selesema

Dengan keadaan cuaca yang panas terik, semua orang boleh kena demam dan selesema tanpa disangka-sangka. Tambahan pula selesema ini suatu penyakit berjangkit virus salur pernafasan atas yang boleh menjejaskan hidung.

Bukan sekadar telan ubat, mak-mak boleh pulihkan selesema secepat mungkin dengan 7 langkah mudah yang dikongsikan oleh Dr. Ezairy M.Sallih ini…

Cara Hentikan Selesema

Anak anda selalu alami hidung berair? Bersin-bersin?

Jom kita perhati rawatan di rumah berikut untuk mengurangkan gejala selsema dan hidung berair.

1. Minum banyak air

Minum air masak dan pastikan sentiasa cukup. Ia dapat membantu jika anda juga mengalami gejala kesesakan hidung.

Ini memastikan bahawa lendir di dalam sinus anda mengalir konsisten dan mudah untuk anda mengeluarkannya. Jika tidak, ia mungkin lebih pekat, dan susah untuk dihembus keluar.

IKLAN

2. Minuman panas

Minuman panas biasanya lebih berguna daripada yang sejuk. Ini adalah kerana haba dan wap mereka, yang membantu saluran udara terbuka dan decongest.

Buat secawan minuman panas (sebaiknya tidak berkafein) dan nafas stim sebelum minum.

3. Wap muka

Menghirup wap panas telah terbukti untuk membantu merawat hidung berair. Ia dapat mengurangkan masa pemulihan penyakit sekitar satu minggu berbanding dengan tiada penyedutan wap sama sekali.

Panaskan air bersih di dalam periuk bersih di atas dapur anda. Panaskan ia cukup sehingga stim terhasil.

IKLAN

Letakkan wajah anda di atas stim selama 20 minit pada satu masa. Ambillah nafas panjang melalui hidung anda. Ambil rehat jika wajah anda menjadi terlalu panas.

Hembus lendir dan hingus anda selepas itu untuk menghilangkan lendir.

4. Mandi panas

Perlu bantuan cepat? Cuba mandi panas. Sama seperti minuman panas atau wap wajah, air mandi boleh membantu meringankan hidung berair.

IKLAN

5. Elak Makan makanan pedas

Makanan pedas boleh membuat hidung berair lebih teruk. Walau bagaimanapun, jika anda juga mengalami gejala kesesakan hidung, makan makanan pedas ada kalanya boleh membantu. Boleh lakukan ikut keperluan anda.

6. Elak segala punca alahan

Ini juga penting. Penting sebab segala makanan dan persekitaran yang boleh menyebabkan gejala selsema lebih teruk seperti penghawa dingin, makanan laut dan sebagainya perlu dielak. Jika tidak, masalah anda tidak akan selesai.

7. Bantuan doktor

Apabila semua langkah sudah dilakukan masih gagal mengurangkan masalah, jangan teragak-agak untuk mendapatkan nasihat doktor. Lakukan pemeriksaan dan cari punca sebenarnya. Dapatkan ubat yang terbaik.

SHARE kepada orang yang anda sayang. Moga semua beroleh manfaat.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI