti sejuk, ruang sejuk beku dalam 2 hingga 3 jam.
4. Selepas sudah beku, ambil satu persatu dan masukkan ke dalam plastik atau bekas yang kita nak. Jadi nanti nak masak dah senang. Tak payah rendam semua. Cuma ambil berapa ketul yang kita nak masak dan rendam.
Cara Simpan Ayam Dalam Peti Sejuk Dan Ruang Sejuk Beku:
Pilih beku dengan baik: Pastikan ayam yang anda beli berada dalam keadaan baik. Elakkan membeli ayam yang sudah rosak atau punya bau yang pelik.
Pengasingan: Untuk mengelakkan percampuran bau dan rasa, ayam perlu disimpan dalam bekas kedap udara atau plastik pembungkus yang sesuai. Anda boleh memisahkan potongan-potongan ayam dengan menggunakan pembungkus plastik atau aluminium foil.
Tarikh luput: Sentiasa perhatikan tarikh luput pada bungkusan ayam yang dibeli. Gunakan ayam sebelum tarikh luput untuk memastikan kesegaran dan keselamatan makanan.
Suhu yang betul: Pastikan suhu peti sejuk adalah di bawah 4 darjah Celsius (39 darjah Fahrenheit) untuk makanan sejuk dan -18 darjah Celsius (0 darjah Fahrenheit) atau lebih rendah untuk makanan beku. Gunakan termometer peti sejuk untuk memastikan suhu yang betul.
Simpan dalam bahagian yang sesuai: Letakkan ayam dalam bahagian peti sejuk yang sesuai.
Tanda tarikh: Tandakan tarikh apabila anda menyimpan ayam dalam peti sejuk atau ruang sejuk beku. Ini akan membantu anda mengenal pasti berapa lama ayam telah disimpan.
Penyimpanan selamat dalam ruang sejuk beku: Jika anda ingin menyimpan ayam dalam ruang sejuk beku untuk tempoh yang lebih lama, pastikan ayam diletakkan dalam bekas kedap udara dan tulis tarikh penyimpanan. Gunakan plastik pembungkus untuk mengelakkan udara daripada meresap masuk ke dalam bekas.
Cara penyediaan semula: Apabila anda ingin menggunakan ayam yang telah dibekukan, alihkannya ke peti sejuk pada malam sebelumnya untuk membolehkannya mencair dengan perlahan dalam keadaan selamat. Anda juga boleh menggunakan mikrowave untuk mempercepatkan proses pencairan, tetapi pastikan ayam dimasak dengan segera selepas pencairan.
Jangan simpan semula ayam yang telah dimasak: Ayam yang telah dimasak tidak sepatutnya disimpan semula dalam peti sejuk beku kerana boleh meningkatkan risiko jangkitan makanan.
Amalkan kebersihan: Sentiasa amalkan kebersihan ketika menangani ayam. Basuh tangan anda dan alat-alat memasak dengan baik sebelum dan selepas menyentuh ayam untuk mengelakkan sebarang jangkitan kuman.
Dengan mengikuti panduan ini, anda boleh memastikan ayam anda disimpan dengan selamat. Kualitinya juga dapat dikekalkan semasa dalam peti sejuk dan ruang sejuk beku.
Kredit: Suzana Zainal
Baca artikel lain yang berkaitan: Baik Kurma Fresh, Sejuk Beku Atau Kering, Tolong Basuh Dulu Sebelum Makan
Berapa Lama Kita Boleh Simpan Makanan Dalam Peti Sejuk Beku @ Freezer?
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Paprik Lagi SEDAP Dari Kedai, Jangan Lupa Letak Daun Limau Purut!

Isi Kandungan
ToggleRamai yang suka ‘order’ lauk paprik bila makan di kedai digandingkan pula dengan nasi panas dan telur dadar.Sebenarnya kita boleh masak sendiri lauk paprik ni di rumah, lebih puas hati dan jimat. Rasanya pula lebih sedap dari makan dekat kedai. Paling penting bial buat paprik ni, jangan lupa letak daun limau.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Khas Fena ini;
Siapa suka order lauk paprik kalau makan kat kedai. Lepas try resepi ni you will say no more to kedai punya paprik. Ahakks. So konpiden kan.
Tak caya nanti try buat ikut sebijik macam ni, di jamin laki hampa makan nasik bertambah. Ke laki ku sorang ja makan bertambah.
Ni je bahan bahannya, simple je kan. Tapi rasa lagi sedap 44x dari kedai meriah.Kedai meriah tu tempat kami selalu makan malam-malam.
Bahan-Bahan (tumis):
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai sebatang diketuk
3 sdm cili
Bahan sos:
2 sdm sos cili
2 sdm sos cili thai
1 sdm sos tiram
1 sdm sos ikan
1/2 sdm kicap manis
Setengah mangkuk air panas
Ayam potong kecil
lobak merah
bunga kobis
brokoli
jagung
cili padi
Cara Membuat:
1. First panaskan minyak banyak sikit. Sebab apa kena banyak? Kita nak tumis cabai kering blend lepasni.Masukkan bahan-bahan tumis.
2.Bila bahan tadi garing boleh masuk 3 sdm cili blend okeh.
3.Lepastu masuk ayam. Boleh pakai dada ayam atau bahagian lain jugak tapi make sure potong kecik kecik. Masak sampai ayam kecut, atau sampai nampak masak lah.
4.Masuk pulak bahan-bahan sos.
5.Masuk air panas setengah mangkuk. Ala tu kan pakai mangkuk sos tadi sebab tu lah air kaler tu.
6.Biarkan mendidih kejap.
7.Masuk pulak segala jenis sayur. Kalau ada kacang boleh masuk ya. Kacang panjang boleh kacang buncis pun boleh.
Jangan lupa 6 biji cilipadi diketuk, masukkan sekali.
8.Last jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun tu yaa.
9.Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.
Yummehhhh
Makan dengan nasik panas, tak dilupa telur dadar sekali.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Ayam Kari Kering Pedas Merecik! Buat Yang Tak Gemar Lauk Berkuah
MW: Boleh cuba resipi paprik ni, tak perlu beli dekat kedai lagi. Lebih jimat dan puas hati bila buat sendiri di rumah. Paling penting, jangan lupa letak daun limau purut.Barulah kuah papriknya menjadi.
Sumber: Khas Fena
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Peria Goreng Ranggup Guna Tepung Bestari, Rendam 15 Minit Dalam Air Garam, Sedap!

Peria goreng ranggup, boleh ralit bila makan sambil menonton televiyen. Satu botol pun boleh habis, rasa pahit sikit-sikit itulah ubatnya.
Rupanya nak buat ini tak susah pun. Biasa kalau nak goreng mesti ada tepujng khas atau tepung buat sendiri. Sekarang, nak mudah boleh saja guna tepung bestari.
Boleh dikatakan tepung bestari ini boleh goreng macam-macam bukan setakat ayam saja ye.
Kali ini perkongsian daripada Ruzie Gee untuk resipi peria goreng ranggup ini cukup mudah, hanya guna tepung bestari saja. (nak beli yang murah boleh cari kat sini: https://invol.co/clgz07i )
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Rahsia Peria Goreng Crispy Ala Mamak Nasi Kandar, Ranggup & Tahan Lama
Resipi Peria Goreng, Campurkan 3 Jenis Bancuhan Tepung, Barulah Rangup!
Peria Goreng Ranggup Guna Tepung Bestari
Caranya:
1. Sagat peria nipis-nipis. Bagi resipi ini sesuai guna peria katak. Kemudian rendam dengan air garam selama 15 minit untuk hilangkan rasa pahit. Selepas itu, toskan.
2. Selepas itu ambil peria yang sudah ditoskan dan gaul dalam tepung sehingga sekata.
3. Kemudian masukkan dalam tapisan, tapis lebihan tepung. Jangan terlalu tebal sangat tepung yang disalutkan dengan peria. Selepas itu, goreng dengan minyak yang betul-betul panas hingga garing.
4. Contoh peria ranggup tak pedas yang menggunakan tepung bestari original.
5. Ini pula, peria pedas guna tepung bestari spicy.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Sedap sangat ni, kalau nak buat jual pun boleh sangat. Buat duit tepi mak-mak.
Sumber: Ruzie Gee
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI