ibu jari

Siapa sangka tabiat buruk yang mungkin dianggap remeh dilakukan sebenarnya boleh membawa padah pada diri.Tabiat menggigit kuku berkaitan aspek kebersihan memberi kesan pada kesihatan diri dan rupanya boleh sebabkan kanser kulit!.

Seorang pelajar universiti terpaksa dipotong ibu jarinya setelah mengetahui kanser kulit yang jarang ditemui telah tersebar akibat daripada tabiat menggigit kuku sejak 4 tahun lalu.

Courtney Whithorn ,20, mula menggigit kuku selepas menjadi mangsa buli di sekolah. Bimbang selepas menyedari ibu jarinya mula berubah hitam, remaja ini mengambil keputusan untuk menyembunyikan hal tersebut daripada keluarga dan rakan-rakan.

Sepanjang 4 tahun, gadis ini sanggup memakai kuku palsu dan mengenggam kuku untuk mengelakkan orang ramai sedar akan kelainan kukunya daripada yang biasa.

Gara-Gara Tabiat Suka Gigit Kuku, Gadis Ini Kena Kanser Kulit Hingga Akibatkan Ibu Jari Terpaksa Dipotong!

Kanser Jarang Ditemui

Setelah membuat keputusan untuk berjumpa doktor, pelajar psikologi ini didapati telah dijangkiti kanser yang jarang ditemui, dikenali sebagai acral lentiginous subungual melanoma sejak Julai lalu.

IKLAN

Walaupun telah menjalani sebanyak 4 pembedahan, sel kanser tersebut masih ada sehingga doktor membuat keputusan untuk memotong ibu jari yang telah dijangkiti.

“Bila saya dapat tahu tabiat gigit jari ni adalah punca kepada kanser, ianya sangat mengejutkan saya.”

“Saya akan sentiasa menggenggam jari sebab tak nak orang lain nampak, walaupun ibu bapa sendiri.”

IKLAN

“Saya mula panik bila sedar kulit kuku mula berubah hitam, setelah 4 tahun simpan sendiri, tahun ni baru saya berani tunjukkan apa yang terjadi.”

“Saya dah jumpa doktor untuk merawatnya melalui perawatan kosmetik, tetapi akhirnya saya dirujuk kepada pakar bedah plastik yang mencadang kuku ini dibuang.”

“Sebelum melakukan pembedahan pertama, doktor yang merawat memberitahu seperti ada yang tak kena dan bercadang untuk buat biopsy.”

IKLAN

Gara-Gara Tabiat Suka Gigit Kuku, Gadis Ini Kena Kanser Kulit Hingga Akibatkan Ibu Jari Terpaksa Dipotong!

Acral Lentiginous Subungual Melanoma

Acral lentiginous subungual melanoma adalah sejenis melanoma yang sering mucul di tapak tangan, bawah kuku dan tapak kaki. Penyebab kanser ini tak diketahui tetapi beberapa kajian menunjukkan penjagaan kuku yang tak betul dikatikan dengan penyakit ini.

“Selepas mendapat tahu ia adalah kanser, saya terkejut dan tak percaya langsung. Ibu saya turut mengalirkan air mata kerana terlalu sedih.”

Jadi pada yang ada tabiat suka gigit kuku ni, hentikanlah. Selain aspek kebersihan diri, bimbang ia boleh mengundang penyakit lain pula.

Sumber: The Sun UK

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI