Hadam Apa Pesan Doktor Ini. Jangan Abaikan Simptom Biasa Covid-19!

Koronavirus adalah keluarga besar virus yang menyebabkan penyakit daripada selesema biasa kepada penyakit yang lebih berbahaya seperti sindrom pernafasan akut teruk (SARS) dan sindrom pernafasan Timur Tengah (MERS-CoV).

Coronavirus novel, SARS-CoV-2 atau dikenali sebagai COVID-19 sekarang, adalah strain baru virus dalam keluarga coronavirus yang belum dikenal pasti sebelum ini. Virus ini pertama kali muncul pada akhir 2019 di bandar Wuhan, China.

Tetapi ia mempunyai penyebaran cepat sejak itu kepada lebih daripada 122 buah negara, dengan lebih daripada 226,000 kes yang disahkan, menyebabkan satu masalah pandemik.

Cara Mengetahui Diri Dijangkiti Koronavirus

Pakar Perubatan Am & Nefrologi, Hospital Pantai, Pulau Pinang, Dr Darren Lee Kian Guan menjelaskan, doktor  akan menilai pesakit berdasarkan sejarah, gejala klinikal dan tanda-tanda dari ujian.

Jika sesiapa yang mempunyai tanda-tanda  dan telah bercuti atau tinggal di negara-negara yang terjejas (termasuklah Malaysia) atau mempunyai kontak yang rapat dengan kes yang disahkan COVID-19 dalam 14 hari yang lalu, siasatan boleh dilakukan untuk mengesan jangkitan.

Ujian dipanggil Reverse transcriptase-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) dilakukan bagi sampel yang diperolehi daripada saluran pernafasan atas (kawasan nasofarinks dan oropharyngeal) atau lebih rendah saluran pernafasan (kahak, aspirasi atau lavage bronchoalveolar).

Doktor anda juga mungkin membuat ujian X-ray atau imbasan computed tomografi (CT) untuk memeriksa paru-paru anda.

IKLAN
Hadam Apa Pesan Doktor Ini. Jangan Abaikan Simptom Biasa Covid-19!
Dr Darren Lee Kian Guan,Pakar Perubatan Am & Nefrologi, Hospital Pantai, Pulau Pinang,

Tanda-tanda dan Gejala-gejala Koronavirus

Gejala biasanya bermula beberapa hari selepas seseorang dijangkiti virus. Tetapi pada sesetengah orang ia boleh mengambil masa lebih lama untuk gejala muncul.

Gejala-gejala boleh termasuk demam, batuk (berterusan dan biasanya kering), sakit tekak, keletihan, otot / sakit sendi dan kesukaran bernafas. Muntah-muntah dan cirit-birit boleh berlaku tetapi kurang biasa.

Kebanyakan orang mempunyai gejala ringan. Tetapi pada orang yang lebih tua atau mempunyai masalah kesihatan yang lain, COVID-19 boleh membawa kepada masalah yang serius seperti radang paru-paru, tidak mendapat oksigen yang mencukupi, atau kematian walaupun.

Golongan paling berisiko

Sesetengah orang mempunyai risiko yang tinggi untuk dijangkiti wabak ini, seperti seseorang yang mempunyai masalah kesihatan serius adalah perlu berjaga-jaga dan mengambil langkah pencegahan dengan pantas.

IKLAN

Golongan yang berrisiko tinggi termasuklah :

 • warga emas berumur 65 tahun ke atas
 • sesiapa yang mengalami masalah kesihatan dalaman, atau masalah berkaitan jantung, paru-paru, diabetes, masalah buah pinggang atau kanser.
 • Wanita mengandung

Cara Pencegahan Agar Tidak Merebak

Untuk individu yang tidak mempunyai gejala pernafasan:

 • Duduk di rumah untuk elakkan sebarang jangkitan luar.
 • Jarakkan diri sekurang-kurangnya 1-meter (social distancing) dari individu yang mempunyaI gejala demam, batuk dan bersin;
 • Kerap basuh tangan dengan sabun dan air (sekurang-kurangnya 20 saat setiap basuhan) atau hand sanitizer, terutamanya sebelum makan, menyediakan makanan atau selepas ke tandas;
 • Elak menyentuh mata, hidung & mulut dengan tangan yang tidak dicuci;
 • Pakai penutup mulut dan hidung (mask) jika kunjungi tempat tumpuan ramai*
 • Pastikan anda menjaga kebersihan diri sepanjang masa.

Nota: Tidak digalakkan untuk keluar mengunjungi kawasan ramai orang dengan adanya Perintah Kawalan Pergerakan.

IKLAN
Untuk individu yang ada gejala pernafasan:
 • Elakkan mengunjungi tempat tumpuan ramai;
 • Pakai penutup mulut dan hidung (mask);
 • Tutup mulut dan hidung menggunakan tisu apabila batuk dan bersin. Buang tisu yang digunakan dan basuh tangan dengan sabun dan air atau hand sanitizer;
 • Dapatkan rawatan awal dan maklumkan sejarah perjalanan anda depada doktor yang merawat.

Ibu Bapa Perlu Lakukan Perkara Ini Bagi Mengawal Pergerakan Keluarga!

Sila ikut arahan-arahan dalam Perintah Kawalan Pergerakan (maklumat lanjut lihat laman sesawang www.pmo.gov.my) semasa anda di bawah pengawasan dan pemantauan di rumah (home surveillance):

 • Sentiasa boleh dihubungi dan berada di rumah;
 • Hadkan pelawat dan senaraikan semua pelawat yang menziarahi anda;
 • Elakkan perkongsian peralatan makanan dan penjagaan diri,
 • Hadkan jarak anda dengan meraka yang sihat sekurang-kurangnya 1 meter;
 • Buka tingkap untuk pengudaraan rumah yang baik.

 Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Ada Ahli Keluarga Dijangkiti COVID-19?

Dapatkan bantuan perubatan sekiranya mengalami gejala seperti di atas terutamanya jika berhubung rapat dengan pesakit positif atau pernah pergi ke negara yang mengalami wabak.

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan COVID-19 boleh hubungi nombor hotline 03-88810200/ 03-88810600/ 03-88810700 atau emel ke cprc@moh.gov.my (Crisis Preparedness and Response Centre, CPRC Kebangsaan).

Senarai hospital rujukan bagi mengendalikan kes-kes yang disyaki and sahih boleh di dapati pada portal rasmi kementerian kesihatan Malaysia (www.moh.gov.my).

Orang awam dinasihatkan agar memberikan kerjasama dengan memberikan info-info yang sahih dan tidak menipu dalam memberikan keterangan kesihatan. Ini kerana, keterangan yang tidak benar atau tidak jelas akan menyebabkan jangkitan dan kontak secara terus kepada petugas-petugas kesihatan yang berdekatan dengan pesakit.

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI