Untitled design - 2020-06-15T134344.413

Kalau makan mee kari, mee rebus, atau masakan sup, penyedapnya mestilah bawang goreng. Memang ‘ngam’ lah, boleh bertambah-tambah nasinya. Sebenarnya tak susah pun buat sendiri bawang goreng. Sebab sestengah bawang goreng yang dijual kat kedai, agak hancur, tidak tahan lama dan kurang rasanya.

Jadi, dengan modal RM5, mak-mak boleh buat sendiri bawang goreng. Siap boleh buat stok lagi untuk makan esok-esok. Tak perlu risau, bwang goreng ‘masuk angin’. Perkongsian daripada Ameera untuk buat bawang goreng sendiri dengan guna dua bahan sahaja.

“Saya kongsi buat bawang goreng nie dengan bahannya hanta bawang dan sedikit garam.
Hasilnya sangat sedap dan ranggup. Semudah ABC.

“Masa penyediaannya pun tak adalah lama, ambil masa 15 minit sahaja. Sedap terangkat daripada beli. Yang penting ranggup.

Cara membuat berdasarkan kepada gambar di bawah.

Kupas kulit bawang. 

IKLAN

IKLAN

IKLAN



Selamat mencuba!

MW: Baru tahu nak bagi bawang goreng ranggup. Kalau tak sekeja paje dah masuk angin. Boleh buat stok kat rumah dan tak payah nak beli dah lepas nie.

Kalau nak beri peralatan dapur, bolehlah ke sini

Sumber: Ameera