Kalau makan mee kari, mee rebus, atau masakan sup, penyedapnya mestilah bawang goreng. Memang ‘ngam’ lah, boleh bertambah-tambah nasinya. Sebenarnya tak susah pun buat sendiri bawang goreng. Sebab sestengah bawang goreng yang dijual kat kedai, agak hancur, tidak tahan lama dan kurang rasanya.
Jadi, dengan modal RM5, mak-mak boleh buat sendiri bawang goreng. Siap boleh buat stok lagi untuk makan esok-esok. Tak perlu risau, bwang goreng ‘masuk angin’. Perkongsian daripada Ameera untuk buat bawang goreng sendiri dengan guna dua bahan sahaja.
“Saya kongsi buat bawang goreng nie dengan bahannya hanta bawang dan sedikit garam.
Hasilnya sangat sedap dan ranggup. Semudah ABC.
“Masa penyediaannya pun tak adalah lama, ambil masa 15 minit sahaja. Sedap terangkat daripada beli. Yang penting ranggup.
Cara membuat berdasarkan kepada gambar di bawah.
Kupas kulit bawang.
Selamat mencuba!
MW: Baru tahu nak bagi bawang goreng ranggup. Kalau tak sekeja paje dah masuk angin. Boleh buat stok kat rumah dan tak payah nak beli dah lepas nie.
Kalau nak beri peralatan dapur, bolehlah ke sini
Sumber: Ameera
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuah Colek Paling Sedap Secukup Rasa, Hanya Guna Lima Bahan!
Jika ada mangga muda, kedondong atau apa juga buah yang masam-masam memang sedap dicicah dengan kuah colek. Makan beramai-ramai dengan anak-anak, adik beradik atau kawan-kawan memang seronok, tak perasan sekejap je dah habis. Nak cari resipi kuah colek yang sedap secukup rasa ada caranya. Caranya mudah dan hanya guna 5 bahan sahaja.
Boleh cuba resipi kuah colek yang dikongsikan oleh Puan Hanisah Baharuddin ini.
“Petang-petang nie sedap mencolek pelam epal.Kita colek dalam lesung batu (yang nie testing-testing lepastu jangan lupa bubuh dalam mangkuk yeee).Nah, kita selitkan resepi kuah colek sekali”
Bahan-Bahan:
Cili Api
Gula Melaka
Belacan
Asam Jawa
Kacang Goreng (kisar)
Cara Membuat:
1.Tumbuk gula melaka, belacan dan cili api.
2.Dah lumat tambah kicap manis dan gaul sebati.
3.Tambah asam jawa gaul sebati.
4.Masukkan kacang banyak mana kita nak.
Siap, Selamat Mencuba.
Tip Ekstra!
- Jika tiada gula melaka, nak ganti dengan gula merah kabung atau gula perang pun boleh.
MW: Sedapnya kuah colek ni. Kecur rasanya jika dicicah dengan mangga muda, kedondong, epal hijau dan sebagainya. Nak buat pun senang sangat, mak-mak memang kena cuba!
Sumber: Hanisah Baharuddin
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Projek Masak Hujung Minggu
Hari Jumaat hari di mana MW akan berkongsi resipi yang mungkin boleh dijadikan ilham buat anda memasak cuti hujung minggu ini. Tak kisahlah Sabtu atauh Ahad, mungkin pagi Sabtunya anda boleh ke pasar berdekatan membeli rencah masak untuk salah satu menu yang kami kongsikan ini. Sesekali kita layan ayam berempah, ketam sumbat dan kari sotong pula. Nak basahkan tekak…koktail buah-buahan kami kongsikan cara membuatnya. Selamat mencuba!
AYAM BEREMPAH
Bahan-bahan :
• 1/2 ekor ayam (potong kecil)
• 1-2 sudu besar serbuk kari daging
• Sedikit serbuk cili atau cili kisar
• Garam secukup rasa
• Beberapa helai daun limau purut (diracik halus)
• Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar Halus:
• 2 sudu besar biji ketumbar
• 1 sudu teh jintan manis
• 1 sudu teh jintan putih
• Bahan Kisar Kasar:
• 6 biji bawang merah
• 2 ulas bawang putih
• 2 inci halia
• 2 inci lengkuas
• 2 inci kunyit hidup (ganti serbuk kunyit)
• 2 batang serai
Cara Membuat:
1.Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.
2.Masukkan ayam dan semua bahan kisar halus dan kasar beserta bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk besar.
3.Gaul biar rata dan rempah ratus menyaluti ayam. Perap dulu dalam satu jam sebelum digoreng.
4. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Dan bila garing, dibalik balikan supaya ianya masak rata.
5. Angkat dan toskan. Angkat sekali rempah-rempah yang jatuh ke dasar kuali semasa menggoreng. Bolehlah dihidangkan ketika panas.
KETAM SUMBAT
Bahan-bahan:
• 6-8 ekor ketam (direbus, keluarkan inti dan pisahkan dari cengkerang)
• 2 biji telur (dipukul)
• 1/2 cawan serbuk roti
• 2 ulas bawang putih (di cincang halus)
• 1/4 cawan sos tomato
• 1 biji ubi kentang (di potong dadu)
• 1/2 cawan cili benggala merah dan hijau
• 1 cawan kobis (di sagat halus)
• 35gm keju keping diracik
• 1 sudu besar minyak masak
• garam dan lada sulah
Cara Membuat:
1. Rebus ketam, pisahkan cengkerang dan keluarkan isi, ketepikan.
2. Pukul 2 biji telur tadi dan ketepikan
3. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan
4. Masukkan sos tomato, lada benggala dan kobis, kacau rata.
5. Masukkan pula isi ketam dan keju
6. Perasakan dengan garam dan lada sulah
7. Isikan cengkerang ketam dengan inti tadi
8. Tutup dengan serbuk roti dan celup ke dalam telur yang telah di pukul.
9 Goreng ke dalam minyak panas sehingga kekuningan dan hidangkan dengan sos cili.
KARI SOTONG
Bahan-Bahan:
• 400 gm sotong basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
• 1 labu bawang besar-dikisar
• 1 biji cili merah-dikisar
• 3 ulas bawang putih-dikisar
• 1 sudu teh serbuk kari (dibancuh dgn 60 ml air)
• 2-3 biji cili api (diketuk)
• 1 sudu makan sos cili
• 1 sudu makan jus lemon
• sedikit daun ketumbar (dihiris)
• 1/2 sudu besar kicap pekat
Cara Membuat:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
2, Tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
3. Masukkan serbuk kari, kicap dan sos cili.
4. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
5. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar.
6. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
KOKTAIL CAMPURAN BUAH-BUAHAN
Bahan-bahan:
• 1 tin susu cair
• 2 sudu besar susu pekat
• Sepotong agar-agar
• Sepotong buah tembikai (dipotong dadu kecil)
• 1 tin buah campuran koktail
• 1 sudu teh esen vanila
• Ketulan air batu
Cara Membuat:
1. Dalam mangkuk koktail yang bersih, masukkan sedikit agar-agar yang dipotong halus.
2. Buka tin buah campuran koktail dan toskan air gulanya.
3. Tuang susu cair ke dalam mangkuk yang sudah berisi agar-agar, buah tembikai dan buah campuran, gaul sebati.
4. Masukan pula esen vanila serta susu pekat dan kacau lagi.
5. Boleh dimasukan ke dalam peti ais untuk disejukan sementara sebelum menjamunya sebagai pencuci mulut atau taburkan sahaja ais batu ke dalam minuman koktail susu tersebut.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jom Cuba Resipi Masakan Asli Thai, Tomyam Putih Dan Miang Platoo
Masakan Thai terkenal dengan rasa masam, pedas, masin dan manis yang seimbang. Bahkan, penyediaannya juga banyak menggunakan sayur-sayuran yang membuatkan hidangan itu lebih menyihatkan. Misalnya tomyam, miang kham, aneka kerabu dan sebagainya.
Mingguan Wanita Talkshow telah mengupas isu berkenaan dengan Sensasi Makanan Thai untuk episod kali ini. Antara tetamu jemputan ialah Puan Marinee Abdullah, ibu kepada pelakon Mawar Rashid yang sememangnya berasal dari negara Thai. Puan Marinee telah sudi berkongsi dua resipi asli Thai iaitu tomyam putih dan Miang Platoo yang sangat mudah disediakan dan menyihatkan.
Tomyam Putih
Bahan-bahan:
Sedikit sotong – celur
Daging ayam – celur
Sedikit Udang – celur
Cendawan
Serai
Lengkuas
Daun limau purut
Bawang besar
Daun selasih
Daun ketumbar
Cili padi
Tomato
Limau nipis – ambil airnya
Sedikit garam
Sedikit gula merah
Sedikit pati ayam
Air putih
Cara Membuat:
1. Masukkan air ke dalam periuk, diikuti serai dan hirisan lengkuas.
2. Masukkan isi ayam, sedikit pati ayam dan gula merah. Kacau.
3. Bila menggelegak, masukkan hirisan bawang besar, daun selasih, daun ketumbar dan cendawan.
4. Masukkan hirisan tomato, daun limau purut, cili padi dan akhir sekali masukkan udang dan sotong. Jangan masak terlalu lama kerana tekstur seafood akan bertukar menjadi keras.
5. Akhir sekali, masukkan air perahan limah nipis dan perasakan dengan garam secukup rasa.
6. Siap dan sedia dinikmati bersama nasi putih.
.
Miang Platoo (Isi ikan kembung dibalut daun salad)
Bahan-bahan:
Daun salad – cuci bersih
Bihun Thai – Celur
Ikan kembung – rebus dan goreng sedikit
Daun ketumbar
Bahan sos:
Bawang putih
Halia
Cili padi
Cili hijau
Daun ketumbar
Akar daun ketumbar
Gula merah
sos Thai
Air asam limau nipis
Cara Membuat:
1. Ikan kembung dibuang tulang dan dicarik-carik isinya sedikit tapi jangan hancur. Ketepikan.
2. Satukan semua bahan untuk sos dan kisar halus. Ketepikan.
3. Untuk menyediakannya, ambil sehelai daun salad, letakkan sedikit bihun Thai di dalamnya.
3. Letakkan sedikit isi ikan dan sedikit daun ketumbar segar.
4. Tuang sedikit sos di atasnya dan bungkus. Sedia untuk dimakan.
Memang menarik topik hari ini. Jangan lupa saksikan episod ulangan Mingguan Wanita Talkshow ini di Astro Prima 105 dan Prima HD 121 pada jam 8 malam ini. Siti Elizad dan Radin Amir akan membincangkan topik ini bersama-sama tetamu istimewa yang akan memeriahkan perbincangan di studio MW.
#MingguanWanitaTV
#MingguanWanitaTalkShow
#MingguanWanita
#TemanSetiapWanita
#AstroPrima105
#PrimaHD121
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI